veronmaksajat.fi

EU-veroja tyrkytetään taas – kaikkien nykyisten päälle

Teemu Lehtinen

Maksajan asialla

Teemu Lehtinen on Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja. Seuraa X:ssä @TeemuTLehtinen

Euroopan unionin komissio esitti toukokuun lopussa uutta 750 miljardin euron elpymisrahastoa. Neuvottelut asiasta ovat alkamassa ja vasta syksyllä selviää, mistä jäsenmaat onnistuvat lopulta sopimaan.

Rahoitus perustuisi EU:n yhteiseen piikkiin otettavaan velkaan, jonka takaisinmaksu alkaisi vuonna 2028.

Silloin yksi vaihtoehto olisi kerätä takaisinmaksuun tarvittavat rahat suoraan jäsenmailta, niin kuin tähänkin asti. Nykyisin EU:n tarvitsemista varoista pääosa kerätään jäsenmailta niiden bruttokansantuloon perustuvilla maksuilla. Loppu koostuu jäsenmaiden arvonlisäveron pohjaan perustuvista maksuista sekä tullimaksuista, jotka luontevasti tilitetään tulliliittona toimivan unionin kassaan.

Toinen vaihtoehto on kehittää EU:lle kokonaan uusia omien varojen lähteitä – eli suomeksi sanottuna uusia EU-veroja.

Idea ei ole uusi. EU-veroja on tyrkytetty vuosikymmenet, toistaiseksi laihalla menestyksellä. Tehokas suoja uusia unioniveroja vastaan on ollut päätöksenteolta vaadittu yksimielisyys.

Komissio ei kuitenkaan lakkaa yrittämästä. Tällä kertaa väläytetään muoviveroja, digiveroja, hiilitulleja ja monia muita vaihtoehtoja. Vain luovuus on rajana, kun uusia veroja EU:lle esitetään.

Erityisenä myyntiargumenttina käytetään nyt uhkaa jäsenmaksujen korotuksista, jos uusia EU-veroja ei saada elpymisrahaston takaisinmaksuun.

*** 

Taustalla on laajempi kysymys EU:n luonteesta ja suhteesta jäsenvaltioihin.

Koronakriisin myötä pitkäaikaiset haaveet EU:n kehittämisestä liittovaltion suuntaan näyttävät saaneen jälleen vauhtia.

Suomessakin idealle löytyy jonkin verran kannatusta. Keskustelussa liputetaan välillä yllättävän avoimesti ja jopa kritiikittömästi liittovaltion puolesta.

Jos EU:sta haluttaisiin kehittää aito liittovaltio, se tarvitsisi itse päätetyn budjetin, verotusoikeuden ja oikeuden ottaa velkaa. Siis samat perusvälineet harrastaa finanssipolitiikkaa kuin unionin jäsenmaillakin on.

Tähän on tietysti hyvin pitkä matka, eikä EU:n muuttamiselle aidoksi liittovaltioksi ole nähtävissä jäsenmaissa laajaa tukea sen paremmin poliitikkojen kuin kansankaan parissa.

Elpymisrahaston kyljessä kaupitellut EU-verot ovatkin nyt nähtävissä yhtenä pienenä ensiaskeleena unionin laajemman fiskaalisen autonomian suuntaan.

*** 

EU-verot ovat huono idea, ainakin jos halutaan välttää verotuksen jatkuvaa yleistä kiristymistä.

EU-verot lisäisivät vain kansallisten verojärjestelmien päälle uuden ylikansallisen verokerroksen, joka ei korvaisi mitään nykyisiä veroja. Tämä aivan tarpeettomasti mutkistaisi ja kiristäisi verotusta koko unionin alueella.

Jokaiselle, joka ei pidä yleistä kiristymistä väistämättömänä, voi esittää vastakysymyksen: mikä Suomen nykyisistä veroista poistuisi tai edes alenisi mahdollisten uusien EU-verojen myötä?

Vastaus on tietenkin, ettei mikään. Suomi, Saksa, Ranska ja kaikki muutkin unionimaat pitävät kaikissa olosuhteissa kiinni omasta itsenäisestä oikeudestaan verottaa kansalaisiaan ja harrastaa muutenkin politiikkaa omista kansallisista tarpeistaan lähtien.

Sama ongelma koskee tietysti ideaa liittovaltiosta laajemminkin. Jos jäsenmaat eivät ole valmiita supistamaan omaa toimintaansa, uusi paisuva liittovaltio tulisi vain raskaana ja kalliina rakenteena kaiken nykyisen päälle. Tämä on hyvä peruste pitää EU mahdollisimman solakkana ja tehokkaana myös jatkossa.

Teemu Lehtinen

Kirjoitus ilmestyy Taloustaidossa 10.6.2020.

Kommentit (1)
 
  • tuire koskinen 10.6.2020 15.41
     
    Jos EU:ta aiotaan entisestään tiivistää liittovaltioksi ja ottaa yhteisvatuullista velkaa, niin eikö ensimmäinen tehtävä olisi EU maiden verotuksen yhtenäistäminen. Suomessa kuuluisi laskea esim. arvonlisävero, perintövero (monissa maissa sitä ei ole), eläkeläisten verotus samalle tasolle kuin palkansaajan verotus ja ne ovat yksiä korkeimpia EU:ssa. Samoin autoverotuksen lasku ja käyttömaksujen poisto (en tiedä onko missään EU maassa autonkäyttömaksuja) Polttoaineiden verotuskin on korkeimmasta päästä Euroopassa vaikka Ranskassa onkin ollut suuret mielenosoitukset, sai sieltä ainakin dieseliä samaan hintaan kuin Suomestakin (saman kuukauden aikana).
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kahdeksan ynnä viisi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit