veronmaksajat.fi

KOTI

Löydytkö helposti hätätilanteessa?

Löydytkö helposti hätätilanteessa?
11.12.2015

112 Suomi -mobiilisovellus nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa. Kun soittaa sovelluksella hätänumeroon, hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti soittajan sijaintitiedot. Apua osataan lähettää paikalle lähimmästä mahdollisesta yksiköstä.

112 Suomi -sovellus Kuva Digia

”Sovellus perustuu satelliittipaikannukseen, jolloin soittaja voidaan paikantaa jopa kymmenien metrien tarkkuudella”, Digian toimialajohtaja Sami Rantanen kuvaa. Maksuton sovellus toimii Adroid-, iPhone-, Windows- ja Jolla-puhelimissa.

Sami Rantanen suosittelee sovelluksen lataamista. ”Monikaan autoilija ei osaa määritellä, missä tarkalleen ottaen on, jos joutuu hälyttämään apua metsätaipaleella. Tunti pohjoiseen Jyväskylästä ei kerro sijainnista oikeastaan yhtään mitään. Epäselvä tapahtumapaikka hidastaa avunsaantia.”

Koordinaattien ansiosta avun saanti on nopeaa silloinkin, kun käytössä ei ole datayhteyttä. ”Esimerkiksi marjastaja tai retkeilijävoi tarkistaa sijaintikoordinaattinsa sovelluksesta, ja hän voi kertoa ne suullisesti hätäkeskuspäivystäjälle.”

Lataa sovellus lapsen puhelimeen

Sovellus kannattaa asentaa myös lasten älypuhelimiin. Automaattipaikannuksen ansiosta lapsi pystyy hälyttämään hätätilanteessa apua, vaikka ei osaa kertoa sijaintiaan tarkasti. Lapsen kanssa kannattaa käydä etukäteen läpi, kuinka sovellusta käytetään. Vinkkejä saa esimerkiksi Digian verkkosivujen videosta, jossa kerrotaan selkeästi, miten sovellusta käytetään.   

Sovelluksessa on myös Kansalaisneuvonnan, MLL:n Lasten ja nuorten puhelimen, Meripelastuksen sekä Myrkytystietokeskuksen yhteystiedot. Sovelluksella voi soittaa suoraan näihin numeroihin, mutta paikkatietoa sovellus ei niihin automaattisesti välitä, tarvittaessa voit kuitenkin kertoa sovelluksesta näkyvät koordinaatit esimerkiksi Meripelastukselle. 

Yksityisyydensuojasta huolestuneelle Sami Rantanen kertoo, että puhelin lähettää sijaintitietoa vain, kun käyttäjä antaa siihen tietoisesti luvan, eli käynnistää sovelluksen ja soittaa hätäpuhelun. ”Puhelimen seuranta tai jäljitys on mahdollista ainoastaan hätäpuhelun aikana.”

Digian yhteistyössä Hätäkeskuslaitoksen kehittämä sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Android-, iPhone, Windows- ja Jolla -puhelimille. Marraskuun puoliväliin mennessä sovellus on ladattu 244 000 puhelimeen, ja sillä on soitettu 3 500 hätäpuhelua. 

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti