veronmaksajat.fi

VEROT

Verokortti 2024: Onko veroprosenttisi sopiva?

Verokortti 2024: Onko veroprosenttisi sopiva?
4.1.2024

Kaikkien yli 15-vuotiaiden verokortit ovat jo Omaverossa. Paperiset verokortit tulevat  loppiaiseen mennessä. Verokorttia käytetään sekä päätoimen että sivutoimen palkkaan. Suomi.fi-viestien vastaanottajalle ei lähetetä paperista verokorttia.  

1. MITÄ TIETOJA VEROKORTISTA PITÄÄ TARKISTAA?  

Tarkista koko vuoden tuloarvio, joka on verokortin mukana lähetetyssä ennakkoperinnän päätöksessä kohdassa ansiotulot: arvio koko vuoden tuloista.

Uuden verokortin tuloarvio perustuu joko vuoden 2022 verotustietoihin tai vuonna 2023 tehdyn muutosverokortin tietoihin. Tulot ja vähennykset ovat saattaneet muuttua vuodesta 2022, siksi uuden verokortin tuloraja, matkakuluvähennys ja veroprosentti kannattaa tarkistaa huolellisesti.

Vähennyksistä vain työmatkakulut siirtyvät verokortille, jos ne on ilmoittanut verokortille edellisvuonna. Niiden suuruus pitää tarkistaa itse. 

Matkakuluista lasketaan vähennykseksi 900 euron omavastuun ylittävä osuus, enintään 7 000 euroa. Vuosina 2022 ja 2023 maksimi oli 8 400 euroa. Omavastuu oli useita vuosia 750 euroa.

Aiemmasta poiketen tulonhankkimismenot, kuten työhuonevähennys, ei siirry automaattisesti edellisvuoden verokortilta uudelle verokortille. 

Verokortin pidätysprosentissa on otettu yleensä huomioon enintään 7 000 euron suuruiset vuokratulot. Jos vuokratuloja on enemmän, sinulle on määrätty ennakkovero. 

2. MITÄ TULORAJA TARKOITTAA?

Maksat tuloistasi riittävästi veroa vain, jos tulorajasi riittää sekä pää- että sivutuloillesi. Tuloraja voi olla liian pieni, jos sinulla ei ole aikaisemmin ollut sivutuloja tai palkkasi on noussut.

Tulorajan ylittyessä maksat riittävästi veroja vain, jos maksaja toimittaa ennakonpidätyksen tulorajan ylittävältä osalta lisäprosentin mukaan.

Huomaa, että verokorttiin merkitty tuloraja koskee vain helmikuun alun ja joulukuun lopun välillä maksettavia palkkoja. Tuloraja on yleensä laskettu 11,5 kuukauden palkalle. Koko vuoden tuloarvion näet ennakkoperinnän päätöksestä. 

3. MILLOIN OTAN KÄYTTÖÖN VUODEN 2024 VEROKORTIN?

Verokortti otetaan käyttöön helmikuun alussa. Tammikuussa on käytössä vuoden 2023 verokortti, ja ennakonpidätys toimitetaan perusprosentilla. Vuonna 2023 ansaitut tulot eivät vaikuta tammikuun ennakonpidätysprosenttiin.

Jos olet jo muuttanut Omaverossa vuoden 2024 verokorttia, voit ottaa muutosverokortin käyttöön heti tammikuussa. Muutosverokortin tuloraja koskee tammi-joulukuussa ansaittavia tuloja. 

4. MILLOIN TARVITSEN UUDEN VEROKORTIN?

Uusi verokortti on tilattava aina, jos haluat pienentää veroprosenttiasi. Ilmoitus työnantajalle riittää, jos haluat nostaa veroprosenttiasi. Työnantaja ei voi kuitenkaan muuttaa verokorttisi tulorajaa, joten sinun kannattaa hakea uusi verokortti, jos tulosi nousevat rajan yli.

Työantajasi seuraa tulorajan ylittymistä vain itse maksamiensa palkkojen osalta verokortin voimassaoloaikana. Tämä johtaa helposti liian pieneen ennakonpidätykseen, jos vaihdat työpaikkaa tai jos sinulla on esimerkiksi useita työpaikkoja.

Tarkista hyvissä ajoin syksyllä, riittääkö verokortin tuloraja koko vuoden tuloille vai täyttyykö raja ennen vuoden loppua. Nettopalkka kutistuu reippaasti, jos joudut korottamaan veroprosenttiasi useammalla prosentilla.

Työnantaja ei ota tammikuussa maksettua palkkaa huomioon laskiessaan ylittyykö verokorttiin merkitty tuloraja.

Uusi verokortti kannattaa hakea myös, jos arvioi saavansa ensi vuodelta verovähennyksiä ja haluaa veroedut käyttöönsä heti.  

5. MISTÄ SAAN UUDEN VEROKORTIN?

Saat uuden verokortin Omaverosta, soittamalla Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 000, asioimalla verotoimistossa tai postittamalla verokorttihakemuksen (5010) verotoimistoon.

Veroprosentin arviointi hoituu Verohallinnon verolaskurilla vero.fi/verolaskuri. Syötä laskuriin tiedot saaduista palkoista ja niistä maksetuista veroista, arvio koko vuoden tuloista ja tiedot vähennyksistä. 

6. PITÄÄKÖ VEROKORTTI VIEDÄ TYÖNANTAJALLE?

Verokortin esittäminen työnantajalle riittää. Tämäkään ei ole tarpeen, jos työnantajasi saa tiedot suoraan Verohallinnolta.

Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti