Milloin olet viimeksi lukenut kirjan yrittäjästä, joka epäonnistui surkeasti? Minäkään en ole – koskaan.
Osa kirjoista kertoo toki epäonnistumisista, mutta vain osana kasvutarinaa, joka päättyy lopulta menestykseen. Tarinassa alun vastoinkäymiset ovat olennainen osa polkua, joka johtaa väistämättä voittoon ja rikkauksiin. Jokaista menestystarinaa kohti on kuitenkin useampi epäonnistunut yritys. Epäonnistujat eivät vain pääse kertomaan tarinaansa.
Kenties tästä syystä harva tulee ajatelleeksi, että Jeff Bezos, Bill Gates, Elon Musk tai Steve Jobs olisi yhtä hyvin voinut epäonnistua. Helpompi on mieltää se, että Wilma Murron, Kaisa Mäkäräisen, Lauri Markkasen tai Patrik Laineen ura olisi voinut katketa yhteen loukkaantumiseen.
Monessa asiassa, kuten yrittämisessä ja urheilussa, menestyäkseen onkin välttämätöntä keskittää kaikki aikansa, energiansa ja voimansa yhteen asiaan. Samaa periaatetta ei kuitenkaan kannata noudattaa sijoitussalkun rakentamisessa.
Siinä missä yrittäjä tekee omaisuutensa ottamalla paljon riskiä ja laittamalla kaikkensa yrityksensä kehittämiseen, sijoittamisessa sama toimintamalli tuo ainoastaan paljon tarpeetonta riskiä.
Yrittäjä pyrkii hallitsemaan riskiä johtamalla yritystään mahdollisimman hyvin ja toimimalla alalla, jonka osaa ja tuntee hyvin. Sijoittajalla vastaavaa mahdollisuutta ei ole, sillä joku muu johtaa yritystä. Yhdellä alalla pysyttely ei puolestaan ole sijoittajalla viisasta. Yrittäjätaustaisten yleinen kompastuskivi sijoittajana onkin soveltaa sijoittamiseen samaa toimintatapaa, joka toimi oman yrityksen rakentamisessa ja kasvattamisessa.
Sen sijaan sijoittajan kannattaa hallita riskiä jakamalla salkkunsa useampaan sijoituskohteeseen. Hajauttaminen vähentää sijoitussalkun riskiä vaikuttamatta yhtä paljon tuotto-odotukseen. Riittävästi hajautetussa salkussa yhden sijoituskohteen kaatuminen ei romahduta koko salkkua.
Ammattimaiset sijoittajat, kuten eläkeyhtiöt, joiden tavoitteena on joko säilyttää varallisuutensa ostovoima tai kasvattaa varallisuutta maltillisesti, vievät logiikan astetta pidemmälle ja hajauttavat sijoituksia eri omaisuusluokkiin – kuten osakkeisiin, korkosijoituksiin, kiinteistöihin, pääomasijoituksiin ja listaamattomiin lainasijoituksiin – sekä maantieteellisesti ja toimialoittain.
Samalla periaatteella jokainen tavallinen säästäjä voi rakentaa omaa tietään kohti vaurautta itselleen sopivalla riskitasolla, esimerkiksi säästämällä kuukausittain tietyn summan. Vastaavasti omaisuutensa jo tehnyt henkilö voi pyrkiä säilyttämään varallisuutensa ostovoima painottamalla hajautuksessa vähäriskisempiä kohteita.
Näin tylsällä toimintatavalla harvoin syntyy kiehtovaa tarinaa maailmanlaajuiseen bestselleriin, mutta jonkinmoinen omaisuus sillä kyllä kertyy.
Topias Kukkasniemi
Kommentoi