veronmaksajat.fi

Oma talous terveysmittariin – tarkista nämä seitsemän asiaa

Hannu Nummiaro
Hannu Nummiaro

Säästä kaikilla keleillä

Hannu Nummiaro on yksityistalouden ekonomisti ja sijoittamisen asiantuntija LähiTapiolassa. Seuraa Twitterissä @HannuNummiaro

Koronakriisi stressitestaa monien perheiden oman talouden perusteellisesti. Kokemusta viisaampana varautumiseen ja oman talouden terveyteen kiinnitetään nyt enemmän huomiota.

Näillä seitsemällä oman talouden terveysmittarilla pääset helposti alkuun.

1. Mihin rahani kuluvat? Kun raha on pankkikortilla, luottokortilla tai mobiilissa, digitaalisuus hämärtää helposti rahankäytön kokonaiskuvaa.

Kirjanpito arkimenoista sekä harvemmista tarpeista auttavat huolehtimaan, ettei nykyinen arjen ylellisyys pääse syömään tulevaisuuden perustarpeista. Oman talouden budjetointi eli menojen ja tulojen tasapainottaminen on kotitalouksien tärkein taloustaito.

2. Paljonko minulla on puskuria? Tärkein oman talouden mittari on puskurien määrä. Myös puskurien sujuva rahaksi muutettavuus merkitsee, esimerkiksi asunnon myyminen on hidasta ja hankaloittaa elämää.

Parin kolmen kuukauden palkka on hyvä alku puskurille. Varautuminen lähtee. Isoon riskiin varaudut vakuuttamalla ja pieneen riskiin säännöllisesti säästämällä.

3. Miten säästöni tuottavat? Kun tulot ylittävät menot, niin säästät! Tili ei tuota, joten harkitse säännöllistä rahastosäästämistä, jonka voi aloittaa jo 30 eurolla kuukaudessa.

Alhaisia tuotto-odotuksia voi taklata säästämällä enemmän tai lisäämällä sijoitusten riskitasoa. Riskiä hallitaan hajauttamalla. Lue sijoittamisen 7 perustaitoa tarkemmi.

4. Paljonko minulla on velkaa? Velka tasaa kulutusmahdollisuuksia sekä mahdollistaa uusien innovaatioiden hyödyntämisen yrittäjyyden kautta.

Ylivelkaantumiselle on useita mittareita, kuten velan määrä suhteessa tuloihin tai varoihin. Ylivelkaantuminen altistaa vivulla varallisuuden arvonlaskulle sekä elämän satunnaisuuksille.

5. Onko kaikki omaisuuteni samassa korissa? Asunto on useiden kotitalouksien suurin varallisuuserä.

Monin paikoin asuntojen arvot laskevat kaupungistumisen eriyttäessä alueellisia asuntomarkkinoita. Tällöin säästäminen muihin sijoituskohteisiin, kuten rahastoihin, osakkeisiin tai metsään, hajauttaa varallisuutta sekä ehkäisee sen vähenemistä.

6. Mikä on minun markkina-arvoni? Työttömyys tekee aina loven tuloihin, ja pitkittyessään se voi kaataa koko oman talouden. Kannattaa pohtia, kuinka helposti voisi löytää uuden työn.

Omaa arvoaan työmarkkinoilla voi parantaa koulutuksella, elinikäisen oppimisella ja sisäisen yrittäjyyden avulla. Pahan päivän puskuria kannattaa miettiä tulojen kautta.

7. Mitä saan eläkkeellä? Työeläkeote näyttää tähän asti kertyneen työeläkkeen määrän. Syntyvyyden lasku ja eliniän nousu huojuttavat eläkejärjestelmää.

Epävarmuus eläkkeistä on suurinta nuorilla, mutta onneksi heidän pitkä sijoitusaikansa valjastaa korko korolle -voimat. Nyrkkisääntönä palkasta pitäisi säästää noin 10 prosenttia koko työuran ajan tasatakseen elinkaaren kulutustason.

Hannu Nummiaro

Kommentit (1)
 
  • Juha 23.7.2020 17.27
     
    Onko tämä LähiTapiolan mainos? Kenties LähiTapiolassa rahastosäästämiseen vaaditaan vähintään 30 euroa kuussa, mutta esim. Seligsonilla se onnistuu jo 10 eurolla kuussa. Tuo on iso ero pienituloisille. Rahastojen kuluja verratessa Seligson pesee LähiTapiolan ja kun tuottoprosentitkin ovat Seligsonin eduksi, miksi valitsisin LähiTapiolan? Vertaamani muutamat rahastot eivät olleet identtiset, mutta sijoittivat kuitenkin samoille alueille.

    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kaksi ynnä yksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit