veronmaksajat.fi

Veroja ei kannata rakastaa liikaa

Mauri Kotamäki
Mauri Kotamäki

Valtakunnan kamreeri

Mauri Kotamäki on Finnveran pääekonomisti. Hän seuraa ennen kaikkea työmarkkinoita, sosiaaliturvajärjestelmän kehitystä ja liian harvakseltaan jalkapalloa. Häntä voi seurata X:ssä @Mau_And 

Taloustaito LIVE haastatteli Suomi-Areenan yhteydessä Suomen kenties tunnetuinta koomikko-näyttelijää Joonas Nordmania. Haastattelussa Nordman nimesi lempiverokseen ansiotuloveron ja painotti vielä veroprogression sopivuutta.

Nordmanin lausunto ei tietenkään ole oikea tai väärä – se on mielipide. Seuraavassa kuitenkin muutama taustoittava tilasto ansiotuloveroista ja veroprogressiosta Suomessa.

  • Suomen korkein ansiotulojen rajaveroaste on noin 60 %. Se tarkoittaa, että 100 euron palkankorotuksesta palkansaajalle jää käteen noin 40 euroa.
  • Mediaanipalkansaajalla (3200 €/kk) rajaveroaste on himpun verran alle 50 %. 100 euron palkankorotuksesta käteen jää siis noin puolet.
  • Suomen rajaveroasteet ovat kansainvälisesti vertaillen poikkeuksellisen korkeita. Samalla matalilla tuloilla rajaveroasteet ovat matalia. Veroprogressio on siis jyrkkä.
  • Korkea rajaveroaste johtaa tulonmuuntoon. Toisin sanoin kireän veroprogression takia palkkatuloja nostetaan enenevässä määrin muina tuloina, esimerkiksi yrityksen kautta, jotta verorasitus olisi pienempi. Lääkäripalveluiden tarjoaminen tarjoaa konkreettisen esimerkin, kun entistä useampi lääkäri on palkansaajan sijaan yrittäjä tai osakas. Kaikille olisi helpompaa, mikäli progressio olisi kevyempää ja lisätienestejä kannattaisi tehdä palkkaverokortilla.
  • Korkean veroprogression ylläpitäminen ei ole julkisen talouden kannalta kovinkaan merkityksellistä. Siitä huolimatta edes oikeistohallitus ei ole kyennyt alentamaan progressiota, koska se näyttäisi viestinnällisesti huonolta.

Nordmanin ansioksi pitää lukea, että hän vaikuttaa aidosti rakastavan veroja. Suurin osa hänen tuloistaan oli tosiaan ansiotuloja eikä pääomatuloa, vaikka tulonmuunto olisi Nordmanille todennäköisesti helppoa.

Samaa ei voi sanoa kaikista Nordmanin kollegoista. Suuri osa yrittäjistä laajemminkin minimoi verorasitusta ja täten nostaa vain osan tuloistaan ansiotuloina ja loput pääomatuloina. Tämä on tietysti vain järkevää ajatellen Suomen verojärjestelmää – ellei ole erityisen mieltynyt ansiotuloveroihin, kuten Nordman.

Ongelma on siinä, että verottamalla Suomen pitkään jatkunut kehno talouskasvu ei kiihdy. Voi jopa ajatella päinvastoin: kireä verotus on Suomen yksi keskeisimmistä ongelmista. Ja kuten laskeskelemme Mikael Kirkko-Jaakkolan kanssa artikkelissamme, korkea veroprogressio ei ole erityisen olennaista julkisen talouden kannalta. Lisäksi jyrkkä progressio vähentää verojärjestelmän legitimiteettiä sekä lisää tulonmuuntoa.

Tällä, jos millä hallituksella olisi nyt tuhannen taalan mahdollisuus alentaa korkeimpia rajaveroasteita. Käytännössä ainoa pidäke on, että “se näyttää viestinnällisesti huonolta”. Joten todettakoon väitöskirjaohjaajani sanoin vuosien takaa: “Just do it”.

Mauri Kotamäki

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kahdeksan ynnä viisi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit