veronmaksajat.fi

Pari sanaa taloyhtiölainoista ja invamopojen virittelystä

Tommi Rytkönen
Tommi Rytkönen

Asuntomarkkinoiden moniottelija

Tommi Rytkönen on toiminut mm. Kiinteistömaailman, Nooa Säästöpankin ja Renoa Groupin toimitusjohtajana. Sivupuuhina vuosien varrella mm. Suomen Vuokranantajien hallitus ja Suomen Asuntomessujen hallintoneuvosto. Seuraa @rytkoraattori Twitterissä.

Olen muutamia viikkoja hakenut näkökulmaa, joka toisi jotain uutta asuntosijoittamiseen ja erityisesti taloyhtiölainoihin liittyvään keskusteluun. Tuskaista on ollut, erinäistä Twitterin nurkista tapahtuvaa huutelua ei oikein jaksa edistää.

Huhtikuisena perjantaina löysin inspiraation kuunneltuani läpeensä mainiota HS Vision vartin podcastia, jossa haastateltiin asuntosijoittajien rokkisiiven edustajia jututtanutta Tuomas Niskakangasta. Suosittelen kyseisen podcastin lisäämistä soittolistalle ja luin malttamattomana Tuomaksen jutun

Melkoisen pysäyttämättömältä vaikuttaa se, että nykyhallitus kuvittelee tekevänsä palveluksen asunnontarvitsijoille puuttumalla asuntosijoittajien verotuksen siirtoon taloyhtiölainojen vähennysoikeuden kautta.

Voi olla, että hetkellisen poliittisen irtopisteen tällä toimella voi kalastaa, mutta lopputulos vaikeuttaa entisestään asunnontarvitsijoiden elämää ja raastaa rakennusteollisuuden työllisyyttä.

Taloyhtiölainojen vähennysoikeudessa on siis kyse siitä, että kun taloyhtiö tulouttaa kirjanpidossaan yhtiölainan lyhennysosuudet, vuokranantaja voi vähentää ne kyseisenä vuonna vuokratulosta. Voi kauheaa, väärin, miksi tavallinen asukas ei niin voi tehdä, huutaa nyt Twitter ja kourallinen poliittisia erityisavustajia.

Ei se niin kauheaa ole, koska verottaja saa omansa sillä hetkellä, kun asunto myydään. Vähän sama juttu kuin vaikkapa eläkevakuutuksissa joskus oli – eli vero maksetaan sitten, kun tuottoa nostetaan.

Järjestelmä on mahdollistanut tuhansien asuntojen rakentamisen ja kotien syntymisen niitä tarvitseville. Sivutuotteena tarjonnan lisääntyessä vuokratasojen nousu on saatu talttumaan, ja niin sanotut ylituotot ovat leikkaantuneet.

Isoimmissa taloyhtiöremonteissa asuntoaan vuokraavalla on ollut intressi edistää taloyhtiön peruskorjaamista ajoissa eikä vasta viime tipassa. Tämä intressi verotuksen siirto-oikeuden poistolla likvidoidaan siinä sivutuotteena.

On totta, että pieni osa uusista asuntosijoittajista löysi takavuosina tavan hyödyntää isoihin taloyhtiölainoihin liittyviä lyhennysvapaita. Ihan hetki sitten taloyhtiön rakennuslainassa saattoi olla viisi lyhennysvapaata vuotta, jona aikana vuokrarahat saattoi käyttää joko asuntosalkun kasvattamiseen tai helppoon elämään.

Lyhennysvapaan alkaessa lähestyä loppuaan asunnon sai myytyä kelpo voitolla eteenpäin, kun markkina vielä veti. Ja lopuksi sai päivittää sankaritarinansa Instagramiin.

Tässä kävi vähän samoin kuin teknisesti lahjakas teini löytäisi isovanhempansa sähköskootterin, kytkisi siihen tuplasti tehokkaamman akun ja aiheuttaisi sitten pahennusta ympäristössä. Ei ratkaisu ole kieltää kaikkia sähköskoottereita ja viedä kaikilta mummeleilta kätevää kaupassakäyntiapua.

Taloyhtiölainoihin liittyvässä markkinoiden suitsimisessa ratkaisu ei olekaan taloyhtiölainojen verotuksen siirtämiseen puuttuminen vaan asunnon ostajien lempeä pakottaminen lyhentämään yhtiölainaa melko lailla saman tien, kun taloyhtiö valmistuu. Tai vaihtamaan se henkilökohtaiseksi pankkilainaksi, jolloin taloyhtiön kannalta kenenkään ei tarvitse enää jännittää.

Tommi Rytkönen 

Kommentit (1)
 
  • Arto Pääkkönen 27.4.2021 16.14
     
    Taisi jäädä jotain kertomatta. Esim hankintameno olettama. Jäi sellainen fiilis, että kaunisteltu versio todellisuudesta.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kuusi ynnä yksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit