veronmaksajat.fi

VEROT

Kumpi kannattaa: lopettaa yritys vai sujauttaa se pöytälaatikkoon?

Kumpi kannattaa: lopettaa yritys vai sujauttaa se pöytälaatikkoon?
25.9.2019

Kun liiketoiminta tulee tiensä päähän, mitä vaihtoehtoja yrittäjällä on? Jos yritystä ei saa myytyä, edessä voi olla yrityksen lopettaminen. Se vie usein sekä aikaa että rahaa. Entä, jos yrityksen laittaisi pöytälaatikkoon ja ihan vain unohtaisi?

Etenkin, jos liiketoimintaa on jossain vaiheessa tarkoitus jatkaa, ei yhtiötä välttämättä kannata lähteä purkamaan. Yleensä riittää, että verottajalle ilmoittaa toiminnan katkenneen, minkä jälkeen ei enää tarvitse lähetellä esimerkiksi alv-ilmoituksia.

”Ei yhtiötä kannata muutenkaan purkaa kuin seinään, vaan on hyvä tehdä verotuksen kannalta hallittu suunnitelma. Jos yhtiössä on esimerkiksi paljon nettovarallisuutta, kannattaa miettiä, olisiko järkevämpää pitää yhtiö muutaman vuoden hengissä ja nostaa vuosittain osinkoa – ja sillä tavalla tehdä suunnitelmallisesti hallittu alasajo ja köyhdyttää yhtiötä vuosittain kohtuullisesti verotetuilla osingoilla”, asianajaja, osakas ja vero-osaston johtaja Torsti Lakari Eversheds Asianajotoimistosta sanoo.

Yrityksestä voi tehdä sijoitusyhtiön

Moni päätyy myös tekemään aiemmasta liiketoimintayhtiöstä itselleen sijoitusyhtiön, josta voi nostaa pääomatuloja huojennettuina osinkotuloina.

”Kun yrityksen kautta hallinnoi sijoituksiaan, hyötyy siitä, että yhteisöverokanta on 20 prosenttia, eikä pääomatuloveroprosentin verran eli 30 tai 34 prosenttia”, Lakari sanoo.

Yrityksen voi joskus lopettaa tekemättä mitään

Toisaalta osakeyhtiön voi saada lakkautettua myös sillä, ettei tee mitään. Kaupparekisteriin tehtävien eräajojen perusteella rekisteristä poistetaan joka vuosi tuhansia yrityksiä, jotka eivät ole toimittaneet kaupparekisteriin tilinpäätöksiä. Viimeistään siinä vaiheessa, kun kaupparekisteri ei ole kuullut yrityksestä mitään kymmeneen vuoteen, yritys poistetaan rekisteristä.

Yrityksen tarkoituksellinen lopettaminen tällä tavalla edellyttää kuitenkin, ettei yrityksellä ole liikaa varoja.

”Jos yhtiöllä on vähänkään enemmän varoja tai velkoja, oikea tapa on purkaa yhtiö selvitysmenettelyn kautta eikä antaa sen vain hävitä odottamalla kaupparekisterin eräajoa”, Torsti Lakari sanoo.

Yritysten lakkauttaminen jättämällä tietoja ilmoittamatta on kuitenkin yleistä. Patentti- ja rekisterihallitus poisti viime vuonna kaupparekisteristä yli 20 000 yritystä ja yhteisöä. Samaan aikaan noin 15 800 yritystä ja yhteisöä lakkautettiin.

Miten osakeyhtiö lopetetaan selvitysmenettelyn kautta? Miten toiminimen saa lakkautettua? Entä millaisia vaateita verottajalta voi tulla yrittäjälle vielä lopettamisen jälkeenkin? Lue koko juttu yrityksen lopettamisesta syyskuun Taloustaidosta. Voit lukea näköislehden verkosta, jos olet rekisteröitynyt  verkkosivustomme käyttäjäksi.

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti