veronmaksajat.fi

VEROT

Verotukseni vuodelta 2023 on kunnossa – voinko jo heittää tositteet pois?

Verotukseni vuodelta 2023 on kunnossa – voinko jo heittää tositteet pois?
18.11.2024

Verotus vuodelta 2023 päättyi ja kaikki näyttää olevan osaltani kunnossa. Voinko nyt heittää pois kaikki vuoden 2023 henkilöverotustani koskevat tositteet? En ole kirjanpito- enkä muistiinpanovelvollinen.

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Riippuu siitä minkälaisista tositteista on kysymys.

Tositteiden säilyttämisvelvollisuus henkilöverotuksessa on lain mukaan kuusi vuotta verovuoden päättymistä seuraavan vuoden alusta, kun ne kohdistuvat veroilmoituksessa ilmoitettuihin tuloihin, vähennyksiin, varoihin, velkoihin tai muihin tietoihin. Samaisen verotusmenettelylain pykälän mukaan Verohallinto voi rajoittaa tositteiden säilyttämisvelvollisuutta silloin, kun tositteiden säilyttämisvelvollisuus on ilmeisen tarpeetonta.

Verohallinto onkin rajannut pääsääntöiseksi tositteiden säilyttämisvelvollisuudeksi kolme vuotta verovuoden päättymistä seuraavan vuoden alusta lukien. Tämä on loogista, sillä aika noudattaa säännönmukaista verotuksen oikaisuaikaa. 

Kolmen vuoden säilyttämisvelvollisuus ei kuitenkaan koske tositteita niistä tiedoista, jotka veroviranomainen on merkinnyt esitäytettyyn veroilmoitukseen. Näitä tositteita ei tarvitse säilyttää, jos tiedot ovat oikein ja vastaavat täsmälleen verovelvollisella olevien tositteiden mukaisia tietoja.

Tähänkin sääntöön on kuitenkin olemassa poikkeuksia. Jos kyse on esimerkiksi kotitalousvähennystä koskevista tiedoista ja omaisuuden luovutuksesta syntyneen voiton tai tappion laskemisessa tarvittavista tiedoista, on tositteet säilytettävä kuusi vuotta verovuoden päättymistä seuraavan vuoden alusta.

Oman edun mukaista voi kuitenkin olla säilyttää tositteita tätäkin pidempään. Tällaisia ovat esimerkiksi tositteet omaisuuden hankinta- ja perusparannusmenoista. Niitä voidaan tarvita tulevaisuudessa, jos lasketaan omaisuuden myymisestä syntyvää luovutusvoittoa tai -tappiota.

Koska luovutusvoitto on lähes aina veronalaista tuloa, kannattaa säilyttää kaikki kuitit esimerkiksi kesämökin rakentamiskustannuksista. Jos mökki joskus myöhemmin myydään voitolla, pystyy tositteiden avulla selvittämään todellisen hankintamenon eikä joudu tyytymään luovutusvoiton laskemisessa ns. hankintameno-olettamaan (20 %/40 %). Hankintameno-olettamia käytettäessä luovutusvoiton määrä on nimittäin aina joko 80 tai 60 prosenttia kauppahinnasta.

Tositteiden säilyttämistavasta ei ole mitään säännöksiä. Riittää, että pyydettäessä selvitykset voidaan tulostaa esimerkiksi digitaalisesta muodosta paperille.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti