veronmaksajat.fi

Verotuksen oikaisussa on vielä kirittävää käsittelyajoissa

Kati Hannikainen

PYKÄLÄSTÄ MITTAA

Kati Hannikainen on Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiainjohtaja. Seuraa X:ssä @KatiHannikainen

Keskellä heinäkuun helteitä julkaistiin jälleen yksi eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu verotusta koskevasta kantelusta. Kantelu liittyi oikaisuvaatimuksen noin kahden vuoden käsittelyaikaan. Käsittelyaika katsottiin lainvastaiseksi. Kirjoitin myös viime kesänä kolumnissani verotuksen oikaisuvaatimusten pitkistä käsittelyajoista. Verohallinnon huomiota ongelmaan oli jo tuolloin kiinnitetty useasti eri tahoilta.

Taloustaito-lehden 7/2023 sivuilta 20–23 löydät haastattelujutun siitä, mitä Verohallinnossa on tehty pitkään jatkuneen ongelman korjaamiseksi ja miksi oikaisuvaatimusten käsittely joskus edelleen kestää. Venähtäneitä käsittelyaikoja jo saatu kurottua. Päällisin puolin tilanne näyttää hyvältä: moni odotusaika on onnistuttu puolittamaan.

***

Vaikka yleistilanne on kohentunut, työsarkaa hallinnossa riittää edelleen. Oikaisuvaatimusten määrä on pysynyt korkeana. Peiliin katsomisen paikka on myös meillä verovelvollisilla – voimme tehdä oman osamme tuon lukumäärän laskemiseksi ja käsittelyaikojen nopeuttamiseksi huolehtimalla esimerkiksi siitä, ettemme tee oikaisuvaatimuksia sellaisiin vuosiin, joiden muutoksenhakuaika on umpeutunut.

Vaikka yksinkertaiset asiat saadaan jo joutuisasti ratkaistua, haasteellisemmissa kysymyksissä, joissa oikeusturvan tarve on usein myös suurin, käsittely vaikuttaa kuitenkin laahaavan edelleen. Syitä on muitakin kuin se, että asia odottaisi ylemmän tuomioistuimen ratkaisua. Esimerkiksi tuoreimmassa apulaisoikeusasiamiehen ratkaisussa esillä olleessa tilanteessa haasteellisen asian siirtäminen virkailijalta ja työjonolta toiselle viivästytti asian käsittelyä yli vuoden. Vastaavia tilanteita on käytännön työssä tullut vastaan usein – tulkinnallisen asian eteneminen oikaisulautakuntaan viipyy ilman ilmeistä syytä.

***

Vaikeammat tapaukset pitäisi pystyä tunnistamaan ajoissa, etteivät ne odota kuukausikaupalla vain tullakseen siirrettyä toiseen työjonoon tai toiselle käsittelijälle. Käsittely pitäisi saada aloitettua joutuisasti, jottei se vaikuttaisi negatiivisesti koko prosessiin. Vastausten ja lisäselvitysten saaminen verovelvollisilta on sujuvampaa, mitä lähempänä asian vireillepanoa näitä aletaan kysellä. Mitä pidempi aika kuluu asian vireille tulon ja käsittelyyn ottamisen välillä, sitä enemmän työtä asian uudelleen avaaminen ja selvitysten antaminen teettää verovelvollisen päässä ja sitä suurempi on riski, että esimeriksi yrityksessä asiaa hoitava henkilö tai verovelvollisen asiamies ehtii välissä vaihtua.

***

Asian käsittelyn joutuisuus ei myöskään saa jäädä kiinni siitä, huomaako verovelvollinen itse kysellä käsittelyajan perään vai ei. Järjestelmän pitäisi hälyttää liian kauan vireillä olleista asioista ja asia ottaa tällöin käsittelyyn viivytyksettä. Ehkä lakiin tarvittaisiin verovelvollisten oikeusturvan varmistamiseksi jokin määräaika – perälauta, johon mennessä hankalammatkin oikaisuvaatimukset pitää saada hallinnon rattaista ulos? Pelkät nuhtelut pitkistä käsittelyajoista alkavat riittää.

Omaveroon on onneksi jo lupailtu ominaisuutta, joka mahdollistaa oikaisuvaatimuksen käsittelytilanteen seuraamisen. Uudistus helpottaa ainakin verovelvollisten omia mahdollisuuksia hoputtaa hallintoa.

 

Kati Malinen

Kommentit (1)
 
  • JJV 11.8.2023 8.36
     
    Ehkä painetta kannattaisi laittaa verohallinnolle. Jos eivät ole saaneet verohallinnossa asiaa ratkaistua 1 vuoden kuluessa oikaisuvaatimuksen jättämisestä, asia jää voimaan oikaisuvaatimuksen esityksen mukaisena.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan seitsemän ynnä kaksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit