veronmaksajat.fi

Meillä kaikilla pitää olla yhdenvertainen mahdollisuus hyvään lääkehoitoon

Kati Nyman
Kati Nyman

Terveen paperit

Kati Nyman on Bayer AG:n globaali strategisen viestinnän ja yhteiskuntasuhteiden johtaja, joka asuu tällä hetkellä Saksassa. Hänen vapaa-aikaansa hallitsevat monenlainen kestävyysurheilu ja mäyräkoira. Seuraa Twitterissä @kati_nyman

Ensi alkuun pahoittelut. Aloitan puhumalla sotesta ja tiekartoista, vaikka uumoilen että moni on jo kuullut molemmista tarpeekseen.

Sotea ollaan synnytetty pitkään ja hartaasti, ja tiekartta tuntuu olevan ratkaisu vähän yhteen jos toiseenkin asiaan. Ja kas – parasta aikaa Suomeen ollaan tekemässä soten lisäksi lääkehuollon tiekarttaa.

Molemmilla on kuitenkin suuri merkitys meidän jokaisen elämään ja terveyteen, joten kaiken kyllästymisen uhallakin niistä on syytä puhua.

Sote-uudistuksen lausuntokierros loppui jokin aika sitten, ja sote-lait ovat tulossa eduskunnan käsittelyyn vielä tämän vuoden puolella.

Sote-päätöksillä on tietysti hyvin suuri vaikutus siihen, miten terveydenhuoltomme järjestetään tulevaisuudessa. Kansalaisen ja veronmaksajan näkökulmasta toivon hartaasti, että syntyy ratkaisu, joka takaisi jokaiselle mahdollisimman laadukkaan, vaikuttavan ja hyvän hoidon.

Samalla pitää muistaa, että oleellinen osa terveyden- ja sairaanhoitoa ovat myös lääkkeet.

Nyt tekeillä olevat soten rakennetta ja rahoitusta koskevat lait ovat hyvin ylätasolla, eivätkä juuri ota kantaa lääkkeisiin. Lääkehoidon yksityiskohdat on siis tarkoitus määritellä juuri käynnistyneessä lääkehuollon tiekarttatyössä.

Miksi tämä on tärkeää? Ja mitä se tarkoittaa?

  • Lääkkeet ovat tärkeä osa terveydenhuollon kokonaisuutta. Jokainen sairastunut tietää, että suuri rooli tervehtymisessä on hyvän hoidon lisäksi useimmiten myös lääkkeillä.
  • Lääkkeet voivat myös olla ratkaisu terveydenhuollon haasteisiin - kuten kasvaviin terveydenhuollon kustannuksiin, piteneviin hoitojonoihin, sairaslomiin tai pitkiin työkyvyttömyysjaksoihin. Hyvissä ajoin aloitettu, potilaalle sopiva ja vaikuttava lääkehoito voi parhaimmillaan estää taudin pahenemisen ja nopeuttaa paranemista.
  • On tärkeää, että meillä kaikilla on yhdenvertainen pääsy oikea-aikaisen ja vaikuttavan lääkehoidon piiriin riippumatta siitä, missä päin Suomea asumme. Tällä hetkellä yhdenvertaisuus ei toteudu - esimerkiksi sairaaloissa käytettävä lääkevalikoima saattaa olla eri puolilla Suomea erilainen.
  • Lääkehoidon tulevaisuutta suunnitellessa on siis varmistettava, että jokaisella on yhdenvertainen oikeus oikea-aikaiseen ja vaikuttavimpaan käytössä olevaan hoitoon koko maassa

Lääkehuollon tiekartan laatiminen on siis käynnistynyt. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen mukaan tavoitteena on järkevä lääkehuolto, jota kehitetään pitkäjänteisesti. Lisäksi ministeri on maininnut tiekarttatyön tavoitteeksi, että "kaikilla on mahdollisuus saada tarkoituksenmukainen lääkehoito". Tätä tavoitetta voi vain kannattaa.

Ilahduttavaa on myös, että lääkehuollon tiekartan laatimiseen on kutsuttu alan toimijat laajasti mukaan. Yhteistyö on voimaa tässäkin asiassa.

Kati Nyman
Kommentit (1)
 
  • Helvi 16.10.2020 20.04
     
    Artikkelista jäi hieman ristiriitainen jälkivaikutelma. Luulin että siinä käydään faktatiedon pohjalta vastustamaan epätarkoituksenmukaista lääkehoitoa, mutta sitähän se suoraan ei ollut. Oli vain selittelyä ja kartta sekä lopuksi laimea ja ehkä skeptinenkin toive, että kartta toteutuisi.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yhdeksän ynnä neljä?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit