Kuluttajat eivät tiedä, mistä juomista maksetaan virvoitusjuomaveroa. Tämä käy ilmi Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton kyselystä.
Lähes jokainen suomalainen (97 %) tietää, että limsoista maksetaan virvoitusjuomaveroa. Vero kohdistuu myös muihinkin juomiin kuin limsoihin. Vain 12 prosenttia suomalaisista tietää, että esimerkiksi marjasmoothiessa on virvoitusjuomavero.
Virvoitusjuomavero koskee kattavasti myös vesiä, mutta ei esimerkiksi kahvia ja teetä. Vain joka kymmenes suomalainen tietää, että lähdevedestä maksetaan virvoitusjuomaveroa. Vero peritään myös kivennäisvesistä. Tämän tiesi 44 prosenttia kyselyn vastaajista.
”Tulokset eivät yllätä, sillä mistään ei ole saatavilla tarkkaa tietoa siitä, mistä kaikista tuotteista kannetaan virvoitusjuomavero. Vero pohjautuu muutamiin tullinimikkeisiin", sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa. Hänen mukaansa on tulkinnanvaraista, mikä juoma kuuluu veronalaiseen nimikkeeseen ja mikä ei.
Vastaajista 37 prosenttia oli selvillä siitä, että alkoholittomat oluet kerryttävät virvoitusjuomaveroa. Joka viides vastaaja tiesi, että myös mehutiivisteet lisäävät verokertymää. Ainoastaan 15 prosenttia vastaajista tiesi, että myös tuoremehuista maksetaan virvoitusjuomaveroa.
Sokeripitoisten virvoitusjuominen valmistevero 22 senttiä litralta. Sokerittomien virvoitusjuomien ja vesien valmistevero on 11 senttiä litralta. Virvoitusjuomien verotuotto oli 144 miljoonaa euroa vuonna 2016.
- Sokeripitoisten virvoitusjuominen valmistevero 22 senttiä litralta.
- Sokerittomien virvoitusjuomien ja vesien valmistevero on 11 senttiä litralta.
- Virvoitusjuomien verotuotto oli 144 miljoonaa euroa vuonna 2016.
Minna Petäinen