veronmaksajat.fi

Vauhti kiihtyy – nyt ei auta juristinkaan jäädä teknologian kyydistä

Kati Hannikainen

PYKÄLÄSTÄ MITTAA

Kati Hannikainen on Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiainjohtaja. Seuraa X:ssä @KatiHannikainen

Jokainen työkseen kirjoittava tuntee aloittamisen vaikeuden – aina ei vain lähde. Olen itse hakenut inspiraatiota jopa tekoälyltä. Kun oma ajatus on ollut tahmainen, olen voinut luottaa siihen, että tekoälysovellus Chat GPT:llä on jotain sanottavaa aiheesta kuin aiheesta, myös verotuksessa.

Asiantuntijat ennustavat syystäkin tekoälyn vievän työpaikkoja. Sen käytännössä arvaamalla tuottama teksti on uskottavan kuuloista ja loogista. Pidän itsekin selvänä, että moni työ ja juristinkin työnkuva muuttuvat tulevaisuudessa. Ei kestä kauan, että tekoäly on erottamaton osa tietotyöläisten arkea.

Iso osa juristin työtä automatisoituu. Silti tekoäly pitää minusta uhkakuvan sijaan nähdä ennen kaikkea mahdollisuutena: syvällisen juridisen osaamisen ja luovan ajattelun arvo korostuu. Kun tekoäly osaa laatia kenen tahansa pyynnöstä pätevän oloisen juridisen asiakirjan tai selostuksen, täytyy juristienkin osata myydä oma lisäarvonsa yhtälöön.

Juristeja tarvitaan jatkossa esimerkiksi näiden asiakirjojen ja tietojen validointiin. Nyt jos koskaan on syytä olla avarakatseinen. Meidän on kyettävä kehittämään työtämme ja osaamistamme tekoälyä hyödyntäen omien tarpeidemme mukaisesti, ei tekoälyn ehdoilla. 

Parhaimmillaan tekoälysovellukset toimivat jo nyt esimerkiksi tehokkaana apuna juridisen tekstin laatimisessa, ideoinnissa ja tiedon haussa. Yksin Chat GPT:n kyky käsitellä tietoa tai laatia dokumentteja on hämmentävä.

Aalto-yliopistolla on kehitteillä räätälöityä tietokantaa hyödyntävä ”Tax-AI” ja kaupallisia versioitakin suljetuista, käyttäjäorganisaation määrittelemää aineistoa hyödyntävistä tekoälysovelluksista alkaa olla tarjolla.

Sovellukset mullistavat tiedonhaun, tuovat tiedon kaikkien saataville ja tasaavat asiantuntijoiden osaamista. Aikaa vapautuu jatkossa tuottavampaan asiantuntijatyöhön.

Epäselvyyksiä tekoälyn käyttöön liittyy vielä paljon. Kuka vastaa tekoälyn aiheuttamista tekijänoikeusluokkauksista ja muista vahingoista? Entä milloin tekoälyä hyödyntäen luotu teos saa tekijänoikeussuojaa? Tietoturvakin arveluttaa. Esimerkiksi Chat GPT:n ilmaisversio säilöö kaiken käyttäjän syöttämän tiedon. Mitään omaa tai asiakkaan arkaluonteista tietoa sinne ei siis auta syöttää.

Kukaan ei tiedä, millaisia hyötyjä tekoälystä saa irti tulevaisuudessa, mutta vielä toistaiseksi sovellusten luotettavuus ja osumatarkkuus on hakusessa. Joskus tekoäly arvaa väärin tai keksii omiaan, hallusinoi. 

Lokakuun Taloustaidossa voit tutustua myös toimittajamme Outi Airaksisen tekoälytestiin. Uskoisitko itse tuon testamenttitestin perusteella oman elämäsi suuret ratkaisut verotuksessa, perintöasioissa ja yksityistaloudessa tekoälylle?

Hyviä ja inhimillisiä juridiikan osaajia tarvitaan jatkossakin. Verojuristin palvelu on paljon muuta kuin oikean juridisen ratkaisun löytämistä. Se on ihmisten kohtaamista, inhimillisesti järkevien ratkaisujen etsimistä, suruissa ja ongelmissa myötäelämistä, jäsenten tarpeiden kuuntelua.

Taloustaidon neuvonta-artikkeleihin tarvitsemme juridisten faktojen lisäksi näkökulman juuri meidän lukijoidemme elämään. Näissä asioissa tekoäly ei pysty korvaamaan asiantuntijoitamme, mutta heidän apunaan pyörii varmasti ennen pitkää jonkinlainen koneäly.

Aiomme pysyä mukana kehityksessä, opettelemme uutta ja etsimme omiin sekä jäsentemme tarpeisiin soveltuvia teknologisia ratkaisuja. Juna on jo liikkeellä, halusimme tai emme. On parempi yrittää hypätä kyytiin ajoissa.

Kati Malinen

TESTAMENTTI TEKOÄLYLLÄ | Syntyykö tekoälyn avulla pätevä testamentti? Kirjaudu ja lue juttu lokakuun Taloustaidosta.

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kaksi ynnä yhdeksän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit