veronmaksajat.fi

Opettajien kesätyöttömyys on räikeä epäkohta ja kertoo työmarkkinoiden kyvyttömyydestä uudistua

Juha Itkonen

SEKATALOUSTIETEILIJÄ

Juha Itkonen on startup-yritys Robonomistin perustaja ja pikkulapsiperheen pääekonomisti. Hän on tutkinut ilmastopolitiikkaa, sosiaalisia verkostoja, talousennusteita ja digitalisaatiota. Seuraa X:ssä @JuhaItkonen 

Tänä syksynä on vihdoin herätty Suomen koulutusjärjestelmän heikkoon tilaan. Suomen Pisa-tulokset ovat romahtaneet. Koulutustulosten heikkeneminen on erittäin huolestuttavaa paitsi nuorten sukupolvien hyvinvoinnin, myös kansantalouden pitkän aikavälin kehityksen kannalta. 

Toimiva koulutusjärjestelmä on yksi kansantalouden tärkeimpiä menestystekijöitä. Korkean hyvinvoinnin ja elintason edellytys on, että työvoima on sivistynyttä ja osaavaa. Jos päästämme koulutuspääoman rapautumaan, se heikentää kykyä vastata tulevaisuuden haasteisiin kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. 

Opettajat ovat koulutuksen tärkeimpiä tuotannontekijöitä. Suomessa opettajan ammattia on perinteisesti arvostettu suuresti. Opettajan palkka ei ole kummoinen työn vaativuuteen nähden, mutta yhteiskunnallinen arvostus on houkutellut lahjakkaita ja tunnollisia ihmisiä opettajan ammattiin. Myös pitkät lomat ovat tärkeä opettajan työn kannustin, joka auttaa jaksamaan kuormittavaa työtä. 

Opettajia kohdellaan kuitenkin räikeän eriarvoisesti juuri lomien suhteen. Suuri joukko opettajia potkitaan työttömiksi kesä- ja jopa joululomien ajaksi. Vakinaisessa ja määräaikaisissa virkasuhteissa työskentelevät opettajat tekevät samaa työtä, mutta määräaikaiset virkasuhteet katkaistaan lomien ajaksi. Osa opettajista joutuu siis työttömiksi ajaksi, jolloin alalla töitä ei ole. 

Eriarvoinen kohtelu seuraa siitä, että kaikki opettajat eivät ole vuosilomalain piirissä, joten lomapäiviä ei kerry kuten muilla aloilla. Vakinaisilla palkka juoksee kesälläkin, vaikka opetusta ei ole, mutta määräaikaiset joutuvat kortistoon. 

Ongelma ei ole pieni. Joka kesä työttömien opettajien määrä enemmän kuin kaksinkertaistuu. Kesätyöttömäksi joutuu laskelmani mukaan jopa 7 300 opettajaa vuosittain. Ongelma koskee kaikkia koulutuksen asteita aina päiväkodeista ammattikouluihin ja lukioon saakka.[1] 

Opettajien kesätyöttömyys ammattiryhmittäin Lähteet: TEM ja Robonomistin laskelmat

Erityisen julmalta tuntuu se, että myös joulukuussa opettajien työttömyydessä näkyy piikki. Kun oppilaat ja vakinaiset viranhaltijat siirtyvät joulun viettoon, osa määräaikaisista opettajista passitetaan työvoimatoimistoon lomien ajaksi.

Kun nuoria opettajia kohdellaan työmarkkinoilla kaltoin, se ajaa kyvykkäimmät työntekijät pois alalta. Siitä kärsii tuhansien opettajien lisäksi kymmenettuhannet oppilaat ja lopulta koko yhteiskunta.

Opettajien ongelma kertoo myös laajemmasta kansantaloutemme ongelmasta eli kyvyttömyydestä uudistaa työmarkkinoita. En ole kuullut kenenkään pitävän opettajien kesätyöttömyyttä oikeudenmukaisena tilanteena, mutta jopa Opetusalan ammattijärjestö OAJ on ollut innoton korjaamaan ongelmaa, vaikka asia on ollut pitkään tiedossa.

Ammattijärjestöjen keskeinen yhteiskunnallinen tehtävä olisi puolustaa työmarkkinoilla heikommassa asemassa olevia, mutta miksi ne eivät ole vaatineet tähän ongelmaan ratkaisua? Valittua linjaa on helppo selittää niin sanotulla insider–outsider-mallilla.

Vakinaisilla viranhaltijoilla eli sisäpiiriläisillä, joilla on vahva asema ammattijärjestössä, ei ole kannustinta muuttaa epäoikeudenmukaista järjestelmää. Sen ansiosta he voivat esimerkiksi palata perhevapailta kesäloman ajaksi “töihin” nauttimaan täyttä palkkaa.

Samalla heikommassa asemassa olevat ulkopiiriläiset, eli nuoret määräaikaiset opettajat, potkitaan pihalle. Tilanne on epäoikeudenmukainen, mutta ulkopiiriläisillä ei ole riittävästi vaikutusvaltaa ammattijärjestössä.

Opettajien kesätyöttömyys ilmentää laajempaa ongelmaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Turhan usein ongelmat tunnistetaan mutta jätetään ratkaisematta. Syynä on usein saavutetut edut, joista ei suostuta luopumaan, vaikka ne olisivat kuinka ongelmallisia. Muissa Pohjoismaissa tämä ongelma on kyllä kyetty ratkaisemaan.

Koulutuksen ja työmarkkinoiden uudistamisessa Suomi on epäonnistunut liian pitkään. Opettajien kesätyöttömyys on niin ilmeinen epäkohta, että toivoisi, että edes se pystytään korjaamaan – jos ei kunnioituksesta opettajia kohtaan niin lastemme tulevaisuuden vuoksi.

Juha Itkonen

[1] Blogin liitteestä löytyy lisätietoa laskelmista ja lähdekoodit, joiden avulla lukija voi halutessaan replikoida tulokset.

Kommentit (6)
 
  • Erkkamaikka 27.10.2022 12.38
     
    Muutama asiavirhe oli jutussa. Määräaikainen opettaja saa lomapäiväkorvuksena lomanmäärytymiskuukausien verran paiväpalkkaa kesällä. Tilanne rinnastuu vuosilomalakiin. Elokuun-toukokuun aikana kertyy 20 lomapäivää, jotka määräaikaiselle maksetaan päiväpalkkana. He ovat siis täysin samassa asemassa kuin vuosilomalain piirissä olevat. Eivät toki samassa asemassa kuin ns. "vakiviran haltijat". Ammatillisessa koulutuksessa ei tätä ongelmaa ole, vaikka jutussa noin väitettiin. Vuosityöajan myötä asia ratkesi opettajille edulliseen suuntaan. Korkein hallinto-oikeus on, kysyttyään EUsta asiaa, todennut kuntien menttelyn lailliseksi. Sopimusteitse on asiaa yritetty toki ratkaista, mutta työnantaja on haluton sitä ratkaisemaan ja asettaa ns. kovan hintalapun ratkaisulle. Osa tilanteesta johtuu perhevapaista, koska niitä saa ottaa useammassa osassa. Synnyttäneitä en kuitenkaan lähtisi syyllistämään. hyvä että edes joku tekee lapsia vaikka sitten opettaja :-).
    Ilmoita asiaton viesti
  • Juha Itkonen 27.10.2022 16.05
     
    Hei, kiitos kommentista ja täsmennyksistä!

    Kirjoituksessa olisi voinut tuoda esiin myös, että kesätyöttömät saavat työttömyystukea, mikä tasoittaa vakituisten ja määräaikaisten välistä tuloeroa. Erityisen nurinkurista siinä on, että työttömyystuki tulee pääosin julkiselta sektorilta kuten normaali palkkakin tulisi. Samalla säästyisi työvoimapalveluiden turhan kuormituksen kustannukset.

    Ammatillisen koulutuksen opettajien osalta tilastossa näkyy kesätyöttömyyttä, vaikkakin se on vähäisempää ja vähentynyt viime vuosina. Näyttäisi, ettei ongelma heidänkään kohdalla ole täysin ratkennut.
    Ilmoita asiaton viesti
  • Erkkamaikka 28.10.2022 3.37
     
    Ammatillinen opettaja saa lomapäiväkorvauksena saman summan kuin mitä saisi palkkaa jos virkasuhde olisi läpi vuoden - näin ainakin kuntayhtymissä. Yksityisestä sektorista en ole ihan varma. Yksityisellä puolella on erikoisia koulutuksenjärjestäjiä mm. kotoutuskoulutuksessa, jotka eivät aina piittaa sopimuksista.
    Ilmoita asiaton viesti
  • Erkkamaikka 28.10.2022 4.01
     
    Vielä yksi kommentti
    Olen täysin samaa mieltä, että tämä asia pitää pikaisesti ratkaista. Olen ymmärtänyt, että tähän olisi ratkaisujakin olemassa jo, mutta se vaatisi - kuten kirjoitit - solidaarisuutta päättäjiltä. Valitettavasti yleinen henki jo "vakivirassa" olevilla tuntuu kuitenkin olevan, että:"Minäkin olin uran alkuvaiheessa kesät ilman palkkaa...!" Ihminen - mikä opettajakin luultavasti on :-) - on aika raadollinen, kun kyse on omista ns."saavutetuista eduista".
    Ilmoita asiaton viesti
  • Ilmsri 29.10.2022 15.04
     
    Vakituinen opettaja ei ole vuosilomalain piirissä. Ei missään muussa työssä saa noin tolkuttoman pitkiä lomia
    Ilmoita asiaton viesti
  • valden 31.10.2022 16.36
     
    Pisa tuloksien romahtamisen perussyyn tietävät kaikki. Kyse on siitä, että opiskelu on muutettu omaohjautuvaksi ja että ongelmatapaukset; oli ne sitten kielitaidottomia, diagnoosin omaavia tms on sijoitettu samaan luokkaan normien kanssa. Se laskee motivaatiota ja opetuksen sykliä ja laatua. Lahjakkaat turhautuvat, suurin osa menee siitä mistä aita on matalin. Tabletit eivät tuo lisäarvoa verrattuna oppikirjoihin, joka paikassa kädessä olevat puhelimet hajottavat opiskelun fokuksen, opetuksen vastuu on siirretty lisäksi enenevästi vanhemmille, jotka eivät osaa, eivätkä jaksa senkään vertaa.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yksi ynnä kuusi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit