Kaupungistuminen on vääjäämätön tosiseikka ja silti soisin, että alati suurempi osa ihmisistä voisi toteuttaa asumisratkaisunsa mahdollisimman paljon sen mukaan kuin tahto ja tarve on.
Kaikki eivät halua kennottua kerrostaloihin, vaan osalla on halua kohti modernia omaa tupaa. Erityisesti pääkaupunkiseudulla olemassa oleva rakennuskanta on absoluuttisesti kallista ja ratkaisuiltaan, noh, enemmän eilistä kuin tätä päivää.
Edellisessä blogissa pohdiskelin asumisen tiiviyttä ja omakotiasumista. Onnistuin heruttamaan pientä palautettakin, kun peräänkuulutin kasvukeskuksissa vielä enemmän kunnianhimoa kaavoitukseen ja suunnitteluun.
Tiiviyttä tarvitaan, jotta onnistuttaisiin mahduttamaan mukavia ja taloudellisesti saavutettavia taloja saatavissa oleville maapalasille.
Kerrostalojen uudistuotannossa olemme jo tottuneet siihen, että kolmio ei olekaan enää 75 neliöinen vaan 52 neliöinen ja kaksio 35 neliötä.
Toki voisi valita sen linjan, että kauhistelisi gryndereiden ahneutta ja sitä rataa. Tosiasia kuitenkin on, että jos tarve on kahdelle makkarille ja rahaa käytettävissä tietty määrä, niin tehokkaampi suunnittelu on mahdollistanut asukkaiden tarpeiden mukaisen huonemäärän.
Grynderinkin taskuun joku killinki on varmasti jäänyt. Ei tiivistyminen ole yksin positiivinen asia, mutta jos asukas kokee saaneensa rahalleen vastinetta, ei tilanne kaipaa kerrosteoreetikoiden kauhistelua.
Millainen voisi olla sitten omakotitaloasumisen tulevaisuus, tiivistyvällä ja kasvavalla pääkaupunkiseudulla? Millainen olisi siis semi-urbaani, huomisenkestävä, rintamiestalo? Talo, joka palvelisi tämän päivän ihmisten tarpeita ja olisi hankintakustannukseltaan vertailukelpoinen Kallion kaksion kanssa. Johon pääsisi halutessaan kiinni hieman alle keskimääräisillä tuloilla.
Muutamia varsin kelpoja harjoituksia näyttää pienten rakentajien täydennysrakennushankkeina löytyvänkin, hankkeiden mittakaava on vain riittämätön.
Hintaluokka siinä 300 000 euron kieppeissä, kahdessa tasossa, pari napakkaa makkaria, neliöitä alle 70, autokatos ja varasto. Vuokratontilla toki, jotta kustannus pysyy kriittisen kolmosen kieppeissä.
Jostain täytyisi löytää suht toimivien (raide)yhteyksien päästä riittävän kokoinen maapala vuokrattavaksi niin, että tuollaisia napakoita taloja voisi tuottaa taloyhtiömuodossa.
Kerralla siis riittävä määrä, että hanke alkaisi kiinnostaa vähintään keskikokoisia rakentajia.
Markkinaa löytyy ihan varmasti.
Tommi Rytkönen
https://www.talovertailu.fi/mallisto/talomallisto/haku/muuttovalmispaketit
Kommentoi