"Kyllä sen kanssa pystyy elämään."
"Yllättävän hyvä lähtökohdista huolimatta."
"Kauhukuvat eivät toteutuneet."
Yrittäjäristeilyllä oli yksimielistä porukkaa. Siellä missä yrittäjät ja yrittäjämieliset kokoontuvat, puhe kääntyy ennemmin tai myöhemmin politiikkaan, ja erityisesti talouspolitiikkaan. Tässä yhteydessä sanan "talous" voi huoletta korvata sanalla "vero".
Rinteen hallitusohjelmaa odotettiin yrittäjäpiireissä kauhunsekaisin tuntein. Kun keskusta lupauksistaan huolimatta päätti jatkaa vallankammareissa, ennakko-odotus oli, että vasemmistolaisemman hallitusmateriaalin halujen mukaisesti yrittäjien päälle vyöryisi verotsunami. Pois lukien keskusta, muiden hallituspuolueiden vaaliohjelmat lähtivät ensisijaisesti ajatuksesta, että maksun aika on tullut. Nimittäin yrittäjille, joita oli paapottu Sipilän pyörittäessä valtiolaivan ruoria muun muassa yrittäjävähennyksellä ja kiky-paketilla.
Savun hälvettyä keskusta uhosi saaneensa kymmenestä kynnyskysymyksestään läpi yksitoista. Johannes Virolaisen oppi siitä, että politiikassa kannattaa ottaa vastustajasta mieluummin niukka piste- kuin selätysvoitto, unohtui Säätytalon kammareissa. Maalaisliiton perillinen väänsi maaliin yrittäjäkatraan kannalta paremman diilin kuin mihin ns. kykypuolue kokoomus olisi koskaan pystynyt. Helsingin Sanomien seikkaperäisen selonteon mukaan ne pienet mahdollisuudet, jotka esimerkiksi yrittäjävähennyksen suhteen demareilla olivat, sössittiin huonolla taktiikalla ja harkitsemattomilla ulostuloilla neuvotteluprosessin aikana.
Jare Henrik Tiihosen oppi siitä, että mieluummin muuttunut kuin juuttunut sopii huonosti Rinne I:n ohjenuoraksi. Asia on pikemminkin täysin päinvastoin. Vanhenemisen kustannukset, jotka ovat huipussaan 2020-luvun loppupuolella, saavat perässä tulevat (hallitukset) selvittää. Nyt vielä kelpaa lupailla vappusatasia, ja jakaa puolikkaita sellaisia. Olisi mielenkiintoista tietää mahdettiinko ilmiöpöydissä edes sivuta parin hallituskauden päässä häämöttävää vanhuustsunamia?
Englantilaisen sanonnan mukaan piru löytyy yksityiskohdista. Niin tälläkin kertaa. Vaikka keskusta Sipilän johdolla torjui yrittäjien puolesta kuin armeija Tali-Ihantalassa ikään, ei Rinteen hallitusohjelman 211 sivuun ole saatu "yrittäjä"-sanaa kuin oikeastaan kerran (ja muutaman kerran sanayhdistelmissä kuten "yksinyrittäjä"). Tuo ainoa yrittäjälause kuuluu:
Edistetään riskinottokykyä kehittämällä yrittäjälle entistä parempia mahdollisuuksia ”uuteen alkuun” muun muassa konkurssitilanteissa.
Tavoite on kyllä hieno ja kannatettava. Muun muassa entinen kansanedustaja ja Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Eero Lehti on väittänyt suomalaista konkurssilainsäädäntöä maailman ankarimmaksi. Tosin en ole täysin varma, että Lehden konkurssiin liittyvä väite on faktisesti totta.
Esimerkiksi Dubaissa konkursseja tutkitaan lähtökohtaisesti rikoksina, joista tuomitaan herkästi vankeutta. Rikokseen sortumaton yrittäjä ansaitsisi Pohjolan perukoilla uuden alun muutenkin kuin kahdenkymmenen vuoden velkakakun lusimisen jälkeen.
Jos yrittäjien numerokysymyksissä keskustan puolustuslinja piti, neljän vuoden päästä nähdään tuliko tekstikysymyksissä takkiin. Rinteen hallitusohjelmassa luvataan nimittäin:
Laaditaan paremman sääntelyn kokonaisvaltainen toimintaohjelma.
Sääntely kasvattaa huonosti tai raskaasti laadittuna palkkaamisen, työllistämisen, yrittämisen sekä liike-elämän kustannuksia. Vanhuustsunami vyöryy päälle joka tapauksessa pian – olipa sääntely sitten mitä tahansa.
Silloin kansantalouden ja yrittämisen fundamenttien olisi parasta olla kunnossa.
Kim Väisänen
Kommentoi