veronmaksajat.fi

KOTI

Lehtokotilo on puutarhurin riesa – ennakoi, etsi ja tuhoa on toimivin torjuntatapa

Lehtokotilo on puutarhurin riesa – ennakoi,  etsi ja tuhoa on toimivin torjuntatapa
16.7.2020

Lehtokotilo on pihassa varsinainen vastus, sillä se voi syödä päivittäin kasveja jopa kolmasosan painostaan. Täsmätoimilla lehtokotiloita voi huomattavasti vähentää.

"Pihaa ei saa koskaan kotiloista vapaaksi, jos lehtokotilot ovat kerran pihaan pesiytyneet. Ne ovat kuin rikkaruohot. Mutta kun toimii järkevästi, niin ne saa suhteellisen pienellä työllä hyvin hallintaan, sanoo lehtokotiloiden elämään perehtynyt tutkintovastaava ja diplomi-insinööri Päivi Korpivaara.

Korpivaara on innokas puutarhaihminen, joka on kirjoittanut kirjan Piha puhtaaksi lehtokotiloista. Siihen hän keräsi oman kokemuksensa lisäksi tietoa laajasti eri lähteistä. Aiheesta on tehty niin gradu kuin väitöstutkimuskin Suomessa. Saksasta löytyi lehtokotilotutkimuksia 1900-luvun alusta alkaen.

Parhaimpaan tulokseen pääsee, kun keskittää keräämisen ensimmäisten lämpimien kevätsateiden iltoihin huhti-toukokuussa. Silloin myös rautafosfaatin käyttö on tehokkainta, koska herätessään kotilot ovat nälkäisiä. Rautafosfaatin pitäisi olla vaaratonta muille eläimille.

"Mutta ilman torjunta-aineitakin voi saada vähäkotiloisen pihan. En itse ole koskaan käyttänyt rautafosfaattia", Korpivaara kertoo.

Tarkista multasäkit, auton puskurit, kuormalavat ja ostetut kasvit

Kesällä estetään kotiloiden tulo puutarhaan. Lehtokotiloita voi tulla esimerkiksi puutarhamultasäkkien tai auton puskurien sisäpinnalla. Kuormalavan alapinta on Korpivaaran mukaan myös otollinen paikka kotiloille. Ostetuista kasveista kannattaa tarkastaa erityisesti kasvin tyvi ja pintamullat.

"Itse suosittelen sitä, että laittaa omat piharajat sellaisiksi, ettei viereiseltä joutomaalta tai orapihlajan aluksista tule divisioonaa kotiloita jatkuvasti pihaan. Tällöin torjunta onnistuu ja pihan saa suhteellisen kotilottomaksi", Korpivaara neuvoo.

"Kotilot osaavat kiivetä, joten esimerkiksi ruukkujen pinnalla kupariteippi ja aito kupari toimivat. Nollakupari eli talojen maadoituskupari toimii. Käämikuparit, kuparit sähkökoneista yms. ovat lakattuja tai emaloituja eivätkä siten toimi."

Karkotteeksi käy koivutisle, joka Korpivaaran mukaan toimii kolmisen viikkoa. EcoKoivu koivuterva hajustemaalia ei tarvitse laittaa kuin pari kertaa kesässä esimerkiksi kasvatuslavan reunaan, niin se karkottaa kotilot. Havuterva sen sijaan ei toimi.

Lehtokotilo pitää salaatista ja voikukista

Jos kotilot ovat jo pihassa, on strategiana etsi ja tuhoa. Lehtokotilot viihtyvät etenkin tyviruusukkeisten kasvien, kuten voikukkien, alla. Lehtokotiloille suotuisat suoja- ja lisääntymispaikat katsastetaan ja siistitään.

"Voikukat kannattaa kitkeä juurineen talikolla. Kaikki hyötypuutarhan salaattikasvit ovat herkkua. Lehtokotilot pitävät myös esimerkiksi nokkosesta, piparjuuresta ja kaikista kuunliljoista. Orapihlaja-aidan sotkuinen alus on oikea hautomo kotiloille.

Paksulti sanomalehteä ja mäntykuorikate päälle on jo puoli voittoa pensaiden alle. Ruoho kannattaa pitää lyhyenä, sillä pitkä ruoho edistää lehtokotiloiden olosuhteita."

Kotilot hävitetään keräämällä niitä purkkiin, jossa on etikkaa. Siihen kotilot kuolevat nopeasti.

"Huuhteluainepullo on hyvä, koska siinä on suuri suu ja kädensija. Puutarhakäsineitä voi käyttää, mutta paljain käsin on ketterintä kerätä."

Kerätyt kuolleet lehtokotilot voi laittaa biojätteisiin tai murskattuna kompostiin. Sekajätteisiin kotilot voi laittaa muovipussissa, jolloin niitä ei tarvitse murskata.

Korpivaaran mukaan puutarhahommia tehdessä lehtokotilon löytäessä on kätevintä, että litskaa kotilon ja laittaa sen multaan. Litskatessa on hyvä olla käsineet, sillä se on limaista hommaa.

LEHTOKOTILO Miltä lehtokotilo näyttää? Kuvia lehtokotiloista löytyy mm. Googlen kuvahaulla.

Marja Lammi

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti