veronmaksajat.fi

Työpaikat tiukassa, tulokehitys tyrehtynyt – menetetty vuosikymmen iskee vain nuoriin

Hannu Nummiaro
Hannu Nummiaro

Säästä kaikilla keleillä

Hannu Nummiaro on yksityistalouden ekonomisti ja sijoittamisen asiantuntija LähiTapiolassa. Seuraa Twitterissä @HannuNummiaro

Talous tiivistetään usein yhteen lukuun eli bruttokansantuotteeseen (BKT), joka kuvaa kansantaloudessa tuotettujen tavaroiden ja palvelujen arvoa. Talouden tarkoitus on lisätä kansan hyvinvointia, johon tuotannon lisäksi liittyvät esimerkiksi ympäristön kestokyky, eriarvoisuus, terveys, koulutus ja vapaus. BKT/Asukas voidaan kuitenkin tulkita aineelliseksi hyvinvoinniksi tai kansankielellä elintasoksi.

Suomen BKT/Asukas on sotien jälkeen noussut voimakkaasti ja samalla meistä on tullut maailman onnellisin kansa. Mutta nousu on pysähtynyt. Kasvutonta aikaa on kutsuttu menetetyksi vuosikymmeneksi, jonka päälle iski vielä koronakriisi.

Kuva 1. Aineellisen hyvinvoinnin nousu ja pysähdys

Aineellisen hyvinvoinnin nousu ja pysähdys Lähde: LähiTapiola Varainhoito, Macrobond, Tilastokeskus

BKT/Asukas ei kuitenkaan ole täydellinen mittari kotitalouksille, vaan heidän käytettävissään olevat tulot kertovat paremmin elintason kehityksestä. BKT/Asukas on koronan jäljiltä viisi prosenttia huipun alapuolella, mutta samalla ajanjaksolla kotitalouksien tulot ovat nousseet yhdeksän prosenttia. Eli elintaso on jatkanut nousuaan, paljolti valtion velkaantumisen ansiosta.

Mutta ei kaikilla. Heikko talous on iskenyt nimenomaan nuorimpien ikäluokkien tuloihin. He ovat saaneet pärjätä kymmenen vuotta ilman reaalitulojen nousua. Lisäksi tiedetään, että myös koronakriisi iskee eniten nuorten työmahdollisuuksiin. Kesätyöt ja valmistumisen jälkeiset työpaikat ovat tiukassa, mikä voi vaikuttaa koko työuran kulkuun ja sitä kautta elinkaarituloihin.

Kuva 2. Käytettävissä oleva tulo ikäluokittain menetetyn vuosikymmenen alusta

Käytettävissä oleva tulo ikäluokittain menetetyn vuosikymmenen alusta

Ikäluokkakohtaiset tulovaikutukset noudattavat samaa kaavaa kuin pankkikriisistä alkaneella kymmenen vuoden periodilla: nuorten tulokehitys pysähtyi, mutta ikääntyneiden jatkui häiriöttä.

Suhdannesyklin lisäksi yhteiskunnan tulonjakopolitiikka vaikuttaa ikäluokkien suhteelliseen tulokehitykseen. Eläkejärjestelmän kypsyminen on tukenut vanhempien ikäluokkien asemaa.

Kuva 3. Käytettävissä olevien tulojen muutos menetetyllä vuosikymmenellä ja pankkikriisissä

Käytettävissä olevien tulojen muutos menetetyllä vuosikymmenellä ja pankkikriisissä Lähde: LähiTapiola Varainhoito Oy, Tilastokeskus: Tulonjakotilasto

Pankkikriisin pohjalta lähtenyt voimakas toipuminen avasi uusia työmahdollisuuksia nuorille. Koronan jälkeisestä nousukaudesta huolimatta nykynuorten on kuitenkin vaikeampi toistaa samaa reseptiä. Syynä on rakenteellinen murros, joka on johtanut  alhaisemman kasvun maailmaan, jossa työväestö pienenee, huoltosuhteet nousevat, tuottavuuskasvu on aiempaa hitaampaa ja ilmastonmuutoksen torjunta luo kustannuksia.

Menetetty vuosikymmen koskee siis vain nuoria ja uhkaa pidentyä entisestään. Ei ihme, että nimenomaan nuoret pitävät säästämistä entistä tärkeämpänä.

Hannu Nummiaro

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yksi ynnä kolme?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit