veronmaksajat.fi

VEROT

Verotus kiristyy rajusti Virossa – uusi ajoneuvo­vero pöyristyttää naapureita

Verotus kiristyy rajusti Virossa – uusi ajoneuvo­vero pöyristyttää naapureita
30.9.2024

Valtiontaloutta tasapainottaakseen Viro kiristää verotustaan nyt kovalla kädellä, mutta Virossa toimivan suomalaisyrittäjän Timo Majurin mukaan verottajan asenne yrittäjiä kohtaan ei ole muuttumassa. ”Virossa uskotaan, että lypsävää lehmää ei kannata tappaa”, hän sanoo.

Timo Majuri on Viron tunnetuimpia suomalaisyrittäjiä. Hän asuu perheineen Tallinnan kupeessa Harkussa omistamassaan 1 443 neliömetrin suuruisessa rakennuksessa, joka muistuttaa osin omakotitaloa ja osin linnaa.

Majuri pyörittää Virossa erotiikka- ja kuntosalivälinemyymälöitä ja niiden postimyyntiä sekä kuntosaleja. Hot Lips -erotiikkavälinetavarataloketjuaan Majuri laajentaa parhaillaan Virossa franchise-sopimuksilla, ja franchise-yrittäjiä hän etsii myös omistamiinsa kahteen erotiikkamyymälään Suomessa.

Tallinnassa Majurilla on kaksi HC Gym -kuntosalia. Seuraavaksi hän aikoo rakentaa suuren kuntokeskuksen Itä-Viron Kohtla-Järvelle. Siihen hän aikoo saada tukea Euroopan oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta, joka on luvannut Itä-Viroon rahaa yli 300 miljoonaa euroa. 

Viroon ja Tallinnaan Majuri päätyi puolivahingossa vuosituhannen taitteessa. Hän oli silloin noin 30-vuotias.

Timo_Majuri_TT824.jpg

Timo Majuri on kauan harrastanut voimannostoa ja kilpaillutkin sinä menestyksellisesti. Kuntosalit ja kuntosalivälineet ovat hänelle luonteva bisnes. Kuva: Albert Truuväärt

Majuri ei häpeile myöntää sitä, että Viroon saapuessaan hänellä oli niskassaan Suomessa saatu liiketoimintakielto, joka liittyi hänen aiempaan yritystoimintaansa Suomessa. Majuri lähti Tallinnaan lyhyelle turistimatkalle, mutta huomasi heti pitävänsä Viron yrittäjäystävällisestä ilmapiiristä.

”Tuohon aikaan Tallinnassa liikeideat suorastaan kävelivät vastaan. Olisi pitänyt olla sokea, ettei niitä olisi huomannut. Saattoi vaikka istua ravintolassa ja ymmärtää, että siellä kannattaisi alkaa myydä kanankoipia. Kaikilla oli omat ideansa, ja niitä ideoita myös lähdettiin toteuttamaan. Tunnelma Virossa oli myönteisellä tavalla aivan erilainen kuin Suomessa”, Timo Majuri sanoo.

Pian Majurilla oli Tallinnassa ravintola ja pieni seksivälinekauppa.

”Suomalaiset kaverit olivat alkaneet pitää erotiikkamyymälää Tallinnan Kunderilla, mutta se joutui vaikeuksiin ja sitä tarjottiin minulle. Rahaa minulla ei ollut, joten ehdotin vaihtokauppaa, jossa minä annoin tavaraa ja he antoivat myymälänsä. Siitä alkoi Hot Lips -myymälöiden tarina Virossa.”

Myymälänsä Majurille vaihtaneiden suomalaisten ongelmat liittyivät Tallinnassa tuohon aikaan varsin avoimesti toimineeseen mafiaan eli rikollisryhmittymiin.

Mafiamiehet kävivät useita kertoja myös Majurin juttusilla, mutta jättivät hänet lopulta rauhaan. Yksi syy Majurin rauhaanjättämiselle saattoi olla se, että hän harrastaa voimanostoa ja tutustui nopeasti muihin voimailijoihin Tallinnassa. Sana Tallinnan punttisaleilla kiiri nopeasti: Majuri on ”oma mies”, joka on jätettävä rauhaan.

Penkkipunnerruksessa Majuri kertoo olevansa Euroopan ja maailman mestari. Parhaimmillaan hän on nostanut yli 300 kiloa.

Verotuksen kiristäminen alkoi jo viime vuonna Virossa

Timo Majurin liiketoimintakielto päättyi vuonna 2003, ja hän oli taas vapaa harjoittamaan liiketoimintaa kummassakin maassa, olkoonkin ettei yksikään viranomaistaho Virossa ollut koskaan kiinnostunut hänen liiketoimintakiellostaan Suomessa.

Majurin mukaan Viron suurimpia viehätyksiä yritystoiminnan kannalta on verotus – tai on ainakin ollut näihin päiviin saakka.

Yksi Viron hallitusten pääperiaatteista 30:n viime vuoden aikana on ollut se, ettei Viron yksinkertaista ja yrittäjän kannalta varsin kannustavaa verojärjestelmää ryhdytä sorkkimaan.

Viime vuonna Viron hallitus yllättäen kuitenkin luopui tästä periaatteesta ja ryhtyi kiristämään verotusta osin rajustikin. Tänä vuonna verotuksen kiristäminen on jatkunut.

Erikoista on sekin, että verotusta Virossa ryhtyi kiristämään juuri se puolue, Reformi, joka on kaikkein tiukimmin puolustanut yrittäjiä. Pääministeripuolue Reformi on valmis jopa luopumaan yritysten nollaverokannasta, jota on yleisesti pidetty Viron ehkä tärkeimpänä vetovoimatekijänä ja osana Viron yrittäjäystävällistä maakuvaa.

Suomalaisyritykset harkitsevat nyt tarkemmin siirtymistä Viroon

“Jos ajatellaan meitä Virossa jo toimivia suomalaisia yrittäjiä, niin veronkorotukset tuskin vaikuttavat meidän päätökseemme pysyä täällä. Mutta jos ajatellaan niitä suomalaisia yrittäjiä, jotka ovat pohtineet siirtymistä Viroon, niin veronkorotukset varmaankin saavat heidät pysymään Suomessa”, Timo Majuri sanoo. 

Hänkin on sitä mieltä, että veronkorotukset ja kokonaan uudet verolajit merkitsevät radikaalia muutosta Viron veropolitiikkaan. Hän kuitenkin huomauttaa, että esimerkiksi siihen ei ole tulossa muutosta, että yritykset eivät ole arvonlisäverovelvollisia, mikäli niiden liikevaihto jää alle 40 000 euroon vuodessa.

”Se on suuri etu aloittavalle yrittäjälle”, sanoo Majuri. 

Velattomuus on kalpea muisto

Syy Viron äkkikäännökseen verotuksessa käy ilmeiseksi, kun tutkii Viron julkista taloutta. Se on huonossa jamassa.

Viron valtiontalouden alijäämä on kasvanut samassa tahdissa kuin bruttokansantuote on vajonnut, ja Virolla on nyt kyseenalainen kunnia olla euromaa, jossa valtionvelka kasvaa prosentuaalisesti eniten. Lähes velattoman maan titteli on Virolle enää vain muisto.

Viron ongelmat kumpuavat idänkaupan katkeamisesta sekä lisääntyneistä panostuksista asevarusteluun, mutta myös Pohjoismaiden ja etenkin Suomen talouksien räpiköinnistä.

Osin Viron pitkäkestoinen lama on myös kotikutoinen, kun pitkään jatkuneen palkkarallin on annettu nakertaa yritysten kilpailukykyä ja kiihdyttää inflaatio hurjaan vauhtiin, mikä on syönyt kuluttajien ostovoimaa.

Timo Majuri sanoo rakastavansa Viroa, mutta toteaa, ettei Virolla ole varaa toimia ja investoida kuten isommat maat ja esimerkiksi Pohjoismaat.

Hänen mukaansa Virossa poliitikot toimivat kuin kyseessä olisi 10 miljoonan asukkaan maa ja haaskaavat rahaa sen mukaisesti, vaikka todellisuudessa asukkaita on vain miljoona. Nyt on haaskaamisessa tullut seinä vastaan, kun valtiolta loppuivat rahat. 

“Viro haluaa olla kaikessa uudessa aina eturintamassa, vaikka kyseessä olisikin vain poliitikkojen oma egotrippi.”

Vihreä siirtymä on yksi juttu, mihin Virolla ei Majurin mielestä oikeasti ole varaa.

”Virossa ajetaan alas toimivia energiaratkaisuja ja uusien vihreiden ja kannattamattomien energiantuotantotapojen tukemiseen maksetaan satoja miljoonia euroja suoraan veronmaksajien taskuista.”

Uusi turvallisuusvero vaikuttaa kaikkiin

Viro kiristää verotustaan nyt kautta linjan samalla, kun se leikkaa sosiaalietuuksiaan. Leikkausten kohteeksi ovat jo joutuneet Virossa etenkin lapsiperheet, kun hallitus hakee säästöjä lapsilisistä ja vanhempainpäivärahoista.

Myös asuntolainan koron vähennyskelpoisuudesta sekä lapsivähennyksestä luopuminen iskee lapsiperheisiin.

Etenkin yrittäjät ovat Virossa olleet käärmeissään siitä, että Viro korotti arvonlisäveron ensin tämän vuoden alussa 20 prosentista 22 prosenttiin, ja nyt se aiotaan korottaa jo ensi vuoden aikana – osana uutta turvallisuusveroa − edelleen 24 prosenttiin. Puolessatoista vuodessa alv nousee siis 20 prosentilla.

Sekä henkilötuloveron että juridisten henkilöiden tuloveron Viro nostaa ensi vuoden alusta alkaen 20 prosentista 22 prosenttiin, ja hallituksen kaavailema turvallisuusvero nostaisi tuloveroa vuonna 2026 edelleen kahdella prosenttiyksiköllä, ja sitä maksaisivat kaikki tulotasosta riippumatta.

Henkilötuloverotuksessa Virossa ei ole progressiota, mutta käytännössä sitä tuo verovapaan tulon osuus, joka on tänä vuonna 9 312 euroa vuodessa.

Yritysten tuloksestakin halutaan periä  Virossa veroa

Osana turvallisuusveroa Viro haluaa panna myös yritykset maksamaan veroa tuloksestaan, ja tämänkin veron suuruus olisi kaksi prosenttia.

Toistaiseksi yritykset eivät maksa Virossa tuloksestaan veroa, mikäli tulos investoidaan edelleen tai jätetään kassaan. Poikkeus tähän sääntöön ovat liikepankit, jotka maksavat tuloksestaan jo nyt 14 prosenttia ja ensi vuodesta lähtien 18 prosenttia.

Viron hallitus kaavailee turvallisuusverosta väliaikaista veroa vuoteen 2028 saakka. Sen tuotot käytettäisiin etenkin maanpuolustukseen.

Myös osinkojen verotus muuttuu. Osinkoveroa yritykset maksavat Virossa tavanomaisen 20 prosentin sijaan 14 prosenttia, mikäli yritys maksaa osinkoja säännöllisesti, mutta tästäkin poikkeuksesta Viro luopuu ensi vuoden alussa.

Uusi ajoneuvovero kuohuttaa eniten

Kaikkein eniten Virossa on herättänyt keskustelua ja vastustusta moottoriajoneuvovero, joka sekin on astumassa voimaan ensi vuoden alussa.

Veroa vastustamaan on syntynyt kokonainen kansanliike, ja se jakaa vahvasti myös Viron poliittista kenttää. Viron parlamentti ehti hyväksyä moottoriajoneuvoveron jo tänä kesänä, mutta presidentti Alar Karis lähetti sen takaisin parlamentin käsittelyyn.

Viron autoverosta tulee Suomen mallin mukainen kaksiosainen vero, joka koostuu rekisteröintimaksusta ja vuosittaisesta käyttöverosta. 

Viro kiristää niin ikään polttoaineiden, alkoholin ja tupakan sekä rahapelien verotusta sekä yrittää lisätä niin sanotun alustatalouden verokuria.

Suunnitelmat voivat vielä muuttua Virossa

Monet Viron verouudistuksista ovat varsin radikaaleja, ja Virossa on paljon myös niitä, jotka eivät usko uudistusten toteutuvan ainakaan täysimääräisinä. Epäilijöistä yksi on Viron veronmaksajain liiton hallituksen puheenjohtaja Lasse Lehis.

”Virossa on saatu tottua siihen, ettei hallituksen lupauksiin voi luottaa. Edes parlamentissa hyväksyttyjen lakien toimeenpanemiseen ei voi uskoa ennen kuin ne todella astuvat voimaan. Siihen asti on aina mahdollista, että tehdään uusi ja entisen kumoava päätös tai hallitus vaihtuu tai oikeuskansleri puuttuu asiaan”, Lehis naurahtaa.

”Etenkin veronkorotuksia Virossa on tapana muutella. Voi olla, että hyväksytään laki, joka määrää verot viideksi seuraavaksi vuodeksi, mutta sitten lakia lykätään joka vuosi eteenpäin tai veromääriä muutellaan. Virossa kaikki on mahdollista.”

Todennäköisenä Lehis pitää etenkin sitä, että pääministeripuolue Reformi luopuu jo pian turvallisuusverosta yrityksille, sillä juuri yritysten nollatulovero on Reformipuolueen ”tavaramerkki”. 

Viron ministereillä myös on tapana esitellä ideoimiaan verouudistuksia julkisuudessa ennen kuin niistä on sovittu hallituksessa.

Verottaja neuvoo ja paimentaa

Timo Majuri puolestaan huomauttaa, että Viron verojärjestelmässä on muitakin etuja yrittäjälle kuin toistaiseksi voimassa ollut nollaverotus. Ehkä vieläkin tärkeämpänä tekijänä Majuri pitää Viron verottajan inhimillisyyttä yrittäjää kohtaan. Hän kertoo esimerkin, joka liittyy kuntosalibisnekseen.

”Virossa oli tapana, että kuntosaliyrittäjät pyörittivät salejaan yleishyödyllisinä yhdistyksinä. Sen sijaan, että verottaja olisi puuttunut asiaan kovalla kädellä, se kutsui salien omistajat tiedotustilaisuuteen ja neuvoi heitä toimimaan oikein”, Majuri kertoo.

”Verottaja seuraa kuntosalien liikevaihtoa ja jos se huomaa huomattavia poikkeamia, se lähettää omistajille sähköpostia. Jos tilanne ei korjaannu, verottaja lähettää vielä uusia sähköposteja ennen kuin se lopulta ilmestyy paikan päälle, mutta ei kuitenkaan tehdäkseen veroratsiaa vaan selvittääkseen asian yhdessä yrittäjän kanssa. Lisäveroja verottaja määrää vain, jos yrittäjällä on hälläväliä-asenne eikä hän suostu yhteistyöhön.”

”Verottajan asenne Virossa on, että on kaikkien etu, että yritykset pysyvät pystyssä. Virossa uskotaan, että lypsävää lehmää ei kannata tappaa.”

TEHTY TAI TULOSSA: VIRON VEROMUUTOKSIA

Viron hallituksen jo päättämiä sekä valmisteilla olevia verouudistuksia (suluissa vuosi, jolloin voimaan):

  • Henkilötuloveron korottaminen 20 prosentista 22 prosenttiin (2025)
  • Juridisen henkilön tuloveron korottaminen 20 prosentista 22 prosenttiin (2025)
  • Arvonlisäveron perusmäärän korottaminen 20 prosentista 22 prosenttiin (2024)
  • Luottolaitosten tuloveron korottaminen 14 prosentista 18 prosenttiin (2025)
  • Verovähennyksistä luopuminen henkilöverotuksessa (2025)
  • Tupakkaveron nostaminen vuosittain 5 prosentilla (2024)
  • Tupakkaveron palauttaminen sähkötupakkanesteille (2024)
  • Alkoholiveron korottaminen vuosittain 5 prosentilla (2024)
  • Kaasuveron korottaminen 18 prosentilla vuodessa 4 vuoden ajan (2024)
  • Sähköveron korottaminen 45 prosentilla vuodessa 4 vuoden ajan (2024)
  • Dieselveron korottaminen 7,3 prosentilla vuodessa 4 vuoden ajan (2024)
  • Muiden dieseliin kytkeytyvien polttoaineiden verotuksen kiristäminen 4 vuoden ajan (2024)
  • Majoitusliiketoiminnan alvin korottaminen 9 prosentista 13 prosenttiin (2025)
  • Sanoma- ja aikakauslehtien alvin korottaminen 5 prosentista 9 prosenttiin (2025)
  • Nettikaupan verotuksen muokkaaminen EU-direktiiviä vastaavaksi (2024)
  • Rahapeliveron euromääräisten maksujen korottaminen (2024)
  • Moottoriajoneuvovero (jos hyväksytään) (2025)
  • Turvallisuusvero (jos hyväksytään), joka nostaa alvin ja tuloveron 24 prosenttiin (2025–2026)


Sami Lotila

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti