veronmaksajat.fi

Kuinka paljon 95 E10 -litran hinnassa on bensaveroa?

Janne Kalluinen

Verolaskelmat hallussa

Janne Kalluinen on Veronmaksajien ekonomisti, joka odottaa ensimmäistä ammattilaissopimustaan jalkapalloilijaksi. Sillä välin hän tekee verolaskelmia. Seuraa Twitterissä  @jannekalluinen

Vastaus otsikon kysymykseen on noin 73 senttiä kuluttajahinnasta riippumatta, mikäli polttoaineseos sisältää 10 % etanolia. ”Bensavero”, sikäli kun sillä viitataan polttoaineen valmisteveroon, on ns. ”senttivero”, jonka määrä ei muutu, vaikka kuluttajahinta muuttuu.

Koska valmisteveron määrä on vakio, sen suhteellinen osuus pienenee, kun litrahinta kohoaa.

Jos bensan kuluttajahinta nousee esimerkiksi öljyn hinnan nousun seurauksena, polttoaineen kuluttajahinnasta maksettavan arvonlisäveron määrä kasvaa, kuten ao. kuvasta selviää. (Kuviossa osuudet eivät välttämättä summaudu pyöristyksien vuoksi sentilleen ilmoitettuun litrahintaan.)

Litrahinnan noustessa arvonlisäveron suhteellinen osuus kokonaishinnasta säilyy muuttumattomana. Suomen 24 prosentin arvonlisäverokannalla arvonlisäveron osuus litrahinnasta säilyy täten 19,35 prosentissa.

Kenties aiemmin peukalosääntönä toiminut ”2/3 bensan hinnasta on veroa” ei päde päivän polttoaineiden hinnoilla. Esimerkiksi 2,20 e/l kuluttajahinnalla veroa (valmistevero + alv) on enää nippanappa puolet.

Liikennepolttoaineiden valmisteverotasot perustuvat käytännössä ympäristöperusteiseen, niin kutsuttuun energiaveromalliin, jossa kunkin polttoaineen verotaso perustuu lähtökohtaisesti polttoaineen energiasisältöön (lämpöarvoon) ja hiilidioksidiekvivalenttipäästöön. 

Toisin sanoen, mitä korkeampi energiasisältö polttoaineella on tai mitä enemmän se tuottaa koko elinkaarellaan päästöjä, sitä korkeampi verotaso. Liikennepolttoaineista maksetaan myös pienehköä huoltovarmuusmaksua, jonka suuruus moottoribensiinille on 0,68 snt/l. 

Liikennepolttoaineille energiasisältövero on tällä hetkellä 0,01681 euroa/MJ kohden ja hiilidioksidivero 77 euroa CO2-ekvivalenttitonnia kohden. Jos liikennepolttoaineiden verotasoja halutaan muuttaa, näitä perusteita korotetaan tai alennetaan. Mutta miten verotaso lasketaan bensiinille? 

Fossiilisen moottoribensiinin (nestemäisten polttoaineiden verotaulukon tuoteryhmä 10):

  • energiasisältö on 32 MJ
  • ja laskennallinen CO2-ekvivalenttipäästö 87,2 g/MJ (HE 191/2018),

Täten, moottoribensiinilitran verot lasketaan seuraavasti:

  • energiasisältövero: 53,79 senttiä/l (= 0,01681e/MJ * 32 MJ/l)
  • hiilidioksidivero: 21,49 senttiä/l (= 77e/CO2-ekv.t * 0,0000872 CO2-ekv.t/MJ * 32 MJ/l)
  • huoltovarmuusmaksu: 0,68 snt/l
  • verotaso yht. 75,96 senttiä/l 

Kun 95 E10 –polttoaineseoksesta on kymmenys fossiiliseen bensiiniin nähden verotukseltaan hieman kevyempää bioetanolia, seoksen valmisteverotasoksi muodostuu noin 73 senttiä litralta. 

Diesellitran hinnasta valmisteveroa on arviolta keskimäärin suunnilleen 50 senttiä vuonna 2022. 2,30 euron litrahinnalla veroa olisi alv (noin 43 senttiä) mukaan lukien noin 41 % dieselin kuluttajahinnasta, eli selvästi alle puolet.

Janne Kalluinen 

Kommentit (3)
 
  • Mikko Ristimäki 8.4.2022 5.49
     
    Jäin kaipaamaan selvitystä myös miksi nettohinta on muuttunut noin paljon, esim öljyn markkinahinnan muutokset
    Ilmoita asiaton viesti
  • Tero 11.4.2022 9.49
     
    Tästä jäi nyt vähän sellainen maku, että "eihän se bensan ja dieselin verotus niin kallista ole".
    Mutta onhan se!
    Kaipaan veronmaksajilta yleisestikin ärhäkkäämpää vaikuttamista verotuksen tasosta: onko nykyinen verotus kohtuullista, mitä verovaroilla saadaan aikaan ja minkälainen tilanne on muissa maissa - etenkin suomen verrokki- ja naapurimaissa?
    Ilmoita asiaton viesti
  • RE85 20.6.2022 10.18
     
    Kovasti kiinnostaisi samanlainen järkeily etanolin osalta.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kahdeksan ynnä neljä?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit