veronmaksajat.fi

Kannattaako joogamatolla maatessa ajatella rahaa?

Taina Latvala
Taina Latvala

Kirjan Pitoa

Kirjailija Taina Latvala on 80-luvulla syntyneen sukupolvensa vahva ääni. Hänen esikoisteoksensa Arvostelukappale sai Kalevi Jäntin palkinnon vuonna 2007. Latvalan tuorein teos on nimeltään Torinon enkeli (2021). Seuraa X:ssä @LatvalaTaina

Viime vuonna, koronakeväänä, otin tavakseni tehdä päivittäin 10–20 minuutin YouTube-joogatreenin. Harjoittelen yleensä tietyn, suosikkiohjaajani kanavaa seuraten.

Eräitä aamujoogatreenejä ohjaaja on maustanut vahvistavilla, inspiroivilla lauseilla, joiden tarkoituksena on uskoakseni antaa päivään itseluottamusta, rauhaa ja sopusointua. Tällaisia lauseita ovat vaikkapa ”I am loved and supported” ja “I am at peace with life”.

Hätkähdin, kun yhdellä videolla päivän tunnuslauseena olikin: ”I am a money magnet.”

Makasin selälläni joogamatolla ja naureskelin itsekseni. Olen rahamagneetti.

Selvä.

Rahan mainitseminen keskellä rauhoittavaa joogatreeniä jollakin tavalla häiritsi sitä tyyntä ja seesteistä olotilaa, jota kohti yritin pyrkiä. Puhe rahasta nimittäin vie ajatukset usein melko sressaaviin aiheisiin kuten siihen, onko taloudellinen tilanteeni riittävän hyvä, onko minulla tarpeeksi töitä ja mistä saisin hankittua lisää rahaa. Ja ennen kaikkea: miten minä voisin olla rahamagneetti?

Näitä asioita monet varmasti miettivät, ja raha onkin tärkeässä osassa muun muassa suosituissa elämäntaito-oppaissa. Esimerkiksi Rhonda Byrnen kirjoissa esiintyy ajatus siitä, että rahaa kohtaan kannattaa tuntea hyviä tunteita, erityisesti kiitollisuutta. Byrnen teosten olennaisena viestinä on se, että ajatuksissa on voimaa, oli kyse sitten ihmissuhteista, terveydestä, työstä tai rahasta.

”Mitä positiivisempia ajatuksia tunnet rahaa kohtaan, sitä enemmän rahaa vedät puoleesi”, Byrne kirjoittaa Voima-kirjassaan (suom. Eijä Kämäräinen).

Oma suhteeni rahaan on mielestäni melko myönteinen, joskin toisinaan myös jännitteinen. Taloudellinen epävarmuus on osa kirjailijan ja freelancerin arkea, joten välillä joudun tietoisesti ponnistelemaan, etten anna negatiivisille tunteille ja ahdistukselle liikaa valtaa.

Joskus olen miettinyt, onko taiteilijan työn taloudellinen epävarmuus osittain myös sitkeä uskomus, jonkinlainen itseään ennustava ankea lokero, jossa taiteilijat ovat vuosisatojen ajan lymynneet. Entä jos kääntäisimmekin ajatuksen päälaelleen ja ryhtyisimme julistamaan sekä itsellemme että maailmalle:

”Koen oloni turvalliseksi taiteilijana! Minulla on hyviä ideoita ja upeita teoksia, ja minä saan niistä ansaitsemani palkkion! Kirjailijan elämä on yltäkylläisyyden paratiisi!”

Hmm. Kuulostaa hyvältä. Mutta voiko pelkästään noita lauseita toistamalla avata valtaisia rahahanoja? Esimerkiksi koronaviruksen aikaan monet taiteilijat ovat oikeasti joutuneet ahtaalle, ja sellaisessa tilanteessa tsemppilauseet ovat laiha lohtu.

Toisaalta uskon, että myönteisellä asenteella on merkitystä. Aina kun olen esimerkiksi ryhtynyt pitämään Byrnen suosittelemaa kiitollisuuspäiväkirjaa, oloni on muuttunut toiveikkaammaksi ja iloisemmaksi.

Kiitollisuuspäiväkirjaan saatan hyvin kirjoittaa, että olen kiitollinen esimerkiksi saamastani apurahasta tai kirjoituspalkkiosta.

Mutta joogamatolla ajattelen mieluummin muita asioita – vaikkapa sitä, miten lihasvoimani on kasvanut treenin myötä tai unelmia, jotka haluaisin toteuttaa.

Byrnen kirjoista olen oppinut sen, miten tärkeää on tietää omat tavoitteensa. On myös luotettava siihen, että keinot haaveen saavuttamiseksi löytyvät.

”Joillekuille toiminta tarkoittaa yksinomaan ”työtä”, mutta inspiroitunut toiminta ei tunnu lainkaan työltä”, Byrne huomauttaa kirjassaan Salaisuus (suom. Kaisa Luntinen).

Kaiken lukemani ja kokemani perusteella uskon, että taloudelliseen – ja kaikkeen muuhunkin – menestykseen tarvitaan oikean asenteen ja myönteisten ajatusten lisäksi siis myös tekoja, intuitiivisia siirtoja, hyviä päätöksiä, viisaita visioita, loistavia ideoita, ripaus rohkeutta ja vähintäänkin mehumaijallinen mielikuvitusta.

”Kaikki mitä pystyt kuvittelemaan on jo olemassa! Ei ole väliä mitä se on, jos kykenet kuvittelemaan sen, se on jo luotu”, Byrne kirjoittaa Voima-teoksessaan.

Jo ennen kuin alan kirjoittaa esimerkiksi uutta kirjaa, näen silmissäni joitakin välähdyksiä teoksen keskeisistä tapahtumista – vähintäänkin alkutilanteen.

Ja yhtenä kauniina päivänä käsissäni on valmis romaani.

Taina Latvala

Kommentit (1)
 
  • Herakleitos 17.3.2021 11.59
     
    Ei tietenkään, vaan seksiä. Joogamatolta ei saa nousta ennenkuin ajatukset ovat siirtyneet sijoitussalkusta tai perintätoimiston kirjeestä ensin ruokaan, sitten harrastuksiin ja lopulta seksiin.

    Raha nimittäin voi olla myös negatiivista eli velkaa, korkomenoja ja luottotappioita, kun taas mainitut muut joogamaton ajetelmat saavat yleensä vain positiivisia arvoja.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan viisi ynnä yhdeksän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit