Haluaisin luopua perinnöstä äitini jälkeen lasteni hyväksi. Perinnön lisäksi olisin saamassa henkivakuutuskorvauksen, jonka taas haluaisin ottaa vastaan.
Pitääkö minun luopua myös tuosta henkivakuutuskorvauksesta, jotta perinnöstä luopuminen on tehokasta vai voinko luopua vain perinnöstä, mutta ottaa vastaan henkivakuutuskorvauksen?
Luin, että perinnöstä voi luopua tehokkaasti vain luopumalla siitä kokonaan, ei osittain. Huolettaa, että luopumalla väärin joudumme maksamaan ylimääräisiä veroja.
Verojuristi Maisa Katisko vastaa:
Voit luopua vain perinnöstä ja ottaa vastaan henkivakuutuskorvauksen. Tällöin maksat perintöveron vain saamastasi henkivakuutuskorvauksesta. Perintö verotetaan sijaantuloperillisillä eli lapsillasi, jotka olisivat perineet äitisi, jos olisit kuollut ennen häntä.
Verotuskäytännössä on hyväksytty, että perinnönsaaja luopuu perinnöstä, mutta ottaa vastaan kuoleman perusteella saadun henkivakuutuskorvauksen. Henkivakuutuskorvauksen vastaanottaminen ei siis itsessään estä verotuksessa luopumasta tehokkaasti perinnöstä.
Perinnöstä luopuminen tehokkaasti tarkoittaa, että luovut perinnöstä kirjallisesti ennen kuin olet ryhtynyt pesään. Pesään ryhtymisellä tarkoitetaan, että alat käyttää omistajalle kuuluvia oikeuksia eli esimerkiksi myymään pesän omaisuutta tai perimään pesän saatavia.
Luopumisen täytyy myös tapahtua ehdoitta eli et voi määrätä, kuka perii omaisuuden sijastasi. Jos luopumisasiakirjassa todetaan esimerkiksi ”luovun lasteni hyväksi”, se ei tee luopumisesta tehotonta, kun lapset ovat lain mukaan sijaantuloperillisiä. Kun perinnöstä on luovuttu tehokkaasti, perintövero määrätään sijaantuloperillisille.
Jos perinnöstä luopuminen katsotaan tehottomaksi, luopuja maksaa perintöveron koko perintöosuudestaan. Lisäksi luopujan ja luovutuksensaajan välillä syntyy lahjoitus, josta maksetaan lahjavero.
Lakiin perustuvasta perinnöstä ei voi luopua osittain, sen sijaan testamenttiin perustuvasta perinnöstä voi luopua myös osittain.