Minulla on ollut yli kymmenen vuotta ns. yhden miehen osakeyhtiö, eli omistan kaikki yhtiöni osakkeet. Suunnittelen osakeyhtiöni purkamista. Yhtiön varallisuus on käytännössä sijoitettu pankin kautta pörssiosakkeisiin.
Pitääkö kaikki osakkeet myydä ennen kuin yritys laitetaan selvitystilaan? Vai voivatko osakkeet siirtyä yhtiön purussa minun omistukseeni? Onko minun maksettava tästä pääomatuloveroa? Vähennettäviä tappiota yhtiöllä ei enää ole.
Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:
Yhtiön omaisuutta ei ole pakko myydä osakeyhtiön purkamisen takia. Osakeyhtiön purkautuminen voi sen sijaan aiheuttaa veroseuraamuksia sekä purkautuvalle yhtiölle että sen osakkaille.
Osakeyhtiön purussa yhtiön omaisuus arvostetaan käypään arvoon. Yhtiösi maksaa purkautumisessa esimerkiksi pörssiosakkeiden mahdollisesta arvonnoususta veroa 20 prosenttia, kuten muustakin yhteisötulosta, harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta (KHO 1998:26).
Yhtiön purkumenettelyn lopputilityksessä yhtiön omaisuus siirtyy sinulle käyvästä arvosta. Tätä kutsutaan jako-osaksi. Purkautumisen takia saatu jako-osa on purkautuvan yhtiön osakkaan näkökulmasta verotuksessa vaihtoon rinnastettava luovutus, jossa purkautuvan yhtiön osakkeet vaihdetaan jako-osaan.
Verotuksessa jako-osan luovutusajankohdaksi katsotaan yleensä se päivä, jolloin selvitysmies antaa yhtiökokoukselle lopputilityksen (KVL 72/1986). Siirtyvän omaisuuden arvostus käypään arvoon tehdään lähtökohtaisesti tämän ajankohdan mukaan.
Sinun pitää ilmoittaa jako-osan saamisesta veroilmoituksellasi.
Kyse on luovutusvoiton tai -tappion verotuksesta. Verotuksessa näistä käytetään yleisesti myös nimityksiä purkuvoitto ja purkutappio.
Vähennät saamastasi jako-osasta osakkeidesi hankintamenon tai 40 prosentin hankintameno-olettaman sen mukaan kumpi johtaa sinun kannaltasi edullisempaan lopputulokseen. Hankintameno-olettama on 40 prosenttia, koska olet omistanut yhtiösi osakkeet vähintään kymmenen vuotta. Mahdollisesta luovutusvoitosta maksat pääomatuloveroa 30 prosenttia 30 000 euroon asti ja ylimenevästä osasta 34 prosenttia. Tähän 30 000 euron rajaan lasketaan kaikki veronalaiset pääomatulosi.
Osakkeenomistajalle purkautumisesta syntyneen luovutustappion vähennyskelpoisuus voidaan tietyissä olosuhteissa evätä siltä osin, kun se johtuu ennen purkautumista tapahtuneesta osingonjaosta tai annetusta konserniavustuksesta, jos on ilmeistä, että näillä toimilla on pyritty perusteettomasti kasvattamaan vähennyskelpoisen luovutustappion määrää (KHO 2007:78).
Yhtiön purussa sinulle jako-osana siirtyville osakkeille muodostuu samalla uusi hankintameno ja hankinta-aika. Jos myyt aikanaan purussa saamiasi pörssiosakkeita, käytät luovutusvoiton tai -tappion laskemisessa tätä uutta hankintamenoa.
Kun saat yhtiösi purussa pörssiosakkeita, sinun on maksettava niiden lopputilityshetken käyvästä arvosta varainsiirtoveroa 1,5 prosenttia, koska kyseessä on tavallinen osakkeiden vastikkeellinen luovutus.