Verokortin vuosituloraja kannattaa tarkistaa viimeistään nyt, jotta loppuvuoden tuloja ei veroteta lisäprosentilla.
Verohallinnon mukaan arviolta jopa joka kolmannen palkansaajan verokortin veroprosentti on tällä hetkellä liian alhainen. Verokortin vuosituloraja on laskettu aiempien vuosien tulojen mukaan.
Palkansaajan kannattaa tarkistaa oman veroprosenttinsa ja tehdä tarvittaessa muutosverokortti Omaverossa vielä loppuvuodelle. Jos veroprosentti on liian pieni, loppuvuoden ansioita verotetaan lisäprosentin mukaan. Veroprosentti määräytyy koko vuoden tulojen ja vähennysten perusteella.
Oma vuosituloraja kannattaa tarkistaa etenkin silloin, jos omissa palkkatuloissa tai tuloista tehtävissä vähennyksissä on ollut selkeä muutos
Tämä on ensimmäinen vuosi, kun suomalaisilla on verokortilla vain yksi tuloraja koko vuodelle. Palkkakausikohtaisia eli kuukausittaisia tulorajoja ei verokortissa enää ole. Siksi on erityisen tärkeää, että palkansaajat seuraavat omien vuositulojensa kehittymistä ja tekevät tarvittaessa muutosverokortin.
VEROKORTTI Saat uuden verokortin Omaverosta, soittamalla Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 000, asioimalla verotoimistossa tai postittamalla verokorttihakemuksen (lomake 5010) verotoimistoon.
Laske ja arvioi valmiiksi seuraavat tiedot, kun tilaat uuden verokortin:
- Arvioi tulosi koko kalenterivuodelle. Erittele palkkatulot, eläkkeet ja etuudet (etuuksia ovat muun muassa työttömyys- ja äitiyspäivärahat sekä kotihoidontuki).
- Paljonko olet saanut alkuvuonna palkkaa ja muuta tuloa? Tulotiedot tarvitaan bruttona (eli summasta ei ole vähennetty veroja).
- Paljonko saamastasi palkasta ja muusta tulosta on peritty veroja euromääräisesti (tieto selviää esimerkiksi työantajalta saamastasi palkkalaskelmasta).
- Paljonko saat palkkaa ja muuta tuloa loppuvuonna.
- Mahdolliset vähennykset (esimerkiksi vähennys kodin ja varsinaisen työpaikkasi välisistä matkakuluista, asuntolainan korot, ammattiyhdistyksen jäsenmaksut tai kotitalousvähennys). Saat vähennyksistä tarvittaessa lisätietoja, kun tilaat verokorttia.
Lähde: Veronmaksajat.fi