Poliittisten murheiden muuri ei rapaudu – entä taloudellinen luottamus?
Sijoitusvuosi 2020 on alkanut geopoliittisella selkkauksella, kun USA lennätti viikatemies-dronea Iranissa ja sai vastalahjaksi raketteja tukikohtaansa Irakiin.
Pahimmillaan koston kierre voisi johtaa odotuksiin sotilasoperaatiosta Iranissa, osakkeiden laskuun ja taantumapelkoja herättävään öljyn hinnan nousuun. Näin presidentinvaalivuonna voidaan nähdä myös yritys uudesta Iranin ydindiilistä à la Pohjois-Korea. Poliittisten riskien päänäyttämöllä jatkavat kuitenkin varmasti kauppasota ja brexit.
USA ja Kiina pääsivät kauppakiistoissa osasopuun, jossa tulleistakin osaa pienennetään. Saaga on jatkumassa saman tien jatkoneuvotteluilla, jotka käsittelevät Kiinalle herkkiä teollisuuspolitiikka ja talousjärjestelmää.
Marraskuiset presidentinvaalit nostavat myös kauppapolitiikan panoksia. Donald Trump voi ryydittää protektionismipuheita avaamalla uusia kauppasotarintamia, jolloin Euroopan autotullitkin nousisivat uudelleen pöydälle. Hyvä työllisyystilanne ja osakkeiden huipputasot antavat Trumpille pelivaraa ja sijoittajille takapakin uhkan.
Brexit-draamakomedia siirtyy konservatiivien vaalivoiton myötä väliajalle, mutta vain palatakseen 11 kuukauden päästä odottavan uuden jyrkänteen muodossa. Kauppaneuvottelut eivät ole helppoja, ja aikataulu osoittautuu luodusta kauppaneuvottelupaineesta huolimatta liian haastavaksi. EU:n kannattama lykkäys on jälleen todennäköinen, mutta poliittisen haverin mahdollisuutta ei voida täysin pois sulkea (todennäköisyys 5 %).
Brexitin ja kauppasodan yhteinen tekijä on epävarmuuden jatkuminen yhä pidempään, mikä pitää tulevaisuuden sumuisena ja investoinnit säästöliekillä.
Pehmeä lasku juuri sopivasti ennen sakkausnopeutta
Maailmantalouden synkronoitu laskukausi on luonut pelkoja, että talous syöksyy taantumaan asti. Teollisuusmaiden suhdannepohja alkaa kuitenkin tuntua jalkojen alla, ja taloutta ennakoivissa indikaattoreissa vihertää jo tuore kasvuverso. Teollisuuden suhdanteet ovat luonteeltaan jyrkkiä, joten käänteen voimakkuus voi helposti yllättää pehmeät odotukset.
Kasvupelkojen ruumiillistuma vuonna 2019 toimi USA:n korkokäyrän kääntyminen. Sen ajoitustarkkuus taantuman ennustajan on kuitenkin vain summittainen, sillä kääntyminen on tapahtunut 9 kk–4 v ennen taantuman alkua. Kauppasodan varalle heitetty Fedin u-käännös alkaa näkyä korkoherkän talouden, päällimmäisenä asuntomarkkinoiden piristymisenä. USA:n talouskasvun hiipuu kyllä vuonna 2020, mutta on edelleen hyvää 2 %:n tasoa.
Euroalue jatkaa pehmeän laskun jälkeen 1 %:n kasvussa. Teollisuus, etenkin Saksassa, on uponnut pahasti suohon, mutta palvelut pitävät pään pinnalla. Suomen omia polkujaan vahvistunut talouskasvu palaa vuonna 2020 ruotuun ja jää alle prosenttiin. Kiinan kasvu maltillistuu edelleen vakaasti.
Osakkeiden pärjättävä omillaan – arvostukset pingottuneet
Vuonna 2019 Fed toi sijoittajille tikkaat poliittisten murheiden muurille, ja EKP:n sinko avasi arvopaperiostot tarvittaessa vaikka täältä ikuisuuteen. Vuonna 2020 tämä tuki vaimenee, vaikka rahapolitiikka erittäin kevyenä tukeekin talouskasvua.
Fed pitää korot nykytasolla, ja niin tekee luultavasti myös EKP, vaikka riskit ovat kallellaan koronlaskun suuntaan. Pääjohtaja Christine Lagarde joutuu etsimään pöllön viisautta negatiivisten korkojen hyödyistä ja haitoista.
Japanin tiellä rahapolitiikka on kroonisesti elvyttävää ja korot nollassa. Liittymiskaistalla sijoitustuotot ovat arvostusvoittojen vuoksi vielä erinomaiset, mutta itse Japanin tiellä heikot. Vuoden 2019 hyvä korkosato imi voiman vuoden 2020 pellosta. Alhaisten korkojen ympäristössä ostovoiman säilyttävä tuotto edellyttää salkun riskitason nostamista, mikä kannattaa tehdä laajasti eri sijoitusluokkiin hajauttaen.
Vuoden 2019 erinomaisten osaketuottojen siemenet kylvettiin edellisen joulun kauppasotapelkojen käynnistämästä korjausliikkeestä. Samassa hengessä syksyllä kiitäneet osakemarkkinat venyttävät arvostusten kuminauhaa, jolloin poliittiset riskit voivat hyvin lyödä näpeille vuonna 2020. Tällöin hajautus testataan.
Hannu Nummiaro
Kommentoi