Työntekijälle ei muodostu verotettavaa etua työnantajan järjestämistä tavanomaisista ja kohtuullisista, koko henkilökunnan käytössä olevista henkilökuntaeduista. Myös yhtiössä työskentelevät omistajat voivat saada tiettyjä etuja verovapaasti.
Osakeyhtiön osakas, joka työskentelee yhtiössä, voi saada yhtiöltään verovapaita henkilökuntaetuja. Sama lähtökohta koskee henkilöyhtiön (ay/ky) osakasta tai yhtiömiestä.
Silloin, kun yhtiössä työskentelee omistajana olevan yrittäjän lisäksi muita työntekijöitä, on erilaisten verovapaiden etujen järjestäminen helpompaa. Olennaista on, että annetut verovapaat edut ovat samalla tavalla osakkaiden ja työntekijöiden käytettävissä. Niiden on oltava toki myös samalla tavalla määrältään kohtuullisia kuin isoissa ja laajapohjaisesti omistetuissa yhtiöissä.
Jos kyse on yhden tai muutaman omistajan yhtiöstä, esimerkiksi perheyhtiöstä ilman perheen ulkopuolista työvoimaa, on tilanne haastavampi. Verotuskäytännössä selvästi pienten yhtiöiden kohdalla hyväksytyt verovapaat henkilökuntaedut ovat työterveyshuollon järjestäminen sekä omaehtoinen liikunta- ja kulttuuritoiminta 400 euron arvosta. Muiden etujen kohdalla on syytä noudattaa varovaisuutta.
Työterveyshuolto liikkeen- tai ammatinharjoittajalle
Lähtökohtana liikkeen- tai ammatinharjoittajan (toiminimi) kohdalla on, että hän ei voi saada verovapaita henkilökuntaetuja. Tämä perustuu siihen, että hän ei voi olla itsensä työnantaja eikä hän siksi voi maksaa itselleen palkkaa.
Poikkeuksen tästä säännöstä muodostaa kuitenkin työterveyshuolto. Liikkeen- tai ammatinharjoittaja voi verovapaasti järjestää itselleen työterveyshuollon, jonka kustannukset hän elinkeinotoiminnan verotuksessaan vähentää.
Jos liikkeen- tai ammatinharjoittajalla on työntekijöitä, hän voi kuitenkin olla mukana työntekijöitä varten järjestetyissä virkistys- ja harrastustoimintatilaisuuksissa yhdessä työntekijöiden kanssa. Tällöin aiheutuneet kustannukset ovat vähennyskelpoisia myös hänen itsensä osalta. Sen sijaan liikkeen- tai ammatinharjoittajan omaan käyttöön hankkimia liikunta- ja kulttuuriseteleitä ei voida verotuksessa vähentää.
Juha Salmikivi
Lue koko artikkeli painetusta Taloustaidosta 5/2018
Ohjelmistoyritys Feedbacklyn johtaja Jaakko Männistö kertoo, miten henkilöstöstä välittämisen voi näyttää pienilläkin asioilla. Entä mitkä henkilöstöedut ovat verovapaita?