veronmaksajat.fi

Miksi aivomme pistävät hanttiin vaurastumiselle?

Hannu Nummiaro
Hannu Nummiaro

Säästä kaikilla keleillä

Hannu Nummiaro on yksityistalouden ekonomisti ja sijoittamisen asiantuntija LähiTapiolassa. Seuraa Twitterissä @HannuNummiaro

Moni suomalainen päätyy tappioiden tunnetta pelätessään valitsemaan säästöilleen pienet, tasaiset tappiot. Ilmiötä selittää ihmismielen luontainen taipumus tappion tunteen välttelyyn ja katumuksen pelkoon. Tutkimusten mukaan koemme sijoitustappion jopa yli kaksi kertaa ikävämpänä kuin vastaavan suuruisen sijoitustuoton.

Vertailu rahastosäästämisen ja pankkitalletusten välillä konkretisoi tapaa, jolla aivojemme luontaiset taipumukset pistävät hanttiin pyrkimyksillemme vaurastua.

Kuvassa 1 esitetään kuukausittaisten reaalituottojen jakauma kahdesta säästämisvaihtoehdosta: yhdistelmärahastosta ja pankkitalletuksesta. Reaalituotto tarkoittaa inflaation ylittävää tuottoa. Pylväät kertovat kuukausien määrän, jolloin reaalituotto on ollut puolen prosenttiyksikön levyisissä luokissa. Käytetty yhdistelmärahasto hajauttaa varat osake- ja korkosijoituksiin suhteessa 50/50. Laskelmat on tehty rahaston kulujen jälkeen.

Yhdistelmärahaston reaaliset kuukausituotot ovat olleet positiivisia 61% ajasta. Parhaimmillaan miltei 7%:n tuotto saa suupielet hymyyn. Mutta 39% ajasta on tullut tappiota. Heikompien kuukausien tappiot voivatkin tuntua huomattavasti ikävämmiltä kuin vastaavat voitot.

Talletuksen reaalituotot ovat puolestaan vaihdelleen huomattavasti vähemmän. Naama pysyy vielä hyvin peruslukemilla, vaikka tappiota on tullut 63% ajasta.

Kuva 1. Kuukausittaisten reaalituottojen jakauma, rahaston perustamisesta alkaen, 2/2002-6/2018.

 tuotot rahastot Nummiaro

Kuukausien rullatessa rahastosäästäjän sietämät riskit niittävät tuottoja, jolloin ajoittaisten harmien on tapana muuttua tyytyväisyydeksi. Kuvassa 2 on esitetty samojen säästämisvaihtoehtojen reaalinen tuottokehitys. Reilussa 16 vuodessa yhdistelmärahastossa ostovoima on noussut 67%, kun talletuksessa se on pudonnut 14%. Riskinotto luo ostovoimaa.

Kuva 2. Reaalituottojen aikasarja, 2/2002 = 100

tuotot yhdeistelmärahasto ja talletus Nummiaro

Mutta entä, jos aloitan juuri väärällä hetkellä? Hyväksi havaittu yhdistelmärahastokin on pahimmillaan laskenut reaalisesti 24% ja palautuminen edelliseen huippuun on kestänyt melkein 3 vuotta. Katumuksen pelko asettaa aloituskynnyksen korkealle, eikä koskaan tunnu olevat hyvä aika aloittaa rahastosäästämistä. Parasta mahdollista ajoitusta on kuitenkin mahdoton tietää, joten kuukausisäästäminen on hyvä tapa ratkaista ajoituspulma. Säännöllinen säästäjä hyötyy myös sijoitusmarkkinoiden huonoista jaksoista, sillä niillä on se hyvä piirre, että tulevaisuuden tuottomahdollisuudet nousevat.

Ironista, että tappio voidaan kokea niin vastenmielisenä, että talletusten kautta siihen lukkiudutaan.

Hannu Nummiaro

Kirjoittaja on LähiTapiola Varainhoidon yksityistalouden ekonomisti.

Kommentit (1)
 
  • Kari 5.2.2019 8.59
     
    Pörssikurssit ovat markkinoiden odotus hinnasta,eräänlainen illuuusio . Sijoittaminen on hankalaa toisille, helppoa toisille. Uskoisin että koetilanteessa annettaessa kaikille sama määrä sijoitettavaa ainoana tarkoituksena saada tuotto mahdollisimman korkealle, joku valitsisi uhkapelin, loton tai rulettipöydän, toiset pörssin centtiosakkeet, osinkokuninkaat, listaamattomat, kullan. Toiset empisivät ja pitäisivät rahat tilillä koska uskovat että häviäisivät. Sijoittaminen kuten moni muukin harrastus, tavoitteellinen tai ei, saa alkunsa ympäristössä tapahtuvista signaaleista ja niille altistumisesta. Perhe, kaverit, opiskelupaikka, työpaikka, sukulaisen esimerkki jne. Suomalainen peintö on tässä vajavainen verrattuna kulttuurisesti toiseen samanakaltaiseen maahan, Ruotsiin.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yksi ynnä viisi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit