Sijoittaminen on lisääntynyt nuorten keskuudessa viime vuosina varsin mukavaa vauhtia. Tilastokeskuksen tilastojen mukaan 15 prosenttia 16–24-vuotiaista omisti pörssiosakkeita tai sijoitusrahastoja vuonna 2009. Vuonna 2022 tämä luku oli tuplaantunut 30 prosenttiin. Säästämällä ja sijoittamalla voi turvata omaa taloudellista tulevaisuuttaan, joten tämä nuorten lisääntynyt sijoittaminen lupaa hyvää ihmisten oman taloudellisen hyvinvoinnin kannalta.
”Kiva kun tädit kävi paasaamassa”
Itsekin pääsen aika ajoin puhumaan nuorille niin kansantaloudesta kuin omasta taloudenhallinnastakin – johon oleellisena osana kuuluu säästäminen ja sijoittaminen. Koska itsellä alkaa jo 5-kymppiset häämöttää, pohdin usein ennen näitä esiintymisiä, millainen viesti nuoriin uppoaisi parhaiten.
Tällöin mieleeni muistuu usein yksi palaute vuosien takaa. Kävimme erään kollegani kanssa kertomassa parikymppisille nuorille oman talouden suunnittelusta, budjetoinnista ja säästämisen alkeista. Tilaisuudesta kerätyissä asiakaspalautteissa eräs nuori oli todennut, että ”kiva, kun tädit kävi paasaamassa”. Tämä palaute kieltämättä pikkuisen kirpaisi silloista 35-vuotiasta ”tätiä”, mutta oli varsin tehokas, kun yhä se saa minut pohtimaan omaa esiintymistäni nuorten kanssa.
Pieneen paasaamiseen varmaan syyllistyn edelleen. Omissa esityksissä tulee kieltämättä korostettua historian hyväksi osoittamia sijoittamisen lainalaisuuksia: pitkäjänteisyys on valttia, kun korkoa korolle efekti pääsee jylläämään. Hajauttaminen kannattaa, ettei tule otettua liian suuria riskejä. Omien tavoitteiden määrittäminen on tärkeää ja omassa sijoitussuunnitelmassa on hyvä pysyä. Ja niin edelleen.
Kryptoja, somea ja pelaamista
Törmäsin taannoin tutkimukseen, jossa selvitettiin Z-sukupolven (18–25-vuotiaiden) sijoittamista USA:ssa. Tulokset eivät ehkä sellaisenaan päde Suomeen, mutta samoja virtauksia varmasti on nähtävissä meilläkin.
Tutkimuksen mukaan nuorten pääasiallinen tiedonhankintakanava on sosiaalinen media. Tärkeimpiä kanavia olivat Youtube, nettihaut, Instagram ja Tiktok. Kryptovaluuttoja omisti hämmentävän suuri osa nuorista amerikkalaisista, noin 55 %. Tämä on enemmän kuin rahastoja tai osakkeita omistavien osuus. Tutkimuksessa havaittiin myös selvä korrelaatio uhkapelaamisen ja sijoittamisen välillä.
Tästä piirtyy varsin toisenlainen kuva sijoittamisesta kuin se pitkäjänteisen säästämisen tarina, josta itse mieluiten kerron.
Miten siis puhua nuorille sijoittamisesta?
Jos haluaa jotain nuorille viestiä, lienee tärkeää olla niissä kanavissa, joissa nuoretkin ovat. Sosiaalinen media on nuorille tärkeä tiedonlähde. Sinänsä on erittäin tervetullutta, että säästämisestä ja sijoittamisesta puhutaan monissa eri kanavissa ja erilaisen ihmisten toimesta. Somekanavista löytyy monenlaista fiksua sisältöä, mutta myös täyttä soopaa. Omalta osaltaan voi yrittää tuoda esiin fiksua ja tutkittua tietoa. Mediakriittisyyttä ei voi liikaa korostaa.
Tutkimuksessa kysyttiin nuorilta myös, millä perusteilla luottamus netistä löytyvään tietoon syntyy. Listan kärjessä oli se, että osaa selittää asiat selkeästi ja nuorille relevantilla tavalla. Tässä meillä rahoitusalan ammattilaisilla on ehkä vielä parantamisen varaa.
Kahden teinin äitinä lohdullista on, että sosiaalisen median ja netin jälkeen kolmanneksi tärkeimpänä tiedonhankintakanavana nuoret pitivät vanhempiaan. Vanhempiaan ja rahoitusalan ammattilaisia nuoret pitivät myös kaikkein luotettavimpina tietolähteinä – ehkä minullakin on siis jotain toivoa pikku paasaamisesta huolimatta 😊.
Henna Mikkonen
Kommentoi