veronmaksajat.fi

VEROT

Mökin vuokraaja, ota haltuun vapaa-ajan asunnon verokiemurat

Mökin vuokraaja, ota haltuun vapaa-ajan asunnon verokiemurat
5.6.2020

Koronakeväänä mökkien myynti- ja vuokramarkkinat käyvät totuttua kuumempina. Jos oma kesämökki on vajaakäytöllä, nyt on oiva tilaisuus hankkia hieman lisätuloja mökkiä vuokraamalla. Mökin vuokraajan on kuitenkin hyvä olla perillä vuokraukseen liittyvistä verokysymyksistä.

Mökin vuokratulo on pääomatuloa

Mökin vuokrauksesta saatu tulo on pääsääntöisesti pääomatuloa. Vuokratuloista voi verotuksessa vähentää niiden hankkimisesta aiheutuneet menot eli veroa maksetaan vain nettotuloista. Vuokratulot lasketaan yhteen muiden pääomatulojen kanssa. Pääomatuloista maksetaan veroa 30 prosenttia 30 000 euroon asti ja tämän ylittävästä osasta 34 prosenttia.

Vuokratulojen hankkimiseen liittyy myös muistiinpanovelvollisuus. Kesämökin vuokraajan täytyy siis pitää muistiinpanoja tulojen ja menojen määrästä.

Tulonhankkimiskulut voi vähentää verotuksessa

Verotuksessa lähtökohta on, että kulut, jotka ovat syntyneet vakaassa tulonhankkimistarkoituksessa saa vähentää, vaikkei tulon hankinnassa olisi onnistunutkaan. Toisaalta elantomenoja eli verovelvollisen yksityistalouden kustannuksia ei saa verotuksessa vähentää. Vuokratulojen verotuksessa tämä tarkoittaa, että vain vuokrauksesta aiheutuneet ja vuokrauskäytössä olevaan omaisuuteen kohdistuvat menot hyväksytään tulonhankkimiskuluiksi.

Mökkien osalta erityisongelman muodostaa se, että mökki on lähes aina osan vuodesta tyhjillään. Jos kesämökki on vuoden aikana sekä omassa käytössä että vuokralla, onko mökki tällöin tyhjillään olleessaan tulonhankkimiskäytössä vai yksityiskäytössä, ja miten tämä vaikuttaa tyhjillään oloaikaan kohdistuvien kulujen vähennysoikeuteen?  Kysymys on ollut esillä korkeimmassa hallinto-oikeudessa asti useampaan otteeseen, mutta kaikkia ongelmia ei kuitenkaan vielä ole ratkaistu.

Markkinoinnin aktiivisuus vaikuttaa siihen, mitä kuluja saa vähentää verotuksessa

Vuokratulojen verotuksessa vain vuokrauksesta aiheutuneet ja vuokrauskäytössä olevaan omaisuuteen kohdistuvat menot hyväksytään tulonhankkimiskuluiksi.

Oikeuskäytännön perusteella voidaan todeta, että vapaa-ajan asunnon vuokratulojen verovähennyksiin vaikuttaa olennaisesti oman käytön määrä, oman ja vuokrakäytön suhde sekä markkinoinnin aktiivisuus. 

Mökin käyttöastetta ja kulujen vähennystä tarkastellaan lähtökohtaisesti kalenterivuosikohtaisesti. Tarkastelussa voidaan ja tulisi aina ottaa huomioon myös edeltävien ja seuraavien verovuosien vuokraustoiminnan luonne, jos loma-asunnon vuokraaminen on jostain syystä ollut tarkasteltavana kalenterivuonna muita vuosia vähäisempää.  

VINKKI! Säilytä tallessa esimerkiksi tositteet tai sähköpostivahvistukset ja vastaavat dokumentit, joilla voit osoittaa vuokraustoiminnan aktiivisuuden. Sillä ei ole merkitystä, mitä kanavaa käyttäen markkinointia tehdään. Loma-asunto voidaan tarjota vuokralle lehti-ilmoituksen, erilaisissa verkko- tai mobiilisovelluksissa tai välittäjän kautta. Olennaista on, että markkinointikanava tavoittaa suuren määrän potentiaalisia asiakkaita.

Kati Malinen

Kirjoittaja on Veronmaksain Keskusliiton veroneuvontajohtaja.

LISÄÄ JUTTUJA MÖKIN VUOKRAAJILLE TALOUSTAITO BONUKSESSA

 

LUE lisää Taloustaito Bonuksesta . Pääset lukemaan juttua, jos rekisteröitynyt Veronmaksajien verkkopalvelun käyttäjäksi. Artikkeli, Vuokraatko mökkiä vain satunnaisesti? Näin sinua verotetaan, ilmestyy Bonuksessa 12.6. ja Vuokraatko mökkiä aktiivisesti? Näin sinua verotetaan, ilmestyy 18.6.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti