veronmaksajat.fi

Mikä yhdistää suomalaisia? Yllätys, yllätys – kovat arvot

Kim Väisänen
Kim Väisänen

Yrittänyttä laitetaan

Kim Väisänen on ainakin startup-sijoittaja, sarjaepäonnistuja, hallitusamatööri, ex-pienyrittäjä ja tietokirjailija – myös X:ssä @kimvaisanen

 

Ken ei työtä tee, sen ei syömänkään pidä. Ennen olivat kovat arvot kunniassa – mutta niin ovat vieläkin. EVA:n julkaisi suomalaisten sosiaaliturvaa koskevan asennetutkimuksensa (Jäähyväiset perustulolle) täysin väärään aikaan. Se jäi täysin pimentoon, vaikka tarjolla olisi ollut todellista lööppikamaa ja klikkiotsikoita useamman päivän tarpeeksi.

Tutkimuksesta kävi nimittäin ilmi, että häkellyttävä 67 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että ”yhteiskunnan tuista on tullut saavutettuja etuja, joita käyttävät surutta sellaisetkin, jotka eivät niitä välttämättä tarvitsisi”. Lisäksi kolme neljännestä (73%) vastanneista oli sitä mieltä, ettei sosiaaliturvaa saisi antaa ilman vastiketta, jos sen saaja on terve ja työikäinen. Siis terveet tulonsiirtojen nauttijat tulisi laittaa kuokkimaan suota tai risutalkoisiin työttömyyskorvauksensa vastineeksi. Suomessa vaikuttavat yhä kovat preussilaiset arvot, vaikka 2020-luku on ihan kulman takana.

EVA:n tutkimuksen hiljensi lähes samaan aikaan julkaistu Anu Kantolan ja Hanna Kuuselan kirja Huipputuloiset, jossa päästään kurkistamaan Suomen rikkaimman promillen pään sisään. Tutkimukseen valikoituneet 90 haastateltua antavat hyvin samankaltaisia näkemyksiä muun muassa työttömyysturvan negatiivisiin kannustinvaikutuksiin kuin EVA:n tutkimukseen osallistuneet. Tosin vain toisesta nousi valtava kohu, ja toinen unohtui välittömästi julkaisunsa jälkeen.

Hyvätuloisen promillen kovia näkemyksiä, kun on helpompi paheksua ja vihata kuin oman viiteryhmän ja yhteiskuntaluokan. Varsinkin kun pyramidin kärkeen kuuluvat promillelaiset pitävät itseään ahkerina ja omaa moraaliaan korkeana. Kun taas esimerkiksi työttömyyskorvauksen varassa elävät nähdään huipulta katsottaessa lähinnä aloitekyvyttöminä ja työtä vieroksuvina.  

Kantolan ja Kuuselan kirjassa kuitenkin muistutetaan, etteivät huipputuloiset ole yksin ajatustensa kanssa. Myös työväenluokan kuin keskiluokan minäkuvat ovat työntäyteisiä. Lisäksi näillä molemmilla ryhmillä on taipumus kuvata itsensä hyveellisinä ja arvostella muita. Siis heidän ajattelunsa ei pohjimmiltaan eroa huipputuloisten vastaavasta. Kuten EVA:n Jäähyväiset perustulollekin osoitti, suomalaiset eivät lämpene sille, että pelkästä kansalaisuudesta tulisi kompensoida. ”Kyllä töitä tehdä pitää”, toteavat kansan syvät rivit yhteistuumin.  

Kohu Huipputuloiset kirjasta nousi, kun sitä kommentoitiin lukematta. Tämä on varsin suomalainen piirre, ennakkokäsitys pystytään muodostamaan sujuvasti ilman omakohtaista tutustumista. Asiaa ei myöskään sanottavasti auttanut se, että media nosti kirjasta esiin haastateltujen kovia päälauseita, mutta jätti vastaavasti asiaa pehmentävän sivulauseen häveliäästi pois.  

Kun kirjan lukee, kenellekään ei varmasti tule täytenä yllätyksenä, että perijät vihaavat perintöveroa, yrittäjät pääomaveroa ja huippujohtajat tuloveroa. Ja he vaativat vastaavasti oman verotaakkansa laskua ja muiden nostamista. Tai se, että ay-liikkeen kanssa työkseen painivat pitävät sitä jääräpäisenä, omaa etuaan ajavana järjestönä. No Shit Sherlock. Sehän se on etujärjestön tehtävä.

Ilahduttavaa kirjassa oli se, että käytännössä kaikki haastatellut vannovat yleisen ja yhtäläisen koulutuksen ja terveydenhuollon nimiin. Se kun heidän mielestään toimii pohjana meritokraattiselle pärjäämiselle yhteiskunnassa. Vaikka heidän mukaansa muuten demokratia toimii hitaasti ja tehottomasti – ja kaikki ajavat vain omaa etuaan. Mutta, jos ajaa riittävästi omaa etuaan ja asiaansa, on oman onnensa seppä. Melkoinen paradoksi.   

Sen sijaan huipputuloisten heikko usko Suomen tulevaisuuden mahdollisuuksiin ei tiedä mitään hyvää. Jos tutkimukseen valikoituneet perijät, huippujohtajat ja yrittäjät eivät todella usko, että Suomeen kannattaa investoida, heidän hallinnoimansa pääomat löytävät kyllä sijoituspaikan maan rajojen ulkopuolelta. Tämä pessimismi on nähtävissä jo nyt siinä, että kotimaahan investoidaan juuri ja juuri pääoman kulumisen verran. Tällä vuosikymmenellä nettoinvestoinnit ovat olleet keskimäärin nollassa. Suomessa investoidaan kolmannes vähemmän kuin Ruotsissa.

Tulevaisuus ei kasva ilman investointeja, joten ylin promille olisi saatava uskomaan Suomen mahdollisuuksiin. Mutta miten? Haukkumalla heitä samoista arvoista ja mielipiteistä, joita itsekin edustaa?  

Onko Huipputuloiset sitten huippututkimus? Mikäli siihen tullaan jatkossa viittaamaan kansainvälisissä tutkimuksissa ahkerasti, se on sitä. Mikäli ei, on se kuitenkin mielenkiintoinen, mutta varsin ennalta-arvattava kurkistus tulokärjen yläkertaan.

Kärki kun ei sanottavasti kansasta eroa.

Kim Väisänen



Kommentit (2)
 
  • Ritva Hauhia 20.9.2019 23.59
     
    Miksi Suomeen ei investoida? Syitä on monia.

    1. Osinkotulot/osakkeenomistajat on uusi yrittämisen muoto jossa tärkein tehtävä on tuoda tuottoa osakkeenomistajille. Usein sitä tuotetaan niin paljon, että yrityksen kehittämiseen ei sitten jääkkään varoja.

    2. Suuryritysten ahneus. Yritykseen palkataan toimitusjohtaja, yleensä saneeraamaan ja vähentämään henkilökuntaa. Usein valmistelemaan yritys myyntikuntoon halpatyövoimanmaihia. Siten Suomeen jää työttömät yhteiskunnan huolehdittavaksi.

    3. Oma ongelmansa on myös kallis työvoima. Suomi on kallis maa ja palkalla pitää tulla toimeen. Mietittäväksi tulee palkkapussilla olevan suuret määrät eri toimijoita.

    4. Suomessa myös asuminen on kallista.

    5. Veronkiertäminen.

    6. Varakkaammatkin ihmiset käyttävät verotuloin järjestettäviä asioita kuten koulutusta, terveydenhoitoa, infraa, julkisia tiloja ym....jostakin syystä heikomman ymmärtäminen hämärtyy.

    7. Suomeen tulisi perustaa yrityksiä, joissa on johtaja - joka omistaa oman yrityksensä ja panostaa siihen koko sielullaan.

    8. Oikeastaan nyt olisi aika perustaa Suomeen yrityksiä, eikä globaalisti maailmalle. Maailma on niin sekaisin nyt, että tänne turvasatamaan panostukset.
    Ilmoita asiaton viesti
  • Herakleitos 13.11.2019 11.52
     
    "...terveet tulonsiirtojen nauttijat tulisi laittaa kuokkimaan suota tai risutalkoisiin työttömyyskorvauksensa vastineeksi."

    Tämän iänikuisen olkiukon pieksämisen soisi jo päättyneen. Terveet tulonsiirtojen nauttijat JOKO hyödylisiin töihin TAI sos- turvan varaan, MUTTA selvästi(ei liikaa) alemmalla elintasolla. Valinta olkoon aina yksilön. Sensijaan työttömän elintasosta vastaavalla veronmaksajalla olkoon valinnanvapaus siihen, maksetaanko terveille joutenolosta sama palkka kuin työnteosta ja ellei, mistä hänelle pitäisi maksaa ja mitä.

    Risutalkoot itse asiassa ei ole ollenkaahuono ajatus, suon kuokkiminen kylläkin. Parempi kuitenkin olisi lisätä väkeä esim. julkisten laitosten kuten Verohallinnon asiakaspalveluun sekä korvata Suomen satatuhatta turhaa liikennevaloa ja kymmenentuhatta turhaa "kiertoliittymää" liikenteen ohjaajilla. Muutama sata työtöntä sijoitettuina tasoristeysvahdeiksi pelastaisi konkreettisestikin ihmishenkiä. Poliisejakin tarvitaan kuulema lisää - valvomaan netissä tämänkin asian tiimoita heiteltyjä vihaisia kommentteja...

    Tämänkin "risusavottakeskustelun" ongelmana on pääasian unohtaminen: Tulonsiirtojen saaja eli suomeksi köyhä elää rikkaiden pöydiltä tippuvilla murusilla. Jos rikas tarjoaa köyhälle töitä, mutta tämä kieltäytyy ja vaatii lisää murusia joutenolonsa vastineeksi, ei rikkaalle jää enää minkäänlaista kannustinta osoittaa itsekkäälle murustensaajalle edes alkeellista armeliaisuutta. Ja kun ei tässä ns demokratiassa eli erään rääväsuun mukaan "köyhien typerysten diktatuurissa" muuta voi, rikas tekee "Nallet" eli muuttaa verotusmaata.

    Valitettavasti köyhä saa ylipäänsä jonkinlaisen elannon vain tällaisella mekanismilla eli markkinataloudella. Vaihtoehtoiset mekanismit eli suunnitelmatalous jne elättävät vain valikoituneen #kansan" tai "työväen eliitin" - tai miksi sitä missäkin manalle menneessä talousdystopiassa milloinkin on kutsuttu.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kaksi ynnä kaksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit