veronmaksajat.fi

Lumi tuo euroja – Suomella iskun paikka

Kim Väisänen
Kim Väisänen

Yrittänyttä laitetaan

Kim Väisänen on ainakin startup-sijoittaja, sarjaepäonnistuja, hallitusamatööri, ex-pienyrittäjä ja tietokirjailija – myös X:ssä @kimvaisanen

 

Työtuttava valitteli Italian ja Ranskan Alppien kupeesta, että sesongin huipun hetkellä lumitilanne näytti hyvin haastavalta. Helmikuun puolivälissä lämmintä oli tuhannessa metrissäkin kahdeksantoista astetta, ja rinne oli kulunut puhki. On vaikea järjestää talvisia alppimatkoja, jos lunta ei ole talviurheilua ja -iloittelua varten.

Lumitilanteen huonouden totesin itsekin, kun ajoin työmatkalla Münchenistä Itävallan puolelle. Reitin varrella oli lukuisa määrä pienempiä paikallisia laskettelukeskuksia, joiden menneistä kiireistä muistuttivat ainoastaan paikallaan seisovat hiihtohissit ja mustat, puuttomat rinnealueet. Kun lämpötila pysyy tukevasti plussan puolella, ei edes lumitykeistä ole bisneksen vauhdittajiksi.

Samaan aikaan Rovaniemen lentoasema kiri Oulun ohi Suomen toiseksi suurimmaksi lentoasemaksi. Rovaniemen kentällä oli viime vuonna lähes 750 000 matkustajaa. Oulussa määrä jäi noin 550 000 matkustajaan. Rovaniemen kasvu tuli vahvasti Lapin ennätyksellisestä talvisesongista.

Maailmasta löytyy paljon ihmisiä, jotka tekevät pitkänkin matkan takuuvarman lumitilanteen vuoksi. Siinä missä Rovaniemen matkustajamäärä kasvoi 31 prosenttia, Oulussa se laski 12 prosenttia. Oulun teknologiabisnes häviää lumelle ainakin lentomatkustajilla mitattuna.

BBC:n uutisen mukaan matalammalla sijaitsevat laskettelukeskukset menettävät Keski-Euroopassa lumenpaksuudesta 3–4 senttimetriä vuosikymmenessä, ja ilmastonmuutoksen vuoksi tahti on nopeutumassa. Noin kahden kilometrin korkeudessakin laskettelu on enenevissä määrin riippuvainen tykkilumesta

Vuosisadan loppuun mennessä vedenkulutuksen ennakoidaan yhdeksänkertaistuvan. Jos aikoo pitää laskettelukeskusta auki sata päivää vuodessa, joutuu käyttämään huomattavan määrän sähköä ja vettä. Kate kärsii, kun kustannusnousua ei voi viedä täysimääräisesti asiakkaiden maksettavaksi. Bisnes huononee, kun lämpötila nousee.

Alppien lumi- ja laskettelumatkailu on valtavan suurta liiketoimintaa. Vuotuinen liikevaihto on noin 30 miljardia euroa, siis suurempi kuin Nokialla.

Jos ilmaston lämpeneminen jatkaa nykyisellä noin kahden asteen nousutahdilla, puolelle Keski-Euroopan suurimmista laskettelukeskuksista lunta ei riitä tarpeeksi.

Suomella on siis ilmastonmuutoksen takia iskun paikka. Ahon perheen omistama Ruka investoikin juuri 14 miljoonaa uusiin rinteisiin ja hisseihin. Kuusamo on sijaintinsa ansiosta yksi Euroopan lumivarmimmista laskettelukohteista. Suuria miljoonaluokan investointeja on tehty myös Levillä ja Ylläksellä.

Lapissa ja Koillismaalla ei pelätä ilmastonmuutosta, mutta esimerkiksi Saksassa pankit ovat jo lopettaneet riskien vuoksi matalalla sijaitsevien talviurheilukeskusten luototuksen.

Lumenmetsästys ympäri Eurooppaa lentäen ei varmasti ole ympäristöystävällisintä toimintaa, millään mittarilla. Pohjoisessa lunta ja pakkasta riittää valtaosan talvesta ihan luomuna – ilman tykkejä, vettä ja massiivista sähkölaskua.

Otetaan siitä kaikki irti.

Kim Väisänen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yksi ynnä seitsemän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit