Yli neljäsosa suomalaisista pörssiosakkeiden omistajista omistaa vain yhtä yhtiötä. Keskivertosijoittaja omistaa kahta yhtiötä (mediaani). Laajimmin salkkuaan hajauttavan neljänneksen joukkoon pääsee viiden eri pörssiyhtiön omistuksella. Tämä selviää Kotitalouksien Varallisuus 2019 -tutkimuksesta. Sen mukaan kotitalouksien pörssisalkun mediaani oli 7 100 euroa ja keskiarvo 51 800 euroa/henkilö.
Rahastoissa omistajuus on yhtä keskittynyttä, puolet omisti vain yhtä rahastoa. Mutta rahasto sisältää useita sijoituskohteita, joten yhtiökohtainen riski on yhdelläkin sijoituskohteella laajasti hajautettu.
Kuvassa 1 on esitetty OMX Helsinki 25 -indeksin sekä sen tämän hetkisen yhtiöiden tuotto vuoden 2020 alusta. Koronakriisi laski ensin kaikkien yhtiöiden kursseja, mutta nousun alkaessa tuottoviuhka on levinnyt.
Indeksirahastoon sijoittanut on saanut markkinoiden keskimääräistä tuottoa (+35 %), ja kyyti on ollut yksittäisiä osakkeita tasaisempaa. Kolmesta yhtiöstä on irronnut indeksiin nähden tuplatuotto, mutta vastaavasti kolme yhtiötä on pakkasella.
Kuva 1. Indeksin ja yksittäisten osakkeiden tuottokehitys
Kuvassa 2 on esitetty tuotot ja riskimittari volatiliteetti (kuukausituottojen keskihajonta). Hajautus tehostaa salkun tuotto/riski-suhdetta. Indeksillä saa keskimääräistä tuottoa, mutta sen riski on alhaisimpien yksittäisten osakkeiden tasolla. Jos et tiedä mikä yhtiö on paras etkä halua käyttää aikaa sen pohtimiseen, indeksi on hyvä sijoituskohde.
Kuva 2. Tuotot ja volatiliteetit
Jos tiedät mitä teet, on turha loiventaa hyviä voittoja hajauttamalla useisiin yhtiöihin. Hurjasti tuottanut Qt Group lisättiin indeksiin vasta tämän vuoden elokuussa. Vuoden 2020 alusta yhtiön arvo yli viisinkertaistui ennen kuin se ilmestyi myös indeksisijoittajan salkkuun. Yksittäisessä yhtiössä on rikastumisen mahdollisuus.
Omistusten perusteella suomalainen on synnynnäinen pörssihai, sillä vain lahjattomat hajauttavat. Tai sitten monet hoitavat perushajautusta rahastojen kautta, mutta tekevät yksittäisten yhtiöiden kautta painotuksia suosikkeihinsa. Henkilöistä 23 prosenttia omisti rahastoja ja 13 prosenttia pörssiosakkeita. Niitä molempia omisti kuusi prosenttia henkilöistä, eli karkeasti puolet pörssisijoittajista käytti myös rahastoja.
Jos suorat pörssiosakkeet ovat ainoa sijoituslaji, kannattaa omistuksia jakaa useampaan yhtiöön, mutta kaikkia indeksiyhtiöitä ei tarvitse haalia. Kun esimerkiksi lisää yhtiöitä aakkosjärjestyksessä tasapainoin salkkuun, sen volatiliteetti ei enää laske kahdeksan yhtiön jälkeen.
Hannu Nummiaro
Kommentoi