Eläkkeensaajien kyykyttäminen verotuksessa on ollut jo yli kymmenen vuoden ajan hallitusten erityisessä suosiossa.
Eläkkeiden raippavero – viralliselta nimeltään eläketulon lisävero – ilmestyi Suomen verojärjestelmään vuonna 2013 ja oli osa taantuman tuoksinassa säädettyjä hätäisiä veronkiristyksiä. Se on ylimääräinen korotus hyvää eläkettä saavien verotuksessa. Eläketulon lisäveroa peritään nykyisin 5,85 prosenttia 47 000 euroa ylittävästä tulosta.
Hallituksen esityksessä todettiin yksinkertaisesti, että ”eläketulon lisäveron ensisijaisena tarkoituksena on kerätä verotuloja niiltä, joiden veronmaksukyky on korkealla tasolla”. Suomeksi sanottuna pääajatuksena oli kiristää eläketulojen verotuksen jo entisestään jyrkkää progressiota ja rahastaa tavanomaisen tuloverotuksen päälle ylimääräistä.
Tämä ajatus oli koko lailla absurdi, sillä aivan samalla perusteella eläkkeeseen kohdistuu normaali progressiivinen ansiotulojen verotuskin. Kuinka montaa päällekkäistä progressiivista tuloveroasteikkoa voidaan pitää hyväksyttävänä? Minusta yhden pitäisi riittää niin palkansaajille kuin eläkkeensaajillekin.
***
Mitä on tehnyt nykyinen hallitus? Sen sijaan, että se olisi alkanut viimein purkaa vanhaa eläkkeiden raippaveroa, se päättikin uudesta raipasta.
Tuplaraippavero eli verotuksen lisäkiristys keskieläkettä suuremmilla eläketuloilla on tänä vuonna käyttöönotettu täysin perusteeton uusi kiristyskyttyrä. Se alkaa purra, kun kuukausieläke ylittää noin 2 000 euroa.
Kiristys kohdistuu hyvin kummallisesti ja jopa sattumanvaraisesti eri tulotasoille. Verot kiristyvät selvästi, jos kuukausieläke on välillä 2 500–4 500 euroa. Esimerkiksi 4 000 euron kuukausieläkettä saavan verotus kiristyy peräti viisi sataa euroa vuodessa.
Miksi uusi kiristys kohdistuu juuri näin? Vaikuttaa siltä, että hallitus halusi laajentaa tämän uuden kiristyksen avulla eläkkeiden vanhan raippaveron aiempaa alemmille tulotasoille. Idea oli harvinaisen huono. Sen sijaan, että luovuttaisiin vanhasta perusteettomasta eläkkeiden raippaverosta, ylimääräistä kiristystä ryhdytäänkin levittämään entistä isommalle joukolle.
***
Eläkkeensaajien verokyykytys on jatkunut jo liian pitkään, ja nyt sen on loputtava. On aika siirtyä uusien raippojen tehtailusta vanhojen perusteettomien raippaverojen saattamiseen kakluuniin.
Mistä voisi aloittaa?
Ihan ensiksi on syytä korjata selkein vääryys eli ansiotulojen veroperusteiden indeksitarkistusten jatkuva laiminlyönti juuri eläketulojen lisäveron tulorajan kohdalla.
Vuosien 2023–2025 työeläkkeiden indeksikorotusten ottaminen huomioon eläketulojen lisäveron tulorajassa tarkoittaisi sen nostamista nykyisestä 47 000 eurosta 54 000 euroon.
Toinen alkuvaiheen korjaus olisi peruuttaa onneton tuplaraippavero. En ole keneltäkään kuullut asiallista perustelua sille, miksi juuri 4 000 euroa eläkettä saavat on valikoitu erityisen suuren kiristyksen kohteeksi. Mikä ei ole millään mittapuulla kohtuullista, ei voi olla verolakikaan.
***
Raippaverojen karsiminen olisi hyvä ensiaskel kohti eläkkeensaajien oikeudenmukaisempaa kohtelua verotuksessa.
Eläketulot ovat ansiotuloja siinä missä palkkatulotkin. Kun joskus tulevaisuudessa ansiotulojen verotusta päästään toivottavasti jälleen keventämään, on kevennysten luonnollisesti koskettava tasapuolisesti myös eläkkeensaajia.
Teemu Lehtinen
Kommentoi