Minulla ja edesmenneellä vaimollani oli keskinäinen omistusoikeustestamentti eloon jääneen lesken hyväksi. Lesken testamenttisaantoon ei liittynyt toissijaismääräyksiä.
Vaimoni tahto oli, että saan hänen omaisuutensa ehdoitta täysin omistukseeni. Kuolleen aviopuolison rintaperilliset ovat vaatimuksestaan saaneet omat lakiosuutensa, ja vaimoni kuolinpesä on myös selvitetty ja jaettu. Minulla ei ole lapsia.
Minä olen määrännyt samassa testamentissa testamentinsaajia, joiden kanssa olen riitaantunut. En halua heidän saavan mitään omaisuutta aikanaan minulta.
Aion laatia uuden testamentin ja olen siihen kykenevä. Voiko leski tällaisessa tapauksessa tehdä aviopuolisonsa kuoleman jälkeen uuden testamentin sekä omasta että testamentilla saamastaan omaisuudesta?
Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:
Kyllä voi. Vanhoilla testamenttimääräyksilläsi ei ole merkitystä, jos peruutat tekemäsi testamentin säädetyssä järjestyksessä, hävität testamentin tai muuten ilmaiset selvästi, ettei se enää vastaa viimeistä tahtoasi.
Tilannetta arvioitaisiin toisin, jos testamentissanne olisi ollut lesken eli sinun testamenttisaantoasi koskeva toissijaismääräys. Tällaisella testamentilla saamastasi omaisuudesta sinä et voisi tehdä uutta testamenttia.
Keskinäinen testamentin toissijaismääräys tarkoittaa, että perittävä on määrännyt omaisuuden menevän ensiksi ensisijaiselle saajalle ja tämän kuoleman jälkeen toissijaiselle saajalle.
Tapaustanne ei koske seuraava lain säännös: ”Joka yksipuolisesti peruuttamalla tai muuttamalla keskinäistä testamenttia ilmeisesti toimii molemminpuolisen määräyksen olennaisten edellytysten vastaisesti, menettäköön testamenttiin perustuvan oikeutensa.”
Jos siis tulkinnallisesti voidaan osoittaa, että keskinäisen testamentin määräykset edellyttävät toisiaan, yhden peruutus tai muuttaminen voi johtaa myös toisen raukeamiseen. Näissä tilanteissa voi myös syntyä vaikeita tulkintaongelmia.