veronmaksajat.fi

Hankkisitko urheiluvalmentajan? Suosittelen lämpimästi!

Kati Nyman
Kati Nyman

Terveen paperit

Kati Nyman on Bayer AG:n globaali strategisen viestinnän ja yhteiskuntasuhteiden johtaja, joka asuu tällä hetkellä Saksassa. Hänen vapaa-aikaansa hallitsevat monenlainen kestävyysurheilu ja mäyräkoira. Seuraa Twitterissä @kati_nyman

Urheiluvalmentajan hankkiminen saattaa kuulostaa asialta, joka koskee vain huippu-urheilijoita. Kokemuksesta voin kuitenkin sanoa, että valmentajasta on hyötyä myös tavalliselle kuntourheilijalle.

Hyötyä ei tule pelkästään siitä – melko ilmeisestä – syystä, että ammattitaitoisessa valmennuksessa moni saa parempia tuloksia aikaan ja luultavasti myös välttää virheitä ja rasitusvammoja. Valmentaja voi nimittäin myös ohjata harjoittelemaan omaan arkirytmiin ja muuhun elämäntilanteeseen oikealla tavalla. Yllättävästi tämä voi myös tarkoittaa sitä, että joskus valmentaja käskee harjoittelemaan vähemmän.

Valmentajasta on hyötyä erilaisiin tarpeisiin

Olen viime aikoina törmännyt useammassa yhteydessä toteamukseen, että ei ole olemassa erikseen työhyvinvointia ja muuta hyvinvointia. Se on viisaasti todettu. Turhan usein vieläkin ajatellaan, että olisi olemassa erikseen työminä ja kotiminä, joiden käytettävissä oleva energia olisi eri siiloissa.

Niinhän ei ole. Jos jommassa kummassa on liikaa kiirettä tai muuta kuormitusta, ei toisessakaan todennäköisesti silloin ole kovin paljon kaistaa millekään ylimääräiselle. Henkisesti suuren työkuorman päälle ei kannata kasata liian kovaa fyysistä rasitusta ja päinvastoin.

Tämä kokonaisuus on hyvä muistaa esimerkiksi silloin, kun suunnittelee urheiluun liittyviä tavotteitaan, miksei muitakin harrastuksia. Liikunta ylläpitää terveyttä ja hyvää oloa myös kiireisinä ja stressaavina aikoina ja on sen vuoksi silloinkin erittäin suositeltavaa. Ei ole kuitenkaan järkevää ottaa tiukkaa treenitavoitetta tai seuraavaa maratonennätystä työn alle, jos tietää jo valmiiksi, että töissä tai muussa elämässä on samaan aikaan erityisen kiireinen tai kuormittava jakso.

Tunnustan, että olen itse oppinut tämän ehkä vähän kantapään kautta. Ymmärrystäni on avittanut selkeän määrätietoisesti valmentajani, joka kertakaikkiaan kieltäytyy laatimasta minulle liian tiukkaa treeniohjelmaa, jos tiedossa on kiirettä muussa elämässä.

Nyt kun olen juuri aloittanut uudessa työssä ja muuttanut sitä varten myös toiseen maahan, oli valmentajan kommentti harvinaisen selvä: "suostun tekemään sinulle kesäksi treeniohjelman vain ja ainoastaan siinä tarkoituksessa, ettet urheile liikaa."

Valmentajasta on hyötyä monenlaisille kuntoilijoille. Jollekin valmentaja on hyödyksi siinä, että hän ohjaa ja kannustaa säännölliseen liikuntaan, auttaa alkuun tai laatii lähtötasoon ja tavotteisiin sopivia treeniohjelmia. Toiselle taas valmentaja on avuksi esimerkiksi silloin, jos tulokset junnaavat paikallaan tai haluaa saada liikunnan soviteltua mahdollisimman järkevästi osaksi arkea.

Pedanttina ja joskus härkäpäisestikin tavoitteisiini puskevana treenaajana itselleni on ollut suuri apu siitä, että valmentaja rytmittää harjoitteluani oikein ja sovittelee treenit kalenteriini ja muuhun kokonaiskuormitukseeni sopivaksi. Ja se on nimenomaan hän, joka parin seuraavan viikon kalenterini nähtyään tekee arvion, en minä. Jos valmentaja sanoo, että huomenna riittää puolen tunnin kevyt palauttava hölkkä, on siihen paljon helpompi tyytyä vaikka mieli tekisikin tehdä tunnin kova juoksulenkki.

Ja kyllä valmennus toimii minun kohdallani toisinkin päin; myös riittävän rasittavia ja kehittäviä harjoituksia tulee tehdyksi silloin, kun joku käskee. Omalta mukavuusalueeltaan ei ole aina helppo poistua, mutta kun valmennusohjelmassa niin lukee, se tulee tehdyksi.

Tarkista osaaminen – ja kemiat!

Tärkeää on löytää sellainen ohjaaja, jonka kanssa kemiat kohtaavat ja joka ymmärtää juuri sinun tilanteesi ja tavoitteesi oikein. Tähän en osaa antaa muuta neuvoa kuin, että kokeilemalla se selviää. Oleellista on varmistaa, että valmentaja on koulutettu ammattilainen ja osaa asiansa.

Alalla on paljon toimijoita, eri tasoisen koulutuksen saaneita ja myös erilaisia ammattinimikkeitä, joille on vaikea määritellä selkeää eroa. Tutuin näistä lienee personal trainer, mutta on myös esimerkiksi valmentajan ja urheiluvalmentajan nimikkeellä toimivia. Kaikista edellämainituista löytyy eritasoisia, mutta varmasti myös erittäin hyviä vaihtoehtoja.

Itselläni on ilo ollut nyt jo useamman vuoden saada olla sellaisen urheiluvalmentajan ohjauksessa, joka valmentaa myös suomalaisia huippu-urheilijoita ja muita erittäin kovatasoisia urheilijoita, mutta myös minun kaltaisiani tavallisia, tavoitteellisia kuntourheilijoita. Tämä on osoittautunut erittäin toimivaksi ja hyväksi minun tarpeisiini.

Uskallan siis suositella ammattitaitoisen valmentajan hankkimista myös niille, jotka jo ovat aktiivisia harrastajia eivätkä koe tarvitsevansa tukea liikunnan aloittamiseen. Hyödyn huomaa nopeasti ja konkreettisesti!

Kati Nyman

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kaksi ynnä yksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit