veronmaksajat.fi

VEROT

Vesilasku liikkeenharjoittajalle – pitääkö asunto-oy:n eritellä laskussa arvonlisävero?

Vesilasku liikkeenharjoittajalle – pitääkö asunto-oy:n eritellä laskussa arvonlisävero?
6.12.2024

Asunto-osakeyhtiö, jonka toiminta on arvonlisäverotonta, laskuttaa taloyhtiössä vuokralla olevan liikehuoneistossa arvonlisäverollista toimintaa harjoittavalta yritykseltä kulutuksen mukaisen vesilaskun. Laskussa ei ole eritelty arvonlisäveroa.

Meille isännöintitoimistoon on nyt tullut vaatimus liikkeenharjoittajan kirjanpitäjältä, että laskussa pitää näkyä arvonlisäveron osuus tai ainakin maininta, että lasku sisältää arvonlisäveroa 25,5 %. Kun lisäsimme tuon tekstin laskuun – mikään muu ei muuttunut, eikä arvonlisäveron summaa eritelty – niin toisen liiketilan kirjanpitäjä älähti, ettei laskussa saa olla mainintaa arvonlisäverosta.

Kumpi on oikeassa?

Verojuristi Miika Härkönen vastaa:

Kun asunto-osakeyhtiö ei ole hakeutunut arvonlisäverovelvolliseksi liikehuoneiston vuokraamisesta, ei veloitettavaan vesilaskuun tule arvonlisäveroa. Eli jälkimmäinen kirjanpitäjä on oikeassa.

Asia on toisin, jos kysymys olisi ollut esimerkiksi arvonlisäverottomaan vuokraan sisältyvästä sähköstä. Verovelvollinen saa tehdä vähennyksen ostetusta energiahyödykkeestä silloinkin, kun veloitus sisältyy kiinteistön verottomaan vuokraan tai vastikkeeseen (AVL 111 §).

Vähentää saa kuitenkin vain kiinteistön omistajan tai haltijan ostamasta energiahyödykkeestä tai polttoaineesta suoritettavaa veroa vastaava määrä. Vähennysoikeuden edellytyksenä on myyjän (vuokranantajan) ostajalle (vuokralaiselle) antama selvitys myyjän ostamasta energiahyödykkeestä, kuten sähköstä tai polttoaineesta suoritettavan veron määrästä.

Energiahyödykkeitä ovat esimerkiksi sähkö, kaasu, lämpö, kylmyys ja muut näihin verrattavat hyödykkeet. Vähennysoikeus koskee näitä hyödykkeitä. Vesi ei ole energiahyödyke, joten sen hankintahinnasta vastaavaa vähennystä ei saa tehdä.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti