Myyn omistamani velattoman asunto-osakkeen osakeyhtiölleni alihintaan. Perheeni tai minä emme ole asuneet asunnossa. Myyn asunnon 100 000 eurolla yhtiölleni. Asunnon käypä arvo on 150 000 euroa.
Mistä hinnasta osakeyhtiö maksaa varainsiirtoveron, ja paljonko se on? Entä mistä hinnasta minä lasken asunnon luovutusvoiton verotuksen?
Olen omistanut asunnon yli 20 vuotta ja käytän luovutusvoiton laskemiseen 40 prosentin hankintameno-olettamaa, koska se on minulle kannattavampi vaihtoehto. Paljonko luovutusvoittoni silloin on?
Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:
Yhtiö maksaa 1,5 prosentin varainsiirtoveron 150 000 eurosta, eli varainsiirtovero on 2 250 euroa.
Samasta 150 000 eurosta lasket myös henkilökohtaisen luovutusvoiton verotuksen, jolloin luovutusvoittosi on tasan 90 000 euroa (150 000 x 0,4 = 60 000).
Jos osakas luovuttaa arvopaperin yhtiölle alihintaisella kaupalla, katsotaan luovutetun arvopaperin käyvän arvon ja luovutushinnan erotus pääomansijoitukseksi yhtiöön, josta yhtiön on myös maksettava varainsiirtovero.
KHO:n vuosikirjaratkaisussa (KHO:2009:66) luovutusta pidettiin alihinnan osalta apporttiin verrattava sijoituksena, kun osakas myi osakkeensa perustamalleen yhtiölle käypää hintaa edullisemmin. Luovutusvoittoa laskettaessa osakkeiden luovutushintana pidettiin niiden käypää arvoa luovutushetkellä.
Kun henkilö myy omaisuutta alle käyvän arvon sellaiselle osakeyhtiölle, jossa on itse osakkaana, kyse on apportista, vaikka yhtiössä olisi muitakin osakkaita. Sekä lahjanluonteinen kauppa että alihintainen kauppa käsitellään apporttina, joten sillä ei ole merkitystä, onko kauppahinta yli vai alle 75 prosenttia kaupan kohteen käyvästä arvosta.