veronmaksajat.fi

Varovaisuus leimaa naisten talous­käyttäytymistä – uhka vai mahdollisuus?

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Taloustiedettä kuluttajatwistillä

Henna Mikkonen on Säästöpankkiryhmän pääekonomisti. Hänen sydäntään lähellä ovat maailman- ja Suomen talouden seuraamisen lisäksi ihmisten taloudellinen hyvinvointi. Seuraa X:ssä @HennaMikkonen1

Silmiini osui äskettäin julkaistu tutkimustulos, jonka mukaan epäonnistumisen pelko estää naisia ryhtymästä yrittäjiksi.

Samansuuntaisia tuloksia kertoo myös Säästöpankin Säästämisbarometri, jossa mukana olleilta yrittäjiltä kysyttiin syitä yrittäjäksi ryhtymiselle. Yksi annettu vaihtoehto oli riskinotosta nauttiminen. Miehet nimesivät sen yrittäjäksi ryhtymisen syyksi selvästi useammin kuin naiset. Toki kummallakaan se ei ollut tärkeimpien tekijöiden joukossa, vaan vapaus ja itsenäisyys korostuivat molemmilla sukupuolilla.

Naisten haluttomuus ottaa riskiä näkyy heidän taloudenpidossaan laajemminkin. Naiset sijoittavat miehiä vähemmän ja turvahakuisempiin kohteisiin.

Erityisen merkittävä ero on suorissa pörssiosakkeissa, joita omistaa 20 % miehistä, mutta vain 13 % naisista. Rahastoja omistaa ilahduttavasti vajaa kolmannes niin miehistä kuin naisistakin, mutta niissäkin naisten rahastovalinnat ovat vähemmän tuottohakuisia.

Myös velkaan suhtaudutaan eri tavoin. Säästämisbarometrimme mukaan naisista 79 % kokee velanoton epämukavana, kun miehistä näin ajattelee 72 %. Haluttomuus velkaantua voi olla naisille yrittäjyyden este. Yrittäjyys kun usein tarvitsee alkuinvestointeja ja ulkoista rahoitusta.

Riski on ruma sana – vai onko sittenkään?

Riski sanana herättää usein negatiivisia mielleyhtymiä. Mietitään mitä riskejä on olemassa, ja mitä ikävää tapahtuu, jos riskit toteutuvat. Tämänkaltainen ajattelu on totta kai järkevää. Mutta ei pitäisi unohtaa, että riski on myös mahdollisuus, kunhan riskinotto on hallittua.

Sijoitusmarkkinoilla riskinotto mahdollistaa paremmat tuotot (ja siten vaurastumisen) pitkässä juoksussa. Yrittäjäriskin ottaminen voi onnistuessaan johtaa selvästi palkkatuloja parempiin ansioihin, toki tämä ei ole itsestäänselvyys eikä onnistu kaikilta.

Kaikkien ei tietenkään tarvitse olla yrittäjiä eikä yrittäjyys kaikille sovi. Sijoitusmarkkinoilla riskinotto on helpompaa ja mahdollista pienemmillä panostuksilla. Osakemarkkinoille voi lähteä mukaan kymppien kuukausisäästöillä.

Varovaisuus talousasioissa ei suinkaan ole yksistään huono asia. Varautuminen erilaisiin negatiivisiin yllätyksiin on viisasta. Esimerkiksi koronakriisin ja inflaatiopiikin aikana moni suomalainen oli erittäin tyytyväinen, kun omasta taloudesta löytyi puskurivaroja, joita voitiin käyttää kriisin kohdatessa.

Varovaisuus estää myös ottamasta ylisuuria riskejä, mikä on järkevää. Velkarahalla koko omaisuuden sijoittaminen kryptovaluuttoihin ei ole suositeltavaa. Joku siinäkin pelissä toki onnistuu, mutta riskit epäonnistumisesta ovat valtavan suuria.

Haasteeksi naisten riskin karttaminen muuttuu, jos varovaisuus estää heitä vaurastumasta. Säästämisessä ja sijoittamisessa varovaisuus tässä hetkessä saattaa tuntua turvalliselta, mutta pitkässä juoksussa turvalla on iso hintalappu menetettyjen tuottojen muodossa.

Myös yhteiskunnalle voisi tehdä hyvää, jos naisetkin innostuisivat yrittäjyydestä nykyistä enemmän. Yllä mainitun yrittäjätutkimuksenkin tutkijat toteavat, että ”naisten aliedustus yrittäjyydessä viittaa potentiaaliin, joka voisi lisätä talouskasvua ja hyvinvointia. Naisten korkeammalla aktiivisuudella olisi positiivisia vaikutuksia yrityskenttään”.

Etlan tutkimuksen mukaan haluttomuus velkaantua jarruttaa suomalaisyritysten kasvua. Naisilla se voi jopa toimia yrittäjyyden esteenä.

Voiko asialle tehdä jotain?

Naisten varovaisuudessa lienee taustalla monia syitä niin sosiaalisia malleja ja asenteita ehkäpä geneettisiäkin tekijöitä. Siksi mitään yhtä ja nopeaa lääkettä ei ole olemassa.

Jotain asialle kuitenkin voidaan tehdä. Naisten varovaisuus talousasioissa saattaa nimittäin osin kummuta heidän heikommasta talousosaamisestaan, joka on todennettu monissa eri talousosaamisen tutkimuksissa.

Talousosaamiseen voidaan vaikuttaa, joskaan se ei mitään nopeaa ja helppoa ole. Mutta joka tapauksessa mahdollista ja siksipä onkin mielestäni hienoa, että Suomeen on perustettu kansallinen talousosaamisen strategia, jolla pyritään edistämään suomalaisten niin naisten kuin miesten talousosaamista.

Henna Mikkonen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kuusi ynnä kuusi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit