Viime perjantaina eräs musiikin rakastaja päivysti aamuyhdeksästä asti sekä tietokoneensa että kännykkänsä äärellä. Hän valmistautui hankkimaan liput maailmankuulun brittibändin, Coldplayn, konserttiin Helsingin Olympiastadionille.
Lippuja keikoille on voinut ostaa jo ennakkolipunmyynnistäkin, kuten Ylen sivuilla kerrotaan, mutta ennakkomyynti oli jotenkin mennyt musiikin rakastajalta ohi.
Kuten Olympiastadionin verkkosivuilla todetaan, Coldplay esiintyy ensimmäistä kertaa Suomessa ensi kesänä Music of the Spheres -kiertueensa puitteissa ja vetää Helsingissä jopa neljä konserttia.
Musiikin rakastaja kysyi, tilaisiko hän samalla lipun minulle.
Vaikka minäkin rakastan musiikkia (intohimoisesti), en valitettavasti ole stadionkeikkojen suuri ystävä. Valtava väkimäärä ja kovat äänet ahdistavat minua. Pidän aina keikoilla korvatulppia, mutta silti pelkään, että musiikki soi minun makuuni liian lujaa.
Entä jos kävisikin niin, että päätyisin maksamaan konserttilipusta kalliin hinnan mutta joutuisin mahdollisesti murehtimaan erityisherkkiä korviani koko keikan ajan?
Musiikin rakastajalla ei samanlaisia ongelmia ole. Perjantaiaamuna hän hörppi kahvia ja tuijotti herkeämättä tietokoneensa näyttöä. Vielä jonkin aikaa pitäisi jonottaa, sitten ehkä tärppäisi.
Taustalla soi hiljaa Coldplayn biisi.
Vihdoin musiikin rakastaja oli saamassa vuoronsa lipun ostoon. Hän halusi lipun nimenomaan lauantaille, ensimmäiseen konserttiin.
Hän katseli nopeasti saatavilla olevia lippuja, joista edullisimmat olivat jo menneet. Jäljellä lauantain keikalle oli kai enää pyörätuolipaikkoja sekä sellaisia lippuja, joiden hinta oli lähestulkoon 400 euroa palvelumaksun kera. Luulen, että kyse oli dynamic-lipuista, joiden kohdalla käytettiin dynaamista hinnoittelua.
Aiheesta on ollut juttua monissa eri medioissa. Aamulehden jutussa kerrotaan, että dynaamisessa hinnoittelussa lipun hinta vaihtelee ennakkoon päätetyissä raameissa sen mukaisesti, kuinka paljon sille on kysyntää.
Musiikin rakastaja teki pikaisen päätöksen ja osti tyyriin lipun. Minä kieltäydyin. En vain kykenisi käyttämään niin paljon rahaa stadionkonserttiin.
(Tai ylipäätään melkein mihinkään.)
Live Nationin sivuilta katsoin, että edullisimmat liput Coldplayn Helsingin-konsertteihin ainakin yleisessä lipunmyynnissä ovat olleet alkaen 56,50 euroa palvelumaksuineen (ja siihen päälle pieni tilauskulu). Se kuulostaa jo kohtuulliselta.
Viime päivinä olen miettinyt, onko maailmassa olemassa jotain, mistä olisin valmis maksamaan lähestulkoon 400 euroa.
Toki on, jotain.
Ehkäpä lennot Pariisiin tai Lontooseen. Jokunen yö miellyttävässä hotellihuoneessa, jossa olisi ilmastointi ja jonka ikkunat antaisivat rauhalliselle sisäpihalle. Aamiaissalissa olisi tarjolla erilaisia muroja, vaniljanmakuista teetä ja croissantteja aprikoosihillolla.
Voisin ehkä myös harkita maksavani melkein 400 euroa siitä, että kuuluisat kirjailijat ja käsikirjoittajat saapuisivat Suomeen pitämään tiiviskurssin kirjoittamisesta ja luovuudesta. Kuuntelisin mielelläni vaikkapa Margaret Atwoodin, Karl Ove Knausgårdin, Linn Ullmannin tai David Lynchin ajatuksia luovasta työstä.
Paikalla voisi olla myös itse Chris Martin – Coldplayn keulakuva ja laulaja – kertomassa omia kokemuksiaan siitä, miten kirjoitettaisiin ja sävellettäisiin hittibiisi.
Minun ei tarvitsisi osallistua keskusteluun eikä varsinkaan esitellä itseäni englanniksi. Voisin vain kuunnella esiintyjiä hiljaa viidennellä rivillä ja kirjoittaa muistiinpanoja.
Illan päätteeksi Chris Martin istahtaisi lavalle pianon ääreen ja soittaisi yleisölle muutaman kappaleen, akustisesti.
Kun tuskailin perjantaina mahdollista stadionkonserttilipun hankkimista tai pikemminkin hankkimatta jättämistä, musiikin rakastaja muistutti, että turha rahoja on loputtomiin säästellä. Kukaan ei niitä täältä mukaansa saa.
”Se konsertti on elämys! Elämyksiä me täällä tarvitaan!”
Totta. Mutta se, mikä on kenellekin tajunnanräjäyttävä elämys, vaihtelee. Ja etenkin se, millaisesta kokemuksesta kukin on valmis maksamaan ihan kunnolla.
Arvaan kyllä, että Coldplayn Helsingin-konsertti olisi unohtumaton kokemus. Nyt minua vähän harmittaa, että koska en ollut ajoissa asialla, minulta jää todennäköisesti keikka näkemättä – ellen sitten sattuisi vielä saamaan edullisia infinity-lippuja. Konserttijärjestäjä Live Nation Finland on Ilta-Sanomien jutun (20.7.2023) mukaan tiedottanut, että kyseisiä 20 euron lippuja tulee ostaa pareittain, kaksi vierekkäistä paikkaa, ja niiden määrä julkistetaan myöhemmin.
Toisaalta konserttien on ilmoitettu ainakin Live Nationin ja Olympiastadionin sivuilla olevan loppuunmyytyjä, joten mietin, kannattaako minun vielä haaveilla omasta lipusta.
Tätä kirjoittaessani huomasin, että konserttilippuja myyvän Lippu.fi:n sivustolla on ainakin välillä ollut saatavilla joitakin tosifanien makuun olevia Ultimate Spheres Experience -erikoislippuja alkaen 995 euron hintaan. Sivuston mukaan näihin lippuihin sisältyy monenlaisia etuuksia kuten parhaat istumapaikat ja kuvanäyttely bändin kiertueelta.
Moni varmasti ilahtuisi, jos muitakin (lue: halvempia) lipputyyppejä vielä vapautuisi tai tulisi myyntiin.
Myönnettäköön, että olen viime päivinä kuunnellut Coldplayta enemmän kuin pitkään aikaan, haikeana tietysti. Olen jopa katsellut livevideoita konserteista, kuten sitä yhtä, jossa Chris Martin laulaa A Sky Full of Stars -hittiä hurmaantuneelle yleisölle Argentiinassa. Kuulijoille jaetut valorannekkeet loistavat pimeässä kuin tähdet.
Minua harmittaa vähän myös se, että musiikin rakastaja joutuu ehkä menemään konserttiin yksin. Hän oli uumoillut, ettei kukaan hänen kaverinsa olisi halukas maksamaan lipuista kovin korkeaa hintaa.
Onneksi häntä ei kuitenkaan haittaa mennä stadionille ilman seuralaista.
”En mä oo siellä yksin, onhan yleisössä 49 999 muuta ihmistä.”
Niinpä! Nähtäväksi jää, pääsenkö minä vielä jotenkin mukaan korvatulppieni kera.
Taina Latvala
Kommentoi