Aion ostaa alkoholia saksalaisesta verkkokaupasta. Tilaan itse juomien kuljetuksen. Pitääkö juomista maksaa Suomessa veroa? Salliiko laki alkoholin tilaamisen tällä tavalla Saksasta?
Verojuristi Miika Härkönen vastaa:
Joudut maksamaan alkoholiveron ja juomapakkausveron, jos järjestät alkoholijuomien kuljetuksen Suomeen itse, koska kyseessä on etäosto.
Jos sen sijaan ostat esimerkiksi saksalaisesta nettikaupasta viiniä siten, että tuotteiden valitsemisen jälkeen nettikauppa ehdottaa tietyn kuljetusyrityksen valitsemista, olet hankkinut juomasi etämyynnistä, eikä sinulla ole velvollisuutta maksaa ostoistasi valmisteveroja.
Alkoholin nettikauppa on yleensä etämyyntiä. Etämyynnissä myyjä vastaa kaikista veroseuraamuksista. Jos myyjä esimerkiksi ohjaa nettisivuillaan ostajaa käyttämään tiettyjä kuljetusliikkeitä, kysymyksessä on etämyynti.
Valmisteverodirektiivin mukaan etämyynnistä on kyse silloin, kun yhteen EU-maahan sijoittautunut nettikauppa myy alkoholia kuluttajalle toiseen jäsenvaltioon siten, että myyjä tai joku tämän puolesta on suoraan tai välillisesti lähettänyt tai kuljettanut alkoholin toiseen jäsenvaltioon.
Etämyynti on tunnustettu toimintapa sekä valmisteverodirektiivissä että arvonlisäverodirektiivissä. Alkoholin ostamista ei ole säädetty rangaistavaksi, joskin etämyynnin laillisuudesta on käynnissä edelleen rikosprosesseja.
Alkoholin ostaminen on tietyin edellytyksin mahdollista myös etäostona. EU-tuomioistuimen Man in Black (C-296/95) -ratkaisun mukaan etäostossa ostajan tulee järjestää alkoholijuomiensa kuljetus itsenäisesti kotimaahansa.
Valmisteverolain esitöiden mukaan etäoston ehtona on, ettei alkoholin myyjä osallistu juomien kuljetukseen millään tavoin. Myyjän verkkosivuilla ei esimerkiksi tällöin tarjota mahdollisuutta valita kuljetusliikettä.