Huijausviestien lähettäjät hyödyntävät alkavaa veroilmoitusaikaa ja yrittävät saada ihmisiä klikkaamaan huijaussivustolle johtavaa linkkiä. Verohallinto muistuttaa, ettei aidossa Verohallinnon tekstiviestissä ole linkkiä.
Verohallinnon nimissä lähetettyjen huijaustekstiviestien määrä on lisääntynyt huomattavasti parin viime vuoden aikana.
Huijarit hyödyntävät viesteissään ajankohtaisia veroasioita, joten Verohallinto pitää todennäköisenä, että kevään aikana liikkeellä on paljon veroilmoituksiin liittyviä huijausviestejä.
”On tärkeää, että kun ihmiset menevät tarkistamaan esitäytetyn veroilmoituksensa, he menevät Omaveroon kirjoittamalla verkkoselaimen osoiteriville palvelun osoitteen www.vero.fi/omavero. Tekstiviestillä tullutta linkkiä ei koskaan pidä klikata eikä Verohallinnon lähettämissä aidoissa viesteissä sellaisia olekaan, sanoo Verohallinnon apulaisjohtaja Jaakko Nummijärvi tiedotteessa.
Verohallinto ei suosittele menemään Omaveroon hakukoneen antaman linkin kautta, sillä hakukoneiden tulokset ovat joissakin tapauksissa vieneet aidon näköisille huijaussivuille.
Tällä hetkellä huijausviestejä tulee myös sähköpostilla, mutta valtaosa on tekstiviestejä.
Verohallinto rekisteröinyt tekstiviestien lähettäjätunnukset Vero, Skatt tai Vero-Skatt
Verohallinto on rekisteröinyt käyttöönsä kolme tekstiviestien lähettäjätunnusta: Vero, Skatt ja Vero-Skatt. Kun operaattorit ovat talven aikana ottaneet rekisteröidyt tunnukset käyttöön, kaikki Verohallinnon lähettämät aidot tekstiviestit tulevat joltakin näiltä kolmelta lähettäjältä.
"Ongelmana on ollut se, että huijarit ovat pystyneet käyttämään viesteissä samaa lähettäjän nimeä, jota käytämme itse aitojen viestien lähettämiseen. Huijausviestit ja aidot tekstiviestit ovat myös saattaneet mennä puhelimessa samaan viestiketjuun. Kun operaattorit ottavat rekisteröimämme tunnukset käyttöön, se ei enää ole mahdollista", sanoo Nummijärvi.
KORJAUS 25.1.2024: Verohallinto on rekisteröinyt tekstiviestien lähettäjätunnukset Vero, Skatt ja Vero-Skatt, ja operaattorit ottavat rekisteröidyt tunnukset käyttöön talven kuluessa. Jutusta on poistettu maininta, että viestit tulevat em. lähettäjätunnuksilla. Juttuun lisätty sitaatti: "Ongelmana jne.
Tällainen on tyypillinen huijausviesti
Huijausviestejä on liikkeellä monenlaisia, mutta niitä yhdistää muutama tekijä. Usein viestissä vedotaan kiireeseen, joka saisi henkilön toimimaan nopeasti. Viestissä saatetaan esimerkiksi kertoa odottamattomasta veronpalautukseen liittyvästä muutoksesta.
Lisäksi huijausviestissä on aina mukana linkki, jota huijari yrittää saada henkilön klikkaamaan ja antamaan huijarille pankki- tai henkilötietoja.
Toimi näin, jos olet saanut huijausviestin
- Älä avaa viestissä olevia linkkejä tai syötä verkkopankkitunnuksiasi linkkien takaa avautuville sivuille. Poista viesti välittömästi.
- Jos epäilet antaneesi tietosi huijaussivustolle, ole nopeasti yhteydessä pankkisi verkkopankkitunnusten sulkupalveluun ja pyydä sulkemaan pankkitunnuksesi ja pankkikorttisi
- Tee asiasta heti myös rikosilmoitus
- Jos havaitset huijausviestejä, niistä voi ilmoittaa myös Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskukselle.
Minna Petäinen