Ostin tämän vuoden ensimmäisen joululahjan poikkeuksellisesti jo lokakuussa. Se maksoi kaksi euroa. Olin tyytyväinen löytööni, mutta samalla ajattelin, että en voisi antaa läheiselleni pelkästään noin edullista lahjaa. Varmasti se riittäisi hänelle, mutta se ei riittäisi minulle.
Olen melko kunnianhimoinen joululahjaostelija. Lahjassa kaiken pitää osua kohdalleen; siinä täytyy olla jokin ajatus, sen on sovittava lahjan saajan makuun ja elämäntyyliin, eikä se saa herättää ikäviä mielikuvia. Vastikään naimisiin menneelle ei voi lahjoittaa romaania, jonka takakannessa lukee: ”Jeremyn maailma romahtaa, kun tuore aviovaimo jättää hänet.”
Toki myös hinta on tärkeä kriteeri. Lahja ei saa olla liian kallis, mutta ei myöskään liian halpa. Pelkään, että rakkauteni vaikuttaisi jollakin lailla mitättömältä, jos läheiseni saisi minulta ainoastaan alekorista ostetun 3,50 euron shampoopullon, jossa olisi ahneita sormenjälkiä ja kulunut etiketti.
Tiedän, että nämä ovat varsin naurettavia ajatuksia. Enhän itsekään odota läheisiltäni kalliita ja ylellisiä lahjoja. Tulen hyvin onnelliseksi, jos joulupaketista putkahtaa vaikkapa kirja, jonka olen pitkään halunnut lukea. Ei haittaa, vaikka kyseessä olisi kuuden euron pokkari.
On myös muistettava, että yllä kuvatut murheet ovat etuoikeutetun länsimaisen ihmisen ajatuksia. Kaikilla ei ole varaa ostaa yhtäkään joululahjaa saati mahdollisuutta ajatella koko asiaa. Maailmassa, jossa on niin paljon hätää ja kärsimystä, näin pinnalliset ongelmat tuntuvat absurdeilta.
Silti lukemattomat ihmiset ovat tälläkin hetkellä huolissaan siitä, kuinka monta joululahjaa on vielä ostamatta. Miten rahat riittävät kaikkeen?
Nordean teettämästä kyselytutkimuksesta selviää, että 18–65-vuotiaat suomalaiset arvioivat kuluttavansa tänä vuonna joululahjoihin 340 euroa. Investopedian sivuilta puolestaan luin, että amerikkalaiset aikuiset suunnittelevat käyttävänsä joululahjoihin noin 885 dollaria (eli noin 776 euroa). Tämä ilmeni National Retail Federationin tekemästä tutkimuksesta.
Lelukaupat.fi:n tekemä tilastokatsaus paljastaa, että vuonna 2016 suomalaisten joululahjabudjetti oli 305 euroa, kun taas esimerkiksi Irlannissa aiottiin tuolloin ostaa lahjoja keskimäärin 493 eurolla. Saksassa summa oli viisi vuotta sitten 288 euroa, ja Venäjällä 97 euroa vuonna 2015.
En ole koskaan laskenut, kuinka paljon itse kulutan rahaa joululahjoihin yhteensä. Sen kuitenkin tiedän, että olen paljon lähempänä Suomen tai Saksan kuin Amerikan lukuja.
Joululahjat ja niiden hinnat voivat aiheuttaa kiusallisia tilanteita esimerkiksi parisuhteessa. Entä jos toinen saa kumppaniltaan lahjaksi lentoliput Lissaboniin, ja toinen suihkugeelin? Jotkut parit sopivatkin etukäteen, kuinka paljon lahjat saavat maksaa.
Minä ja miehenikin hahmottelemme yleensä jonkinlaisen hintahaarukan. Tänä vuonna hän sanoi, että hän haluaisi ostaa minulle yhden laadukkaan lahjan.
”Haluatko kertoa, mikä se on”, kysyin uteliaana.
”Sä tarvit sitä joka päivä.”
Pelkäsin, että kyseessä olisi jokin elektroniikkalaite kuten älykello tai aktiivisuusranneke. En halua missään nimessä tietää, kuinka passiivinen oikeasti olen.
Helpotukseni oli suuri, kun mies sanoikin, että hän haluaisi ostaa minulle uuden käsilaukun. Katselimme netistä laukkujen kuvia, ja sain valita eri vaihtoehtojen joukosta itselleni mieluisan lahjan.
Tällä kertaa halusin myös tietää, kuinka paljon laukku suunilleen maksaa. Näin minun on helpompi määritellä budjettini, kun suuntaan itse lahjaostoksille lähipäivinä.
Taina Latvala
Kommentoi