veronmaksajat.fi

Planeetan puolesta on toivottava, että vastuullisuutta opiskellaan ilman aikuis­koulutustukeakin

Shadia Rask

Yritys ymmärtää

Shadia Rask on filosofian tohtori ja opintovapaalla oleva Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö. Hän on kiinnostunut yrityksistä, jotka ovat ymmärtäneet sosiaalisen kestävyyden merkityksen. 

Luku on pysäyttävä: vain kuusi prosenttia yrityksistä arvioi osaamisensa olevan riittävää suhteessa yrityksen vastuullisuustavoitteisiin. Akuutti osaamisvaje paljastuu Yritysvastuu 2023 -tutkimuksesta. Osaamisen lisäksi on pulaa resursseista.

Vain joka kymmenes yritys arvioi käytettävien resurssien sekä toimenpiteiden olevan riittäviä suhteessa yrityksen vastuullisuustavoitteisiin.

Tämä selittää, miksi Hankenin Corporate Responsibility -opinnoissa luennoitsija toisensa perään toteaa, että yritysvastuuosaajia rekrytoidaan suoraan koulunpenkiltä!

Sain kirjoittaa tästä aiheesta kolumnin, joka julkaistiin toukokuussa ruotsiksi Hanken Magazinessa. Koska aihe on polttavan tärkeä, ja suomalaisten ruotsin kielen osaamisen taso heikkoa, kirjoitan nyt myös suomeksi.

YRITYSVASTUUOPISKELIJAKSI AIKUISIÄLLÄ

Oma polkuni yritysvastuuopintojen pariin alkoi keväällä 2021, kun minä ja 154 muuta innokasta haki Hankenin arvostettuun CR-ohjelmaan. Kaksivuotiseen ohjelmaan on 40 aloituspaikkaa, joten keskimäärin vain joka neljäs meistä tuli valituksi. Osa-aikainen opiskelu on mahdollista, ja minäkin suunnittelin opiskelevani päivätyöni ohessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkönä.

Opiskelu työpäivien ja perhearjen jälkeen osoittautui kuitenkin haastavaksi. Ensimmäisen vuoden aikana sain suoritettua vain yhden opintopisteen. Näin siitä huolimatta, että Hankenin kurssitarjonta on monipuolista, ja valikoimasta löytyy niin kirjatenttejä, verkko-opintoja kuin luentokursseja etäosallistumisen mahdollisuudella. Valmistuakseen CR-ohjelmasta tulee suorittaa vähintään 25 opintopistettä yli sadan opintopisteen valikoimasta. Yhdellä opintopisteellä ei vielä pitkälle pötkitä.

AIKUISKOULUTUSTUEN ALKU JA LOPPU

Niinpä tammikuussa 2023 jäin opintovapaalle ja heittäydyin kokopäiväiseksi yritysvastuuopiskelijaksi. Tämä oli mahdollista aikuiskoulutustuen ansiosta. Tässä blogissani olen raportoinut opinnoissa syntyneistä oivalluksista ja kauppakorkeakoulun arjesta. Kuten siitä, miten moninaisia kiertotalousideoita syntyi, kun ryhmässä oli paitsi kauppatieteilijöitä ja yritysvastuuopiskelijoita, myös Arcada-ammattikorkeakoulun tulevia insinöörejä.

Tämän vuoden elokuun ensimmäisenä päivänä päättyy, ei ainoastaan minun opintovapaani, vaan koko aikuiskoulutustuen järjestelmä. Leikkaus on herättänyt työntekijäpuolella runsaasti huolta ja vastustusta. Palaan miettimään yli 90 prosenttia yrityksistä, jotka arvioivat vastuullisuusosaamisensa olevan riittämätöntä. Osaamisen täydentämiselle on kiistaton ja kiireellinen tarve, silti työelämässä olevien aikuisten kouluttautumismahdollisuuksista leikataan.

Planeetan näkökulmasta on toivottava, että moni jaksaa opiskella työn ohessa.

TARVITAAN MUUTAKIN KUIN YKSITTÄISTEN TYÖNTEKIJÖIDEN OPISKELUINTOA

Toki osaamista voi täydentää muutenkin kuin kokopäiväisellä tai tutkintoon johtavalla kouluttautumisella. Esimerkiksi Posti on rakentanut vastuullisuuswebinaarisarjan, jonka tarkoituksena on kasvattaa niin oman organisaation kuin sidosryhmien vastuullisuusosaamista. Vierailin webinaarisarjan Monimuotoinen monimuotoisuus työyhteisössä -jaksossa puhumassa rekrytoinnista ja kielitietoisuudesta. Myös Hanken & SSE Executive Educationin koulutustarjonnasta löytyy räätälöityjä yritysvastuuta käsitteleviä ratkaisuja organisaatioille. Ja keväisin on hakuaika Hankenin Corporate Responsibility -ohjelmaan!

Koko organisaation vastuullisuusosaamisen kasvattaminen ei voi kuitenkaan olla vain yksittäisten työntekijöiden opiskeluinnon varassa. Tarvitaan organisaatiotasoisia osaamisen kehittämistä tukevia rakenteita ja strategisia tavoitteita. Esimerkiksi Helsingin kaupunki asetti tavoitteeksi, että jokainen kaupungin noin 38 000 työntekijästä käy läpi virtuaalisen yhdenvertaisuuskoulutuksen.

Mitä konkreettista teidän organisaationne tekee vastuullisuusosaamisen kehittämiseksi?

Shadia Rask

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan viisi ynnä kuusi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit