veronmaksajat.fi

ASP-säästäjäksi – vai sittenkin osakkeita?

Janne Kalluinen

Verolaskelmat hallussa

Janne Kalluinen on Veronmaksajien ekonomisti, joka odottaa ensimmäistä ammattilaissopimustaan jalkapalloilijaksi. Sillä välin hän tekee verolaskelmia. Seuraa Twitterissä  @jannekalluinen

Valtio tukee nuoria ensimmäisen asunnon hankinnassa ASP-järjestelmällä. ASP-säästäjäksi voi ryhtyä 15–39-vuotias, joka ei ole omistanut aiemmin asuntoa. Säästämistä varten avattavalle ASP-tilille säästetään 150–3 000 euroa vuosineljänneksittäin.

ASP-säästämistä on kritisoitu, että se ei välttämättä ole yhtä tuottoisaa kuin osakesijoittaminen. Se voi olla tottakin, mutta se ei ole riittävä perustelu, kun vertaillaan erilaisia säästämistapoja toisiinsa.

Internet on pullollaan tietoa ASP-säästäjän eduista. Tässä blogitekstissä verrataan ASP-säästämisen ja osakesijoittamisen etuja.

ASP-säästäminen vs. osakesijoittaminen 

Moni lie kuullut lausahduksen: elämässä ei ole muuta varmaa kuin kuolema ja verot. Tämä ei kuitenkaan päde ASP-tilin verovapaaseen korkoon. Osakesijoituksissa pääomatulojen tuloveroa maksetaan osingosta ja luovutusvoitosta, minkä lisäksi kaupankäynnistä maksetaan tavallisesti kertaluonteisia ja kuukausittaisia kuluja.

ASP-tilin korko koostuu 1 %:n talletuskorosta ja 2–4 %:n lisäkorosta. Lisäkorkoa saa tilin avausvuodelta sekä enintään viideltä seuraavalta kalenterivuodelta tai siihen asti, kun säästäjä tekee kaupat ensiasunnostaan. Talletussuoja koskee ASP-tilejä (Valtion ASP-tilit ovat valtion talletussuojan piirissä).

Osakemarkkinoiden kerrotaan tuottavan keskimäärin 7 % vuodessa, mutta tässä yhteydessä tulee huomioida verojen vaikutus. Verotettavasta pääomatulosta verotetaan 30 % aina 30 000 euron tuloihin asti.

Kulut ja verot heikentävätkin osakkeiden tuottoa niin, että osakesäästäjän on hankala rehvastella keskimääräisellä tuottoprosentillaan ASP-säästäjälle. 7 %:n tuotto laskee pelkkien verojen vuoksi karkeasti noin 5 %:iin, jota kaupankäyntikulut vielä nakertavat hieman.

Olennaista on myös se, että osakesijoittajan riskit ovat aivan erilaisia kuin ASP-säästäjän riskit. Riski voi tosin myös palkita osakesäästäjän: osakkeet saattavat tuottaa enemmänkin kuin 7 %. Samalla kuitenkin myös tappioiden mahdollisuus on olemassa.

Sijoittajaa kuitenkin auttaa, että kaupankäynnin kulut ja pörssiosakkeiden luovutustappiot ovat pääomatulojen verotuksessa vähennyskelpoisia.

ASP-laina vs. tavallinen pankkilaina

ASP-lainan ehdot ovat paremmat kuin tavallisen pankkilainan.

Ensinnä, ASP-lainalle saa korkotuen lainan kymmenelle ensimmäiselle vuodelle. Korkotuen, eli niin kutsutun korkoleikkurin, ansiosta valtio maksaa ASP-velallisen korosta 70 % ASP-lainan kokonaiskoron (viitekorko + marginaali) 3,8 % ylittävältä osalta.

Yli 3,8 %:n kokonaiskorkoja odotellessa ei välttämättä kannata pidätellä hengitystään. Toisaalta, kun pankkien tyrkyttämät maksulliset korkosuojat ovat suosittuja, ei korkoleikkurin merkitystä voi väheksyäkään.

Osakesijoittajan tulee hakea tavallista asuntolainaa, johon korkoleikkuria ei oletuksena kuulu. Jos korkojen nousulta haluaa suojautua, suojautumiseen on keksittävä muita keinoja. Näitä keinoja pankit mielellään tarjoavat ja hinnoittelevat katsomallaan tavalla – liiketoiminnalleen suotuisasti.

ASP-lainan valtiontakaus (enintään 50 000 euroa) on ilmainen. Valtiontakauksen hinta on normaalisti 2,5 % takauksen määrästä. Esimerkiksi 15 000 euron valtiontakaus maksaisi 375 euroa.

ASP-lainan korko voi olla tavallista pankkilainaa matalampi. Muun muassa erään tunnetun suomalaispankin sivuilla kerrotaan seuraavaa: ”ASP-korkotukilainan korko on alempi kuin vastaavien uusien asuntolainojen korko”.

Lähitulevaisuudessa alemman korkomarginaalin merkitys itse asiassa korostuu hivenen: hallitusohjelman mukaan asuntolainan korkovähennys poistetaan kuluvan vaalikauden aikana.

Etujensa vastapainoksi ASP-laina asettaa ottajalleen myös muutamia velvoitteita. ASP-lainalla hankitun asunnon vuokraus on rajoitettua ja hankalampaa kuin tavallisen asuntolainan tapauksessa. ASP-lainan edellytyksenä on myös 10 %:n omarahoitusosuus asunnon hankintahinnasta.

Tavallisen pankkilainan ottava pääsee käsiksi omaan ensiasuntoon 5 %:n omarahoitusosuudella. Ensiasunnon varainsiirtoverovapaus kohtelee asunnon hankkijaa samalla tapaa lainamuodosta riippumatta.

ASP vs. osakkeet

Maltillisista rajoitteistakin huolimatta ASP-säästämistä on kaikesta huolimatta helppo suositella. Osakesijoittaminen ASP-säästämisen sijasta ei välttämättä ole suoranaisesti huono idea. ASP:sta puuttuvat vauhti ja vaaralliset tilanteet – ja se alleviivaa ASP:n tarjoamaa hyötyä.

Tosin, jos ASP-tililleen saa verovapaasti 1 %:n peruskoron ja 4 %:n lisäkoron, voidaanko toisaalta puhua vauhdin puutteestakaan?

Jos vetoaa osakemarkkinoiden keskimääräiseen 7 %:n vuosituottoon, on vähintäänkin kyseenalaista väittää, että ASP-säästäminen ei kannata. Silloin täytyy muistaa myös se, että ASP-säästäjän säästöhorisontti on kenties 2–5 vuotta, kun nuoren osakesäästäjän sijoitushorisontti on tyypillisesti vuosikymmeniä. 

Janne Kalluinen 

Kommentit (2)
 
  • Susanna miekk-oja 17.9.2019 23.54
     
    Hyvä ja selkeä artikkeli - kiitos
    Ilmoita asiaton viesti
  • Huomio! 10.1.2020 18.19
     
    Tässä ei ollut ollenkaa mainintaa, että lisäkorko ei kerrytä korkoa korolle. Silti, ihan hyvä diili kun kuitenki seuraavan 5v aikana osakkeet dippaavat todennäköisesti.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yhdeksän ynnä viisi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit