Ruotsi on Viron ohella yleisimpiä suomalaisten matkakohteita. Se ei ole ihme, sillä toisin kuin moneen muuhun maahan, matka länsinaapuriin onnistuu Suomesta monin keinoin: ilma-, maa- ja meriteitse.
Eräs matkailun vetovoimatekijä erityisesti tietyn kansanosan keskuudessa liittyy tupakkatuotteiden lainsäädäntöön. Kuten tunnettua, Ruotsissa nuuskan kaupallinen myynti on laillista, toisin kuin Suomessa ja muissa EU-maissa.
Vetovoimatekijästä voitaneen hyvällä syyllä puhua, sillä neuvokkaimpien autoilijoiden köröttelyä rajan taakse ei estä edes Pohjanmeri.[i] Koronapandemia on tosin hillinnyt nuuskan matkustajatuontia.[ii]
Nuuskaa saa tuoda omaan käyttöön
Täysi-ikäinen yksityishenkilö saa tuoda Suomeen matkaltaan henkilökohtaiseen käyttöönsä yhteensä 1 000 grammaa nuuskaa vuorokaudessa. Sitä ei saa lahjoittaa toiselle – ei edes perheenjäsenelle – saati myydä. Jopa rahan lainaaminen toisen henkilön nuuskaostoksiin on katsottu olevan lainvastaista toimintaa.[iii]
Laiton maahantuonti on rikosoikeudellisesti verorikos ja salakuljetusrikos Tullin mukaan[iv]. Törkeälle veropetokselle maksimirangaistus on neljä vuotta vankeutta ja salakuljetusrikokselle kaksi vuotta. Lisäksi nuuskan ostaja syyllistyy rikokseen, joka on nimikkeeltään laittomaan tuontitavaraan ryhtyminen, josta maksimirangaistus on vuosi ja kuusi kuukautta vankeutta.
Vältetyistä maahantuontiveroista vastaavat yhteisvastuullisesti kaikki, jotka ovat osallistuneet nuuskan maahantuontiin ja levittämiseen. Sanktioihin lukeutuvat myös sakot.
Tämän ohella nuuskan tuonnista koituu myös veroseurauksia, jotka voivat olla yllättävän tuntuvia. Näin ollen hajamielisen kuskin auton takakontin välipohjan alle unohtuneet nuuskat saattavat aiheuttaa asianomaiselle pahimmillaan ankarat rangaistukset, kun käry käy.
Mutta kuinka paljon veroa nuuskasta sitten maksetaan?
Valmisteverot tupakkaverolain mukaan, eikä siinä kaikki
Suomen tupakkaverolaissa nuuska kategorisoituu ”muuksi tupakkaa sisältäväksi tuotteeksi”. Kyseisten tuotteiden vero on kirjoitushetkellä voimassaolevan tupakkaverotaulukon 60 % vähittäismyyntihinnasta, eli verotusarvosta.
Nuuskan verotusarvon vahvistaa määräajoin Verohallinto. Kirjoitushetkellä viimeisimmän päätöksen mukaan verotusarvoksi on vahvistettu 0,67 €/g [v]. Toisin sanoen verotusarvoksi kilogrammalle nuuskaa muodostuisi näin ollen 670 euroa vuonna 2021.
Nuuskakilon valmisteveroksi muodostuisi täten 402 euroa. Valmisteveron lisäksi maksettavaksi tulee arvonlisävero, joka kasvattaa verojen yhteismäärän noin 500 euroon. Koska verojen maksaminen ei tee nuuskan laittomasta tuonnista laillista, verojen lisäksi kärsittäväksi tulisi vielä mahdolliset sakot ynnä muut lain rikkomisesta aiheutuvat seuraukset.
Kohtalaisen pienikin määrä nuuskan laitonta tuontia voi aiheuttaa ikävän yllätyksen rajatarkastuksessa. Jos siis pyydät tuttusi tuomaan sinulle rekalla kultaa Ruotsista, voi vilpittömästikin viattomaksi ajateltu pyyntö aiheuttaa ikäviä seuraamuksia molemmille.
Janne Kalluinen
Lähteet:
[i] https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kaiken-nahnyt-44-vuotta-tullissa-vaikuttanut-ylitarkastaja-toivoo-paattajilta-heraamista-nuuskaralliin-tavaraa-tuodaan-jo-jaateita-pitkin/7237130
[ii] https://vm.fi/-/savukkeiden-ja-nuuskan-matkustajatuonti-vahentyi
[iii] https://www.kho.fi/fi/index/paatokset/vuosikirjapaatokset/1563175184024.html
[iv] https://tulli.fi/documents/2912305/3727159/Nuuska%2C+tietopaketti/
[v] https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/paatokset/63500/verohallinnon-paatos-saantojen-vastaisesti-tai-muuta-kuin-kaupallista-myyntia-varten-maahantuodun-muun-tupakkaa-sisaltavan-tuotteen-verotusarvosta4/
Kommentoi