veronmaksajat.fi

Kolme syytä olla sijoittamatta – eikä yksikään niistä liity markkina­tilanteeseen

Topias Kukkasniemi
Topias Kukkasniemi

Kestävä vauraus

Topias Kukkasniemi on Mandatum Asset Managementin täyden valtakirjan asiakassalkkujen seniorisalkunhoitaja, jota kiinnostaa etenkin maailmantalous ja vastuullinen sijoittaminen. Intohimoinen kestävyyslajien harrastaja, jolle myös vaurastuminen on maraton.

Yleensä puhun ja kirjoitan paljon siitä, miksi kannattaa sijoittaa. Uudenvuodenlupaukseni oli kuitenkin tarkastella kaikkia asioita eri näkökulmista.

Asetin siis tehtäväksi kirjoittaa tammikuun blogitekstin siitä, miksi ei kannata sijoittaa. Loppujen lopuksi tehtävä ei ollut kovin vaikea, sillä on kolme ilmiselvää tilannetta, jolloin ei kannata sijoittaa.

1. Sinulla ei ole puskurirahastoa

Välillä elämä yllättää. Kun auto leviää maantielle, pörssisähkön hinta raketoi tai hammasta alkaa vihloa, on kiva olla käteistä. Puskurirahasto auttaa selviytymään arjen yllättävistä menoista. Sen tuoman jouston ansiosta arki jatkuu entisellään, vaikka maksettavaksi tulee kertaluokkaa suurempi kustannus.

Yleensä puskurirahaston suuruudeksi suositellaan 3–6 kuukauden menoja vastaavaa summaa, mutta riittävä puskuri on hyvin yksilöllinen. Yksi on kuitenkin varmaa: koska rahasto on tarkoitettu nimenomaan äkillisiin menoihin, on varojen oltava saatavilla nopeasti eli käytännössä tilillä.

Ilman puskurirahastoa saattaisit myös joutua myymään sijoituksiasi epäedulliseen aikaan äkillisten kulujen kattamiseksi. Säästä siis ensin puskurirahasto ja sijoita vasta sitten.

2. Sinulla on korkeakorkoista velkaa

Mikäli velan korkokulut ovat suuremmat kuin sijoituksista saatava tuotto, ei toiminnassa ole taloudellista järkeä. Esimerkiksi luottokorttivelan korko saattaa olla yli 10 % vuodessa.

Lisäksi siinä missä sijoittamiseen liittyy aina jonkinlainen riski, poismaksetun velan korkokuluissa saavutettu säästö on aina varma. Tällaisessa tilanteessa on siis järkevämpää maksaa ensin velka pois ja sijoittaa vasta sitten.

Avainsana on kuitenkin korkeakorkoinen. Esimerkiksi asuntolainojen korko on yleensä niin maltillinen, että sijoitusmarkkinoilta on pidemmällä aikavälillä mahdollista saada parempaa tuottoa.

Suomalaisille tyypillinen tapa säästää pelkästään seiniin on siis turhan varovaista ja jarruttaa kansamme vaurastumista. Asuntolainan lyhentämisen ohella kannattaa myös sijoittaa pitkäjänteisesti.  

3. Tarvitset rahat lähitulevaisuudessa

Jos elämä välillä yllättää, niin tekevät markkinatkin. Sijoitusten arvo voi lyhyellä aikavälillä vaihdella merkittävästikin, minkä takia sijoittaminen on luonteeltaan pitkäjänteistä toimintaa.

Mikäli tiedät tarvitsevasi varoja lähikuukausina, esimerkiksi asunnon hankintaan, ei varoja välttämättä kannata sijoittaa. Lyhyen aikavälin tarpeisiin rahojen säilyttäminen esimerkiksi talletustilillä voi olla järkevämpi ratkaisu. Tällöin varat, jotka tulevat käyttöön lähitulevaisuudessa, eivät altistu lyhyen aikavälin hintaheilunnalle.

Oleellista on huomata, ettei yksikään syy liity markkinatilanteeseen, vaan henkilökohtaiseen tilanteeseen. Vaikka tulevaisuus on aina epävarma, historiassa pitkäjänteinen sijoittaminen on aina ollut kannattavaa. Niille joita esitellyt kolme syytä eivät rajoita, on siis latu auki pitkäjänteiseen vaurastumiseen.

Topias Kukkasniemi

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan seitsemän ynnä kolme?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit