Kokoomukseen on liitetty termi kykypuolue. Termin käyttäjästä riippuen sanan kaiku on ollut sarkastinen, tai sitten ei ole. Kun yrittää selvittää, mikä on kokoomuksen suhtautuminen yrittäjien verotukseen, hyvin pian käy ilmi, etteivät puolueen kyvyt ole ainakaan kirjallista sorttia.
Siinä missä esimerkiksi demarit ovat oppositiossa pystyneet tuottamaan kirjallista veronäkemystä laadukkaina vero-ohjelmina ja varjobudjetteina, kokoomuksen tapauksessa joutuu puhtaasti arvaamaan, mitä mieltä puolueen riveissä ollaan yrittäjien kannalta olennaisesta kysymyksestä: veroista.
Suutarin lapsella ei tunnetusti ole kenkiä, joten on luontevaa, ettei valtiovarainministerin johtamalla puolueella ei ole esittää omaa vero-ohjelmaa. No, onhan tässä vielä aikaa. Vaalit ovat vasta puolen vuoden päästä.
Puolueelta löytyy sentään tuore, kesäkuussa 2018 hyväksytty, periaateohjelma. Ohjelmasta ei kuitenkaan löydy lainkaan sanaa yrittäjä. Tämä on vähintäänkin kummallista, onhan kokoomusta ainakin jossain määrin pidetty yrittäjäpuolueena. Jopa vasemmistoliiton tuoreessa vero-ohjelmassa mainitaan (pien)yrittäjät muutamaan otteeseen.
Verotukseen on sentään muutama ympäripyöreä viittaus kuten seuraava ”verotusta on kehitettävä suuntaan, joka suosii työntekoa, yritystoimintaa, kotimaista omistamista ja muuta suomalaisten hyvinvointia lisäävää toimintaa sekä edistää ympäristön suojelua.” Lauseen sisällön perusteella sen olisi voinut hyvin kirjoittaa perussuomalaiset, demarit tai vihreät. Tai mikä tahansa muu suomalainen puolue.
Koska puolueella ei ole julkilausuttua tavoitetta yrittäjien, tai juuri muiden kuin keskiluokan verotuksesta (jota on kevennettävä), on se puolueen tekemistä päätöksistä ja politiikasta epäsuorasti pääteltävä. Kuinka pontevasti kokoomuksessa on ajettu ja ajetaan yrittäjien ja kotimaisen omistuksen asemaa, ja niihin kiinteästi liittyvää verotusta?
Viimeiset kolme hallituskautta kokoomus on ollut joko pää- tai valtiovarainministeripuolue. Sillä on siis ollut erinomainen mahdollisuus ajaa yrittäjien ja kotimaisen omistuksen asiaa myös verotuksen muodossa. Jälki ei vakuuta.
Kyseisillä hallituskausilla vallalla on ollut niin sanottu keinulautaverotus. Kun yrityksen maksamaa yhteisöveroa on laskettu, vastaavasti yrittäjien maksamaa pääomaveroa on korotettu. Tästä on seurannut se, että suomalaisen yrityksen kotimaisen omistajan henkilökohtainen veroaste on noussut, mutta vastaavasti ulkomaiselle omistajalle on jäänyt enemmän jaettavaa. Kokoomus on kyllä ollut omistamisen asialla, mutta ei kotimaisen vaan ulkomaisen. Samaan aikaan solidaarisuutta on lisätty tulorajoja laskemalla.
Kun Petteri Orpo valittiin uudelleen puheenjohtajaksi kesäkuun alussa, riensi hän välittömästi vakuuttamaan, että gallupkärkipuolueiden SDP:n ja kokoomuksen veropolitiikka olisi yhteensovitettavissa. Turhaan ei Suomessa aika ajoin väitetä, että maassa on vain sosialidemokraattisia puolueita.
Valitettavasti yrittäjien kannalta kokoomus on yksi niistä.
Seuraavana on vuorossa keskusta.
Kim Väisänen
Kommentoi