Asunto-osakeyhtiön pitää ilmoittaa kuukausittain tiedot yli 15 000 euron arvoisista rakennusurakoista ja niiden työntekijöistä verottajalle. Mutta tekeekö ilmoitukset yhtiön hallitus vai urakoitsija?
Asunto-osakeyhtiö on monessa tapauksessa velvollinen ilmoittamaan tietoja rakennusurakoista ja työntekijöistä verottajalle. Ilmoitusvelvollisuus koskee urakoita, joiden kustannukset ilman arvonlisäveroa ylittävät 15 000 euroa. Ilmoitettavia tietoja ovat esimerkiksi rakennusurakan arvo ja kuka on urakoitsija. Tiedot on ilmoitettava sähköisesti kuukausittain. Palveluihin kirjautumista varten tarvitaan Katso-tunniste.
Ilmoitusta vaativia rakennusurakoita ovat esimerkiksi rakennuksen saneeraus, remontointi ja uudisrakentaminen sekä sähkö-, putki- ja ilmanvaihtotyöt. Lisäksi ilmoitusvelvollisuuden piirissä ovat rakennustelineiden pystyttäminen ja purkaminen.
Ilmoitusta ei tarvitse antaa vuosisopimuksen perusteella tehtävistä kiinteistönhoito- ja huoltotöistä tai niiden sisältämistä vähäisistä korjaustöistä.
Asunto-osakeyhtiö voi olla velvollinen ilmoittamaan myös työntekijätietoja, jos työmaa on ns. yhteinen ja urakoiden arvo työmaalla ylittää 15 000 euroa ilman arvonlisäveroa. Yhteinen työmaa muodostuu, kun sillä toimii kaksi tai useampia työnantajia yhtä aikaa tai peräkkäin. Yhteistä rakennustyömaata ei muodostu, jos työmaalla työskentelee yhden työnantajan työntekijöitä ja rakennuttaja nimeää valvojan työtä varten tai suunnittelija käy valvomassa työtä.
Päätoteuttaja ilmoittaa työntekijätiedot
Asunto-osakeyhtiö ei ole kuitenkaan velvollinen työntekijätietojen ilmoittamiseen, mikäli on sovittu, että esimerkiksi joku urakoitsija on nk. päätoteuttaja, joka hoitaa työntekijätietojen ilmoittamisen verottajalle. Päätoteuttajan on ilmoitettava kaikkien yhteisellä rakennustyömaalla työskentelevien työntekijöiden tiedot, myös muuta kuin rakennustyötä tekevien tiedot.
Mikäli päätoteuttajaa ei ole nimetty, asunto-osakeyhtiö rakennuttajana on tiedonantovelvollinen. Ilmoittamisesta on tällöin vastuussa asunto-osakeyhtiön hallitus.
Urakkatietojen alaraja on sidottu yksittäisen sopimuksen arvoon, kun taas työntekijätietojen raja-arvo on sidottu koko hankkeen kokonaisarvoon. On myös mahdollista, että syntyy tilanne, jossa urakkatietoja ei tarvitse ilmoittaa, koska yksittäisen urakan arvo alittaa 15 000 euroa, mutta työntekijätiedot on velvollisuus ilmoittaa, koska hankkeen kokonaiskustannukset ylittävät 15 000 euron rajan.
Juha Koponen
Kirjoittaja on Veronmaksajain Keskusliiton johtava lakimies
Usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia ilmoittamisvelvollisuudesta