veronmaksajat.fi

Nainen, hanki lihaksia – tässä hyvä syy

Kati Nyman
Kati Nyman

Terveen paperit

Kati Nyman on Bayer AG:n globaali strategisen viestinnän ja yhteiskuntasuhteiden johtaja, joka asuu tällä hetkellä Saksassa. Hänen vapaa-aikaansa hallitsevat monenlainen kestävyysurheilu ja mäyräkoira. Seuraa Twitterissä @kati_nyman

Joulun vaihduttua tammikuuksi kuntosalien tuttu ilmiö on taas täällä: täpötäysi salillinen hyviä lupauksia tehneitä kuntoilijoita ahertamassa painojen kanssa. Kokemukseni mukaan ruuhka yleensä helpottaa helmikuuhun mennessä. Salitreenistä ei kannattaisi kuitenkaan ihan helposti luopua.

Tutustuin nimittäin joulukuussa julkaistuun Jyväskylän yliopiston tutkimukseen, jonka tulokset ovat mielenkiintoiset.

Tutkimuksen mukaan hyvä lihaskunto on avain vanhenemista vastaan, mikä sinänsä ei ole uutinen.

Mutta huomionarvoista tuloksissa oli se, että hyvä lihaskunto oli yhteydessä valtimoiden joustavuuteen. Valtimoiden seinämien joustavuus on puolestaan tärkeää verenkiertoelimistön normaalin toiminnan kannalta. Lisääntynyt valtimoiden jäykkyys altistaa sepelvaltimotaudille, aivoverenkierron häiriöille ja muille sydän- ja verisuonisairauksille.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kestävyyskunnon, rasvaprosentin, lihasmassan ja verenpaineen vaikutusta valtimoterveyteen 16-58–vuotiailla naisilla. Naisilla, joilla oli suurempi lihasmassa, oli joustavammat valtimot nuoruudesta keski-ikään.

Itselleni maallikkona on yllättävä tieto, että tutkimuksen mukaan vain suurempi lihasmassa ja matalampi verenpaine olivat yhteydessä parempaan valtimoiden joustavuuteen, iästä riippumatta. Valtimoterveyttä edistivät myös hyvä kestävyyskunto ja matala rasvaprosentti, mutta tutkijoiden mukaan ikä selitti nämä havainnot.

Valtimoiden terveyttä on siis tutkimuksen mukaan mahdollista edistää kiinnittämällä huomiota lihasmassan ylläpitoon. Helposti voisi kuvitella – ja niin olen tehnytkin – että nimenomaan hyvä kestävyyskunto on avain sydän- ja verisuoniterveyteen ja lihasmassa edesauttaa kehon toimintakykyä muilla tavoin.

Toisaalta tutkimuksessa ilmeni myös, että kohonnut verenpaine oli merkittävin valtimoiden jäykkyyttä ennustava tekijä. Verenpaineen hallinnassa taas kestävyysliikunta on tärkeässä roolissa, joten kävelyä, pyöräilyä, hiihtoa ja juoksua ei kannata alkaa laiminlyömään jatkossakaan.

Tämä kaikki vahvistaa käsitystä siitä, että monipuolinen liikunta, joka sisältää sekä kestävyyttä parantavia että lihasmassaa kasvattavia harjoituksia, on avain terveyteen ja hidastaa ikääntymisen vaikutuksia. Monipuolisuus auttaa pitämään erilaiset urheiluvammat loitolla ja liikuntamotivaation korkealla, mutta on siis myös terveyden edistämisen kannalta parasta.

Ja vaikka kyseinen tutkimus tehtiinkin naisille, olisi vaikea uskoa, että vaikutukset eivät olisi samansuuntaiset miehilläkin.

Jatketaan siis kuntosalilla käymistä tammikuun jälkeenkin. Jos salilla käynti ei tunnu itselle hyvältä vaihtoehdolta, voi lenkin päälle tehdä vaikka penkkiä tai kivenlohkaretta vasten askelkyykkyjä ja punnerruksia. Koko keho kiittää ja ikääntymisen vaikutukset saattavat siirtyä hivenen kauemmas.

Kati Nyman 

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kuusi ynnä kuusi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit