veronmaksajat.fi

VEROT

Rivitalohuoneisto lahjaksi lapsille – miten lahjavero määräytyy?

Rivitalohuoneisto lahjaksi lapsille – miten lahjavero määräytyy?
19.7.2024

Minulla on kaksi lasta. Aion lahjoittaa heille tasaosuuksin omistamani rivitalohuoneiston osakkeet.

Olen ostanut asunnon uutena vuonna 2003, ja se on alkuperäisessä kunnossa. Hinta oli tuolloin 65 000 euroa. Nyt arvioin, että todennäköinen myyntihinta on korkeintaan 80 000 euroa.

Aion pidättää itselläni asunnon elinikäisen hallintaoikeuden ja aion vuokrata asuntoa. Olen nyt ja lahjoitushetkellä 71-vuotias. Miten lahjansaajien lahjavero määräytyy tässä tapauksessa?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Kummankin lahjansaajan lahjavero lasketaan viiden prosentin vuosituoton mukaan, jos asunnon käypä arvo on arvioimasi 80 000 euroa etkä pysty esittämään todellista vuosituottoa.

Esimerkki: Asunnon arvosta vähennettävän hallintavähennyksen arvo lasketaan viiden prosentin vuosituotolla kerrottuna ikäkertoimella, joka sinulla on tällä hetkellä seitsemän. Näin laskettuna hallintaoikeuden arvo olisi siten 28 000 euroa (5 % x 7 = 35 % x 80 000). Hallintaoikeusvähennyksen jälkeen lahjan arvoksi jää 52 000 euroa, joka jaetaan kahdeksi 26 000 euron arvoiseksi verotettavaksi lahjaksi, koska lahjansaajia on kaksi.

Jos lapsesi eivät ole viimeisen kolmen vuoden aikana saaneet sinulta veronalaisia lahjoja, maksaa kumpikin lapsi lahjastaan 1 800 euroa lahjaveroa. Lahjansaajan on annettava lahjaveroilmoitus kolmen kuukauden kuluessa lahjan saamisesta Omaverossa tai lahjaveroilmoituslomakkeella.

Voit lukea lisää pidätetyn hallintaoikeuden vuosituoton laskemisesta Verohallinnon syventävästä vero-ohjeesta Varojen arvostamisen yleiset periaatteet perintö- ja lahjaverotuksessa. Siellä kerrotaan muun muassa, että pidätetyn oikeuden vuotuistuottona käytetään ensisijaisesti todellista tuottoa, kuten vuokratun osakehuoneiston vuokratuloa. Tämä tarkoittaa tulonhankkimiskuluilla, kuten hoitovastikkeella, vähennettyä tuottoa, josta ei ole vähennetty veroa. Jos todellista vuosituottoa ei tiedetä, joudutaan tuotto arvioimaan verotuksessa. Tällöin esimerkiksi osakehuoneistoon kohdistuvan hallinta- tai asumisoikeuden tuottona voidaan pitää paikkakunnan käypää vuokratasoa.

Jos tuottoa ei voida määritellä edellä kuvatuilla tavoilla, arvioidaan tuotto laskennallisesti viideksi prosentiksi varallisuuden käyvästä arvosta (KHO 1987 B 624).

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti